Likovna umjetnost u novopazarskom muzeju

0
14

Novi Pazar – Zbirka je počela da se formira šezdesetih godina XX vijeka ali se odjeljenje formiralo tek devedesetih godina, posle zvaničnog otvaranja Muzeja 1973. godine.

Muzej je od osnivanja do danas raspolagao sa skromnim sredstvima, kada su u pitanju otkupi dijela likovne umjetnosti, uslijed čega, danas, Muzej ima više nego skromnu zbirku likovne umjetnosti koja obuhvata period od kraja XIX do kraja XX vijeka.

Prvi prikupljeni eksponati bile su ikone , rad nepoznatih majstora-zografa, nabavljene još prije zvaničnog otvaranja muzeja 1973. godine, što je označilo početak formiranja zbirke.

Ikone su rađene na drvetu, tempera tehnikom. Po svojim likovnim vrijednostima ostale su samo na nivou solidnih zanatskih tvorevina jer, iako su se autori trudili da rade po obrascima vizantijske umjetnosti, očigledno je da je nisu razumjeli i doživjeli na pravi način. Ova «konzervativna» umjetnost bila je usmjerena na tradiciju i uzore iz prošlosti, što je značilo garanciju za očuvanje nacionalnog i vjerskog integriteta. Ovaj «zografski« slikarski model bio je tokom XIX veka rasprostranjen širom Balkana, na teritoriji Grčke, Albanije, Bugarske, Makedonije i Srbije.

Ljepotom izrade, dekorativnošću i obiljem pozlate ističe se ikona Bogorodice sa Hristom, rađena u Petrogradu po narudžbini novopazarske porodice Kulagić. Centralnu figuru čini Bogorodica, u dopojasnoj predstavi, sa malim Hristom koji sjedi na njenoj lijevoj ruci. U uglovima je predstava stilizovanih oblaka iza kojih proviruju heruvimi sa cinober krilima.

Visokim kvalitetom izrade, klasicističkom odmjerenošću i uravnoteženošću, izdvaja se ikona Sv. Đorđa Pješaka, nepoznatog autora, s kraja XIX vijeka.

Fond je, u godinama koje su uslijedile, obogaćen otkupom 31 crteža i dvije grafike, slikara i grafičara Ljubomira Ivanovića. Na ovim crtežima i grafikama nalaze se motivi Novog Pazara i Sjenice rađeni 1935/36. godine, tokom njegovog putovanja kroz ove krajeve. Svi crteži su originalno potpisani, sa naznakom mesta i godine izrade. Motivi nastali u prirodi ili na ulici predstavljaju jedan tipično orijentalno-balkanski grad sa svim njegovim karakteristikama. Kao svjedočanstvo, ovekovječeno sa tog putovanja, ostavio nam je u naslijeđe umjetničku dragocjenost koja danas čini stalnu postavku muzeja.

Organizovanje likovnih izložbi u muzeju, tokom proteklih godina, doprinijelo je da se likovni fond obogati sa nekoliko umetničkih ostvarenja, novijeg datuma. Tu su svrstane slike, crteži, karikature, kopije srednjevekovnih fresaka i grafike autora Mehmeda Slezovića, Svetislava Đurića, Zdenke Živković, Ludviga Vincenta Gadomskog, Irene Rogan, Seida Hasanefendića, Jovanke Ulić…

Poklonjeni radovi Mehmeda Slezovića Muzeju dio su grafičke mape, tematski vezane za zavičajni ambijent Novog Pazara, sa elementima balkansko-orijentalne arhitekture.

Grafike su rađene u tehnici suve igle i bakropisa.

Izvor: MuzejRas.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.