LDP traži hitnu reakciju skupštine protiv Čiplića

6
35

Sjeverni Sandžak – Predsjednik LDP Čedomir Jovanović zatražio je od predsjednice parlamenta da zakaže hitne sjednice Kolegijuma i Odbora za ustavna pitanja kako bi se spriječilo dalje kršenje Ustava i zakona koje sprovode ministar Svetozar Čiplić i njegovo ministarstvo.

Ponašanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava, uz šutnje Vlade i Narodne skupštine, ugrožava se Ustavni poredak Republike Srbije i direktno krše ljudska i manjinska prava svih građana koji su glasali na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, održanim 6. juna ove godine. – kaže se u pismu koje je danas upućeno predsjednici Narodne skupštine.

Zbog toga od Vas, kao predsjednik Liberalno demokratske partije i njene Poslaničke grupe u Narodnoj skupštini, tražim da odmah zakažete hitnu sjednicu Kolegijuma Narodne skupštine, kao i sjednicu Odbora za ustavna pitanja kojim predsjedavate.

Također, tražimo od Vas da na sjednici Odbora obezbjedite prisustvo ministra Svetozara Čiplića, koji je direktno odgovoran za organizovano kršenje Ustava i zakona i diskriminaciju koju njegovo Ministarstvo sprovodi.

Smatramo da je ovo jedno od ključnih pitanja načelnog sprovođenja Ustava, zato što su ljudska i manjinska prava jedna od njegovih osnovnih kategorija i zaštićenih vrijednosti, pa u skladu sa članom 44. Poslovnika Narodne skupštine imate obavezu da hitno sazovete sjednicu Odbora za ustavna pitanja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovodi direktnu i protiustavnu diskriminaciju Bošnjaka, tako što sprečava legalno konstituisanje izabranog sastava Nacionalne savjeta ove manjine, bahato i bezobrazno kršeći Ustav, obavezujuće međunarodne ugovore o ljudskim pravima, kao i Zakon o Nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koji je usvojila Narodna skupština.

Ministarstvo, njegovi funkcioneri i službenici predvođeni ministrim Svetozarom Čiplićem, danima najbrutalnije gaze izbornu volju Bošnjaka, pokušavajući da dovedu do novih izbora za Nacionalni savjet, iako za to ne postoji nijedan regularan osnov. Ministarstvo je najprije odlagalo zakazivanje konstitutivne sjednice Savjeta, a onda je otvorenim pravnim i političkim nasiljem izazvalo blokadu u procesu verifikacije mandata izabranih članova Nacionalnog savjeta Bošnjaka.

Šokantno je ponašanje ministra i njegovih službenika, koji otvoreno daju rasističke izjave i upućuju prijetnje legalno izabranim predstavnicima Bošnjačke kulturne zajednicu u Nacionalnom savjetu. Ne postoji nijedna „specifičnost“ ove zajednice, niti Bošnjaka, koji bi opravdali ponašanje izaslanika ministra koji na licu mjesta u Novom Pazaru, kao i u Beogradu, pokušavaju da budu tutori Bošnjaka, da određuju ko će imati većinu u ovom sastavu, trudeći se da zaštite interese svojih koalicionih partnera koji su izgubili izbore na Nacionalni savjet.

Mimo Ustava, otvoreno diskriminišući jednu nacionalnu zajednicu, Ministarstvo je na dan zakazane sjednice za konstituisanje sastava Nacionalnog savjeta, promijenilo Poslovnik o radu, koji je važio za sve druge nacionalne savjete i uvelo pravilo po kojem Savjet ne može biti konstituisan bez prisustva najmanje dvije trećine članova. Ovakva odredba nije važila ni za jedan drugi Savet, pa je evidentno da se radi o specijalnom i diskriminišućem Poslovniku koji krši ustavne garancije zabrane diskriminacije, slobode udruživanje i čitav dio Ustava koji štiti manjinska prava.

Narodna skupština je Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina usvojila u cilju unapređenja zaštite i uživanja prava i legitimnih interesa nacionalnih zajednica u Srbiji. Ovaj zakon garantuje pravo na slobodan izbor njegovih članova, a izvršnoj i političkoj vlasti, kao i Ustav, brani da se miješa u ove odnose, da favorizuje ili diskriminiše organizacije i liste, prema tome kakav politički odnos prema njima ima većina koja je formirala Vladu i aktuelno vođstvo Ministarstva. Umjesto toga, Ministarstvo upravo krši garantovana prava koja treba da štiti, stvarajući veliku napetost u jednoj od najbrojnijih nacionalnih zajednica u Srbiji, nanoseći veliku štetu svim njenim građanima.

Iz svih ovih razloga očekujemo da usvojite ovaj zahtev Liberalno demokratske partije i odmah sazovete konsultacije Kolegijuma Narodne skupštine i hitnu sednicu Odbora za ustavna pitanja na kojoj bi obavezno bio prisutan i ministar za ljudska i manjinska prava. – navodi se u pismu predsednika LDP.

PREDSEDNIK LIBERALNO DEMOKRATSKE PARTIJE

Čedomir Jovanović

Izvor: LDPNoviPazar.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. e samire jadni ti ni procitao tekst nisi ovde si samo radi provokacije i uvreda kupili te rasim i suljo za 20 eura da se ponasas nekulturno al neskolovanog je lako kupiti. Al molim urednika sandzakpress da ne dozvoljava ovakve dopise na stranici. hvala

  2. Ovaj Semir isti kao Emir Ugljanin ili se Emir ponovo lazno predstavlja,kako bilo i Emir i Semir ovo je dno dna ljudskosti i morala, laze i licemerstva.
    Ja sam zahvalan Cedi na njegovom trudu u odbrani mojih nacionalnih i ljudskih prava koja ugrozava i krsi Srpsko sluga i bivsa miloseviceva prostitutka Ugljesa Ugljanin.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.