Kvalitetno muzičko obrazovanje i u Prizrenu

0
35

Kosovo – Jučer je zvanično počela nova školska godina u svim školama na Kosovu pa tako i u srednjoj muzičkoj školi “Lorenc Antoni“ u Prizrenu.
Muzička škola “Lorenc Antoni“ je među najstarijim  obrazovnim muzičkim školama na Kosovu sa tradicijom od preko 60 godina. Nastavu pohađa 154 učenika u srednjem obrazovanju a 400 učenika u nižoj muzičkoj školi. Škola poseduje veliki broj različitih instrumenata, od flauta, truba, klarineta, klavira…

Direktor škole Zeqir  Kryeziu napominje da ovakvih škola ima u većini velikih gradova na Kosovu, ali da je “Lorenc Antoni“ jedna od najboljih i najatraktivnijih na Kosovu.

“Imamo učenike iz Đakovice, Suve Reke i drugih gradova a većina profesora koji rade na muzičkoj akademiji u Prištini potiču iz ove škole“, ističe Kryeziu i dodaje da “što se tiče početka nove školske godine mi još uvijek primamo učenike u nižim razredima, produžen je rok, a što se tiče srednjeg obrazovanja primili smo oko 30-tak učenika a bilo je prijavljenih oko 45 kandidata tako da nismo baš zadovoljni prijemom. Prilikom prijema kod nas mi nemamo polaganje državnog testa mature već se upis učenika svodi na poznavanje muzike, imanje sluha  i muzičke memorije, znači imamo neku vrstu testa. Taj test nije težak no ne možemo primiti u školu nekog koji nema smisla ili sluha za muziku ili ne poznaje osnovne stvari u muzici. Tako da ispada da  15 učenika nije prošlo taj test. Znači u tome je razlika između drugih srednjih škola i muzičke škole.
Nisam zadovoljan prijemom učenika jer znate i sami da ih ima više i veća bi bila konkurencija ovako moramo da od tih prijavljenih učenika praviti selekciju i napraviti odjeljenje koje će imati perspektivu za muzičko obrazovanje“.

Nastava na bosanskom?

“Odjeljenja na bosanskom jeziku nemamo jer nemamo dovoljno kadra za odvijanje nastave na bosanskom. Ipak pošto je niža škola individualna imamo učenike Bošnjake i nastavnike i profesore koji poznaju bosanski jezik i drže nastavu na bosanskom. A što se srednje muzičke škole tiče imamo Bošnjaka koji uče na albanskom jeziku pretežno iz sela u Župi a imamo i učenika iz Rožaja koji je već treću godinu sa nama i vrlo je zainteresiran za muziku“, ističe Kryeziju.

Početkom oktobra, po tradiciji povodom početka nove školske godine ova škola će u saradnji orkestrom njemačkog Kfora, organizovaće koncert.

Kryeziu se zahvaljuje donatorima, a posebno Lukasu Krajneru iz Švajcarske zahvaljući kome imaju sve potrebne instrumenate. Krajner je poznati dirigent.
“Iimamo dobru saradnju i sa orkestrom iz Bazela. Međutim ponovo ističem gospodina Krajnera koji nam je donirao različite instrumente u vrijednosti  od oko 150 hiljada eura te tako uveliko pomogao razvoju naše muzičke škole.

Kryeziu poručuje da ako smatrate da je vaše dijete talentirano u muzici a ne znate gdje treba da ga uputite, vrata muzičke škole su širom otvorena.

Jedan od učenika završne godine je Ideal Meka iz Đakovice koji kaže istakao da su ove tri godine u školi protekle brzo, da je mnogo naučio o muzici od svojih profesora te vjeruje da će školovanje nastaviti na višem obrazovanju na muzičkoj akademiji koji je u sklopu ART (akademija umjetnosti i kulture) ili u Prishtini ili u Tirani.

“Ima nas 35 maturanata i dolazimo iz mnogih gradova na Kosovu“, kaže Meka.

S obzirom na veliki broj vrlo talentirane djece što se muzike tiče u regionu Prizrena eto apela i sa naše strane da ih možete školovati u jednoj od najstarijih i najperspektivnijih škola niže a ujedno i srednje muzičke škole iz koje su potekla mnoga poznata imena  iz svjeta muzike i koji su proslavili ima ove škole širom Evrope i svjeta.

Izvor: Info-Ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.