Lekić: Đukanovićeva izjava o aferi Snimak dramatična

0

thumb (3)Crna Gora – Poruka Mila Đukanovića da je afera Snimak za Demokratsku partiju socijalista DPS završeno pitanje, koju je saopštio kao premijer, ima dramatičnu, uzurpirajuću težinu i pokazuje inferiorni položaj ministara Socijaldemokratske partije SDP u Vladi, poručio je lider Demokratskog fronta DF, Miodrag Lekić.

On je ocijenio da se Đukanović, uprkos jasnim zahtjevima crnogorske demokratske javnosti, Evropske unije EU, SAD, i međunarodnih organizacija da afera Snimak dobije zasluženi politički i pravni epilog, izjavom da je afera za njegovu partiju završena, opredijelio za novo manifestovanje arogancije i, kako je rekao iznad svega, javne neodgovrnosti.

Lekić smatra da posebnu težinu stavu daje činjenica da Đukanović to izjavljuje u svojstvu predsjednika Vlade i predsjednika partije.

“Đukanovićeva izjava u ime vlade ima dramatičnu, uzurpirajuću težinu što ,nažalost, govori i o duboko inferiornom položju koalicionog partnera u istoj vladičiji predstavnici u javnim izjavama, ako smo dobro razumjeli, osuđuju izborne krađe i izborne neregularnosti”, rekao je Lekić u intervjuu agenciji MINA.

On je poručio da će u DF-u, kako je kazao, pratiti ishod Đukanovićeve odluke da se inati sa domaćom javnošću i Unijom, koja je u zvaničnom dokumentu eksplicitno zatražila pravni i politički ishod afere političke korupcije u kojoj se materijalnim dokazima potvđuje osmišljeni kolektivno partijski poduhvat krađe izbora.

“Ali, kakav god bio međunarodni ishod ove afere, DF poručuje domaćoj i stranoj javnosti, da neće dozvoliti, zajedno sa svim demokratski potvrđenim snagama zemlje, arhiviranje ove afere kojom su direktno napadnuti ne samo osnovni demokratski i civilizovani principi, već prije svega ustav zemlje”, rekao je Lekić.

On je ocijnio da je i kao premijer i lider DPS-a, pod pretpostavkom da posjeduje minimum demokratske političke kulture, Đukanović morao reagovati drugačije.

“Pokušavajući da arhivira i ovu aferu Đukanović je to saopštio u ime cijele partije, što nažalost pokazuje da i drugi u stranci, koji ponekad nastoje da se predstave kao demokratski reformisti, stoje iza ove mračne izjave ili iz svojih razloga nemaju hrabrosti da se suprostave autoritarnom vođi”, ocijenio je Lekić.

On smatra da je Đukanović samo zabrinut da bi poslije četvrt vijeka mogao izgubiti vlast.

“Očigledno sve više pokazujući simptome ličnog straha od posljedica uspostavljanja pravne države. Zato on i njegova duga vladavina u vremenu utemeljivanja kriminala i korupcije u Crnoj Gori, sve više i neodoljivo podsjećaju na apsolutističkog predsjednika Mugabea iz Zimbabvea, koji takođe decenijama vrši neograničenu vlast, pobijeđujući na izborima, naravno na svoj način”, kazao je Lekić.

On smatra da nema političko institucionanog stabilizovanja prilika u zemlji bez političko pravnog ishoda afere Snimak.

“Konačno, bez sankcionisanja afere Snimak ko stvarno može povjerovati da se slična metodologija neregulanosti neće ponoviti. Zapravo, ona se, svjedoci smo to ovih dana, na neki način već ponavlja”, rekao je Lekić.

Prema njegovim riječima, na Cetinju, gradu rekorderu po lažnim obećanjima predstavnika vlasti, se u poslednje vrijeme skoro dva puta dnevno dešavaju “neke partijsko vladine propagandne parade”.

“Javnosti je poznato da ovih dana i u Mojkovcu krstare emisari vlasti koji između ostalog brinu o zaposlenju tamošnjih građana”, tvrdi Lekić.

Prema njegovim riječima, kada Snimak nije dobio svoj pravno politiki epilog, onda nije tako ni nelogično da se novi snimci nastavljaju u novim formama sa starim, novim izvođačima.

“Izvođači se osjećaju sigurnim jer tu je šef Đukanović da oštro održi lekciju svima u zemlji a bogme i Briselu tvrdnjom da se nešto dogođeno i potvrđeno materijanim dokazime u stvari nije dogodilo.Nama, a rekao bih i cijeloj demokratskoj javnosti zemlje je jasno da sve dobija gorko groteskne razmjere”, rekao je on.

Na pitanje da o deklaracije kojom bi Skupština osudila učesnike afere Snimak, Lekić je rekao da se ne radi o deklaraciji DF, već prije svega izraženoj spremnost tog saveza da se i povodom te afere zajedno sa drugim demokratskim snagama u parlamentu i van njega sarađuje, između ostalog i na mogućim zajedničkim dokumenetima inspirisanim demokratskim i evropskim načelima.

Prema njegovim riječima, DF je dobro razumio primarnost poteza povodom ove afere.

“Treba jasno utvrditi nekoliko nivoa odgovornosti. Tužilaštvo bi trebalo profesionano ozbiljnim procesuiranjem da utvrdi pravnu odgovrnost, Vlada pravno- političku, DPS partijsko političku, a Skupština u mogućoj mjeri da finalizuje započeto utvrđivanje političke odgovornosti“, rekao je Lekić.

On je kazao da je, uz pokušaj razumjevanja za sve težu poziciju SDP-a u uslovima političke, ekonomske, pravne agonije društva, njihova formula “opozicija u vlasti” mnogo više potreba nekog alibija nego ozbiljna politička konstrukcija.

“Ovakvo funkcionisanje koalicije kada u vladi partneri nemaju iste stavove o važnim pitanjima, kada poslanici SDP zajedno sa opozicijom glasaju u parlamentu protiv vladinih mjera i zakona, kada instaliranog predsjednika države smatraju nelegalnim – onda je ostajanje u takvoj vladi samo radi vlasti svakim danom sve više kompromitujuće za tu partiju i to sa svim mogućim posledicama za njenu budućnost“, ocijenio je Lekić.

On smatra da bi predstavnici SDP-a učinili dobro Crnoj Gori kada bi napustili vladinu koaliciju, pristupili konstituisanju nove parlamentarne većine, koja bi formirala i podržala tehničku vladu, dobrim dijelom sastavljenu od priznatih stručnjaka posebno ekonomskih, oročenu na neki vremenski rok.

“Tehnička vlada bi mogla odigrati za zemlju važnu ulogu donošenjem hitnih i neophodnih reformskih mjera i na bazi novih pravila organizovala nove parlamentarne izbore. Ti novi parlamnetarni izbori bi se mogli organizovati, i iz razloga racionanosti zajedno sa lokalnim, dakle, na proljeće”, ocijenio je Lekić.

Govoreći o aktuelnim odnosima u opoziciji, Lekić je rekao da se, uz respekt za sasvim legitimno samostalno dijelovanje opozicionih subjekata koji tako i preuzimaju javnu odgovrnost za njihovo dijelovanje, zalaže za određeni nivo opozicione saradnje gdje je to moguće.

“DF kao veoma fleksibilna, autentično opoziciona politička grupacija na izborima u Mojkovcu i na Cetinju izlazimo sa dva donekle različita organizaciona koncepta koja su prilagođena lokalnim realnostima. Sumiraćemo naše bilanse na izborima koji dolaze, između ostalog i kao dragocijeno iskustvo za organizovanje na izborima koji će se održati na proljeće“, zaključio je Lekić.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.