Lideri muslimana bojkotiraju gradonačelnika New Yorka

0
4

Amerika – Više muslimanskih lidera je odbilo poziv za međuvjerski doručak u petak koji gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg organizira na kraju godine, u znak protesta zbog “pokušaja njujorške policije da se infiltrira u džamije i špijunira muslimanske kvartove”.

U pismu gradonačelniku, više desetina imama i muslimanskih aktivista je izjavilo da su uznemireni njegovim odgovorom na niz članaka koje je objavila agencija Asociated Press (AP) u kojima se govori o programima sakupljanja informacija njujorške policije koja nadzire muslimanske grupe, prodavnice i džamije, prenosi AP.


Michael Bloomberg [EPA]

U pismu su muslimanski lideri ocijenili da takve policijske mjere ugrožavaju prava svih Amerikanaca i zatražili su od gradonačelnika jasnu podršku pravima i privatnosti svih Njujorčana, uključujući i muslimana, kao i osudu svake politike koja zajednice profilira i uzima na nišan samo na osnovu njihove vjere ili boje kože.

Bloomberg je prošle sedmice stao u odbranu njujorške policije, rekavši da ona u svojim aktivnostima ne uzima u obzir vjeru.

U tekstovima koje je AP objavio od augusta navodi se da je tim od 16 policajaca, koji govore najmanje pet stranih jezika, dobio zadatak da napravi mapu muslimanskih kvartova u New Yorku, New Jerseyu i Connecticutu koristeći vladine baze podataka.

U člancima AP-a također se otkriva da jedan od najiskusnijih tajnih operativaca Centralne obavještajne službe (CIA) od jula tijesno sarađuje s njujorškom policijom.

Budući da je CIA-i zabranjeno da se bavi špijunažom na domaćem terenu, pokrenuta je interna istraga zbog njenog partnerstva s njujorškom policijom, a to partnerstvo je Bloberg u oktobru odbranio kao nužno u opasnom svijetu.

U pismu su muslimanski lideri zatražili sastanak s gradonačelnikom kako bi razgovarali o pitanjima koja su pokrenuli objavljeni tekstovi, dodaje AP.

Izvor: Aljazeera.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.