11. Oktobar 2011

Sjeverni Sandžak – 30. 9. 2011., uoči popisa, na pitanja Pressa u vezi sa predstojećim popisom odgovarala je načelnica Odeljenja za popis stanovništva u Republičkom zavodu za statistiku Snežana Lakčević.

Na pitanje novinara šta će biti sa onim građanima koji u vrijeme popisa iz bilo kog razloga nisu u Srbiji i da li će oni ostati nepopisani, Lakčevićeva odgovara:

Za osobu koja neće biti prisutna u mestu stalnog stanovanja u vreme popisa podatke treba da daju drugi (punoletni) članovi tog domaćinstva. U slučaju da popisivač naiđe na stan u kojem nema nikoga, a od komšija dobije obaveštenje da su svi članovi domaćinstva odsutni i da se neće vratiti do kraja popisa, popisivač popunjava popisne obrasce na osnovu izjave komšija.

10. 10. 2011. na konferenciji za novinare koje je održao Odbor za Bojkot BNV-a, predsjednik odbora prof. dr. Admir Muratović iznio je optužbe na račun popisivača koji su liste ispunjavali grafitnim olovkama, kao i na račun načelnice Odeljenja za popis u Republičkom zavodu za popis stanovništva Snežane Lakčević koja je izjavila da ukoliko popisivač iz nekoliko puta ne nađe domaćina kod kuće listić može da popuni na osnovu podataka iz komšiluka.

Nakon optužbi Muratovića, Lakčevićeva je odgovorila da Zakon o popisu ne predviđa da podatke mogu da daju komšije, ali da je prema metodološkim uputstvima tog zavoda predviđeno da popisivač, ukoliko u više navrata ne zatekne nikoga u stanu ili kod kuće, može u komšiluku da se raspita da li neko tu živi ili je stan prazan.

Izvor: Press, B92.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles