Kurtović na konferenciji: ‘Sankcionisanje kršenja antikorupcijskih propisa u Srbiji’

0
6

2014-02-24 16.30.2224.02.2014. godine u Beogradu je održana konferencija pod nazivom ,,SANKCIONISANJE KRŠENJA ANTIKORUPCIJSKIH PROPISA U SRBIJI“ u organizaciji Transparency International (Transparency of Serbia).

 

Na konferenciji se govorilo o korupciji u Srbiji kao veoma rasprostranjenoj pojavi koja je identifikovana u brojnim izvještajima EU i drugih međunarodnih organizacija. Loše funkcionisanje sudstava, zatim pokušaj da se ono reformiše koji je doveo do još većeg problema umjesto rešenja, navedeno je kao jedna od glavnih prepreka za suzbijanje korupcije. Istaknuti su i problemi sa kojim se suočavaju Agencija za borbu protiv korupcije kao nezavisni državni organ. Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Državna revizorska institucija.

Analizirani su zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka koje su podnijeli DRI, Agencija za borbu protiv korupcije i Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti. U posmatranom periodu Agencija, DRI i Povjerenik podnijeli su 993 zahtjeva, a riješeno jod toga je u 102 slučaja izrečena novčana kazna.

Što se krivičnih prijava tiče, Agencija za borbu protiv korupcije podnijela je 11 krivičnih prijava, od čega devet zbog neprijavljivanja imovine, jednu zbog zloupotrebe službenog položaja i jednu zbog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi. Podignute su dve optužnice, odnosno optužna prijedloga.

DRI je u posmatranom periodu, od početka 2011. do kraja septembra 2013. godine, podnijela 20 krivičnih prijava. Ni u jednom slučaju nije podignuta optužnica ili optužni prijedlog, a u 3 slučaja je tužilaštvo postiglo sporazum sa okrivljenim o odbačaju prijave uz potvrdu o uplati određenog iznosa u humanitarne svrhe.

Na konferencij su između ostalog učestvovali: predsjednik Transparentnost Srbija prof. dr Vladimir Goati, direktor Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast  Lorens Veter, predsjednik Saveta Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović, zamjenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović, Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i predsjednik Višeg prekršajnog suda Zoran Pašalić, narodni poslanik Radojko Obradović i mnogi drugi. Ispred Internacionalnog Univerziteta učešće na ovoj konferenciji uzeo je mr. Rejhan R. Kurtović, asistent na Departmanu za pravne nauke.

Na kraju konferencije otvorena je i debata i date su preporuke u rješavanju pojedinih problema u sankcionisanju kršenja antikorupcijskih propisa u Srbiji i izvedeni su posebni zaključci.

U vezi sa postupanjem po krivičnim prijavama i postupanjem javnih tužilaštava i javnih pravobranilaca na konferenciji su date sljedeće preporuke:

  • Specijalizacija/obuka javnih tužilaca za pitanja iz nadležnosti nezavisnih državnih organa
  • Preciziranje obaveza javnih tužilaca za proaktivno postupanje, na osnovu dobijenih ili objavljenih izvještaja nezavisnih državnih organa
  • Koordinacija rada nezavisnih državnih organa (prije svega DRI i Agencije) sa jedne strane, i javnog tužioca, sa druge strane, u vezi sa utvrđivanjem činjenica koje ukazuju na eventualnu krivičnu odgovornost
  • Redovno praćenje postupanja organa gonjenja po podnijetim krivičnim prijavama od strane nezavisnih državnih organa i obavještavanje javnosti o tome (ukoliko je i informacija o podnijetoj krivičnoj prijavi objavljena)
  • Preciziranje obaveza javnog pravobranioca za postupanje po dobijenom izvještaju Državne revizorske institucije

(SandzakPRESS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.