Lazović: Dodik i Čović su političke kopije Karadžića i Bobana

0
1

Miro Lazović, član bosanskohercegovačke delegacije u mirovnim pregovorima, podsjeća kako je Dejtonski mirovni sporazum 1995. godine bio “jedino rješenje koje je zaustavljalo rat na prostoru BiH, što je njegova najveća vrijednost”, ali je i primijetio kako “Dayton nije ispunio svoje osnovne intencije, a to je da od BiH napravi koliko-toliko stabilnu, funkcionalnu i demokratsku državu”.

U tom smislu, posebnu je kritiku uputio “političkim snagama koje nastoje mirnim sredstvima realizirati ratne ciljeve” te spomenuo referendum o Danu Republike Srpske, te “oživljavanje projekta Herceg-Bosne kao projekta koji je poražen i koji je usvajanjem Washingtonskog sporazuma 1994. godine te formiranjem Federacije BiH definitivno sišao sa političke scene”.

“Jasno prepoznajemo tu skrivenu igru Milorada Dodika i Dragana Čovića koji posljednja dva-tri mjeseca tajnim dogovorima pokušavaju podići političke tenzije u BiH iz dva razloga: prvi razlog je pokušaj teritorijalnog preustroja BiH kako bi Hrvati dobili treći entitet; drugi je razlog, a dosta je skriven, da se političkim sredstvima zaustavi reformski put BiH, odnosno uspori jer bi ubrzani tok približavanja Evropi otvorio neke procese koje bi BiH morala prihvatiti i realizirati, a to je proces reforme pravosuđa, otvaranje koruptivnih i kriminalnih radnji u kojima se pojedinci mogu naći”, ocijenio je Lazović.

Kritizirao je Čovića za kojeg tvrdi da “u Briselu govori kako je evropski orijentisan i kako BiH treba bržim koracima ići ka Evropi, a kad se vrati u Sarajevo, odnosno Hercegovinu poprima karakteristike političara iz balkanske krčme koji vodi potpuno drugačiju politiku od onoga što govori u Briselu”.

“Po meni, i Dodik i Čović su političke kopije [Radovana] Karadžića i [Mate] Bobana koji su 1994. u Beču dogovarali definitivnu podjelu i nestanak BiH. Sad ova dvojica to rade mirnim, političkim, uglađenim sredstvima”, tvrdi Lazović.

‘Između Brisela i dejtonskih okova’

Smatra i kako je BiH nakon Daytona “umjesto višepartijskog sistema, gdje bi se kroz političku utakmicu trebalo nadmetati sa jakim programima, dobila tri monoetnička jednopartijska sistema u kojem svaki od političkih vlastodržaca manipuliše svojim narodom i drži ih kao taoce politike koja najviše njima odgovara”. Dodaje kako se “iza svega toga krije pljačka i kriminal, te očuvanje vlastitih pozicija”.

“Sami političari u BiH neće moći naći rješenje, a građani su nemoćni da utiču na političare. Ako je Dayton produkt međunarodne zajednice i američke administracije, kao i zemalja u regionu, mislim da će se svi oni više morati uključiti, pogotovo SAD, ukoliko BiH žele prihvatiti kao ravnopravnu članicu EU. Upravo bi možda preko reda, žmireći, kao što su Bugarsku i Rumuniju primili, bilo dobro da i BiH preko reda prime u EU, ali uz princip prihvatanja evropskih standarda koji bi se morali ugraditi u zakonodavstvo BiH”, predlaže Lazović.

U tom smislu, očekuje “jači pritisak međunarodne zajednice jer su i oni odgovorni za situaciju u BiH”.

“BiH kakva danas jeste, razapeta je između Brisela i dejtonskih okova. Te okove sami ne možemo skinuti nego će se morati potruditi i međunarodna zajednica ukoliko želi mir na ovim prostorima”, zaključio je Lazović.

Izvor: Al Jazeera

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Lazović: Dodik i Čović su političke kopije Karadžića i Bobana


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.