Lider Bošnjaka dijaspore

5
363

Sandžak – Vjerski je službenik. Studirao je na Istoku, radi na Zapadu. Specijalizira u Beogradu, okončava doktorske studije u Novom Pazaru. Radio je u Beču, Novom Pazaru, Parizu, ponovo u Beču, potom u Tutinu i sada po treći put u Beču. Novoizabrani predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore – Mithat-ef. Mujović.

Rođen je u Tutinu 1977. godine, gdje je proveo djetinjstvo i stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Ljubav prema islamu odvela ga je u daleki Liban, u grad Tripoli gdje se posvećuje izučavanju islamskih nauka na univerzitetu Džinan (Al-Jinan).

Nakon svršenih studija, kreće u da’vetsku misiju širenja islama. Prve korake načinio je 2000. godine u bošnjačkom džematu El-Iman u Beču, gdje je obavljao službu imama godinu dana.

Potom se vraća u rodni Sandžak  i biva angažiran na mjestu vaspitača i profesora u Gazi Isa-beg medresi u Novom Pazaru. Također, Mithat-efendija osniva i vrlo uspješno vodi Muslimanski omladinski klub (MOK). U radu sa omladinom ostvaruje zavidne rezulate.

Mithat-ef. u svakom čovjeku traži dobre osobine. Uvažava i mladog i starog. Spreman je saslušati svakoga i prihvatiti od njega sugestiju. Jednostavno, podstiče ljude da slobodno, hrabro i jasno izražavaju svoje stavove i ubjeđenja, da uvažavaju različitosti te da misle svojom a ne tuđom glavom. Takav pristup ljudima rezultirao je da ga ljudi uvažavaju i zavole u svakom društvu gdje se pojavi.

2004. godine misiju islama nastavlja u Parizu u Islamskom kulturnom centru Bošnjaka. Tu ostaje godinu dana, a potom odlazi za Beč. U džematu El-Iman se zadržao četiri godine. Uspio je uspostaviti jak i organiziran džemat. Na to mjesto doveo je Nihad-ef. Gegića, a on se vraća rodnom gradu.

U Tutinu je godinu dana obavljao funkciju glavnog imama. Na zahtjev džematlija, vraća se u Beč. Trenutno je imam u bečkom Islamskom centru Ebu Hanife. U martu 2011. godine izabran je za predsjednika Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Beču, gdje i trenutno radi. U centra djeluju Džemat El-Iman, Udruženje žena Verda, Edukativni centar Ikre, Media centar i Sportski klub.

Efendija Mujović studira već dvije godine racionalno-emotivnu psihoterapiju na institutu Albert Ellis u Beogradu, a usporedo okončava doktorske studije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Za predsjednika ZSD-a izabran je na skupštini u Frankfurtu 9. 4. 2011.

***

Rad sa omladinom je polje na kom je Mithat-ef. Mujović ostvariovao i ostvaruje najvećie uspjehe.

Imao sam čast da mi u prvoj godini Medrese bude razredni starješina. Mogu posvjedočiti da su ga učenici uvažavali, ali i voljeli. Znao je sjediti sa nama na klupi u dvorištu i pričati o našim problemima, savjetovati nas, pomagati itd. Nije se libio sa nama podijeliti sve naše „muke“.

Nikad nas nije kažnjavao, ali nas je bilo sramota da griješimo. Ophodio se prema nama kao prema svojim kolegama-drugovima. A kad bi smo pogriješili, on bi nas savjetovao, a mi ga ne bi mogli u oči pogledati. Takav je stav izgradio prema nama.

***

Iz biografije Mithat-ef. uočava se da ne žali sebe uložiti na Božijem putu, ma o kakvom projektu se radilo. Emanet Zajednice sandžačke dijaspore, koji je preuzeo na svoja pleća je veliki, ali vjerujemo da će ga uz Božiju pomoć uspješno voditi, kao što je uspio u svim dosadašnjim povjerenim emanetima.

Definitivno je u svom džematu lider, a sada i u cijeloj Dijaspori.

Autor: Salahudin Fetić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Mitko je pravi mudzahid,ali nije mogao opstati kao glavni imam u tutinu zbog tamošnjih hodža kojima je želio uskratiti brojne stvari od kojih oni profitiraju a najmanje rade ono što bi trebali raditi kao što je predsjednik medžlisa Fahrudin ćosović koji je sve više nego što je hodža i daija.

    0

    0
  2. Inace,efendija kojeg jako gotovim,sto se mene tice nema mu ravna…Covek te kupi i pridobije sa njegovom pricom,zaista jedan od retkih imama sa kojim volim da pricam…Svo postovanje za njega i allah da ga nagradi za njegovu dobrotu..

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.