Država Crna Gora se mora jasno izjasniti u vezi sa genocidom u Plavu i Gusinju

3
3

BiH, Plav – U subotu, 02. marta 2013. godine, u hotelu HOLIVUD, Sarajevo, BiH, sa početkom u 11 sahata održano je javno prezentovanje naučno-istraživačkog projekta: “Zločini protiv čovječnosti i medjunarodnog prava nad muslimanima (Bošnjacima i Albancima) u Plavsko-Gusinjskoj oblasti 1912-1913., autora Akademika prof.dr. Smaila Čekića, a u povodu 100 godina od genocida i pokrštavanja Plavsko-gusinjskih muslimana.

Moja malenkost je imala zadovoljstvo da prisustvuje ovom veličanstvenom i historijskom skupu i ovdje sa cijenjenim čitaocima želim da podijelim nekoliko svojih utisaka. Ovom naučnom skupu prisutvovao je veliki broj ljudi, stručnjaka iz ove oblasti, predstavnika raznih udruženja koja okupljaju Bošnjake i Albance, od Sjedinjenih Američkih Država preko Evrope do Sarajeva, Novog Pazara, Plava, Gusinja, itd., predstavnici ambasada Albanije, Makedonije, Crne Gore i Turske, kao i potomci žrtava genocida. Ono što je mene posebno dojmilo je to da se kod svih učesnika naučne rasprave vidjela velika odlučnost da se konačno utvrdi istina o onome što se je desilo kada je Crna Gora “oslobodila” Sandžak, a po svim mogućim parametrima se ponašala kao okupatorska sila. U tom smislu želim posebno izdvojiti govor Šefa ureda Narodnog vijeća Sandžaka za Njujorka, gospodina Smailje Srdanovića koji je podvukao da se tokom izvršenja ovog strašnog zločina jasno vidjela namjera zločinaca da zauvijek uklone Bošnjake sa prostora Sandžaka. “Zar o tome ne svjedoči i činjenica da više Plavljana i Gusinjana živi u Njujorku nego u rodnom zavičaju”- podvukao je gospodin Srdanović..

U svom izlaganju na pomenutom skupu pozdravio sam prisutne u svojstvu direktora Instituta za istraživanje genocida i zločina, i kao izaslanik predsjednika IUNP-a, glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića, te prenio naše iskrene namjere da učinimo sve što je u našoj moći kako bi doprinijeli uspjehu ovog, za Bošnjake Sandžaka, veoma važnog projekta. Obradovalo me je saznanje da su autori projekta odlučili da mi učine čast da i ja budem član tima koji će se baviti istraživanjem na ovu temu. Kako bi dali svoj doprinos rasvetljavanju, naučnom metodom, historijskih činjenica u vezi sa genocidom nad Bošnjacima tokom balkanskih ratova, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru prijavljena je doktorska disertacija na naznačenu temu.

Puno je onih koji su doprinijeli da se krene u ovaj častan posao, ali svakako treba istaći da su najzaslužniji rukovodstvo i članovi Zavičajnog udruženja “Plav-Gusinje” iz razloga što su imali svijesti i hrabrosti da se započnu ovako humano djelo. Za radovanje je činjenica da je podrška za uspjeh stigla sa svih strana. To je od izuzetne važnosti. Velika je odgovornost na sve da ovo uspe. Stoga moramo zajednički istrajati do kraja. Ovog puta jednom za svagda mora da pobijedi istina.

Takodjer, od suštinske važnosti je to što će se ovaj posao raditi pod budnim okom uvaženog Akademika Čekića. Izborom uvaženog profesora postavljeni su suštinski temelji koji garantuju uspjeh u mjeri u kojoj je uspješno njegovo učešće u Komisiji za utvrdjivanje činjenica vezanih za genocid u Srebrenici.

Utvrdjivati istinu o genocidu u Plavu i Gusinju naučnom metodom je jedino moguće i ispravno. Bez obzira što je to teško, emocije moraju biti “kontrolisane” kada su ovakve studije u pitanju, jer smo svjedoci da nas i danas nastoje ubijediti da nije istina ono što smo svojim očima gledali i ono što smo preživjeli. Zar treba veći dokaz za ovu moju tvrdnju od skandalozne odluke Haškog tribunala o oslobadjajućoj presudi ratnom zločincu Momčilu Perišiću.

Nema nikakve sumnje da se Plavu i Gusinju desio planirani genocid. To nije bio izolovani incident. Slični zločini prije, i nakon ovog genocidnog poduhvata, svjedoče o namjeri u kontinuitetu da se politikom teritorijalne ekspanzije i genocidom dodje do konačnog rešenja “muslimanskog pitanja”.

Pred nosiocima ovog projekta je put koji neće biti lahak kako bi utvrdili ono što je jasno, kao što je jasno da je nad Bošnjacima izvršeno 11 genocida da je ” u Plavsko-gusinjskoj oblasti, u izrazito složenim društvenim, političkim, socijalnim, kulturnim i drugim uslovima, u periodu 1912-1913. od strane države Crne Gore na ideološkoj, političkoj i etničko-vjerskoj osnovi nad muslimanima(Bošnjacima i Albancima), civilima i civilnim stanovništvom, izvršeni brojni zločini protiv čovječnosti i medjunarodnog prava u brojnim i raznovrsnim akcijama, primjenom raznih metoda i sredstava, raznih obilježja, sa najtežim posljedicama, uključujući i genocid. Država Crna Gora i njeni organi vlasti su nosioci-ideolozi, planeri, organizatori i izvršioci zločina protiv čovječnosti i medjunarodnog prava nad muslimanima (Bošnjacima i Albancima) u Plavsko-gusinjskoj oblasti 1912-1913, domicilnim civilnim stanovništvom, autohtonim stanovništvom prvenstveno i isključivo zbog njihove etničke i vjerske pripadnosti.

Na kraju želim poželjeti svima nama uspjeha u ovoj mubarek nakani. Ovim barem donekle vraćamo dug onima koji su, ni krivi ni dužni, ubijeni. Znamo da neće biti lako. Suočit ćemo se sa brojnim izazovima i pokušajima ometanja i osporavanja. Smijem dati sebi za pravo i da prognoziram da će se javiti dvije grupe onih koji će pokušati osujetiti ovaj čin. Jedni će to činiti iz razloga što je u njihovo ime ovo sve i počinjeno, i drugi koji će svojim naručenim stavovima svjedočiti vlastitu dijagnozu “stokholmskog sindroma”.

Ovim prvim poručujemo da će od njihovog odnosa prema pitanju genocida u Plavu i Gusinju, u najmanju ruku ovisiti njihov put prema EU, ali ono što je mnogo važnije naša spremnost da im poverujemo da više neće ni pomisliti a kamoli iskazati namjeru da nešto slično pokušaju. Prvi korak će biti javno distanciranje od “Gorskog vijenca”. Ove druge sam namjerno ostavio za kraj. Od njih me najviše i sramota. Nažalost, ovog puta bih jako volio da nisam u pravu, ali oni će biti najglasniji. No, bez obzira na pozadinu njihovih namjera oni moraju biti svjesni, mi ćemo im “pomoći” da postanu svjesni, da “svojim stavom” relativiziranja onog što se dogodilo i pokušajem amnestiranja odgovornih za zlo pripremaju teren za neki naredni genocid. Ako nizbog čega drugog ono zbog njih samih trebaju znati da su oni u najvećoj opasnosti upravo zbog svoje bliskosti sa onima koji, ukoliko ne potvrde svoju namjeru da se odriču zla, spremaju novi genocid.

Prof.dr. Admir Muratović, Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina, IUNP Novi Pazar

(Bnv.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Imali gdje snimak sa ovog susreta? Ako ima stavite ga zamolio bi vas.

  I pitanje za BKZ BNV koga na predsjednickim izborima da podrze Bosnjaci/Muslimani izmedju rezimskog kandidata Vujanovica znajuci mu biografiju i Lekica?

  0

  0
 2. Svaka vam cast, ovo je jedna jako velika stvar koja ce imati veliko znacenje za Bosnjake i njihovu buducnost. Nasi predci su branili svoja ognjista kako bih nasa buducnost bila bolja a zato su ubijani i silom pokrstavani. Mi njihovi poromci nismo to zaboravili i necemo NIKADA . Zato sada trazimo objasnjenje od agresorske drzave Crne Gore. Zlocin se nesmije zaboraviti a pogotovu ne nagraditi. Amin!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.