24. Septembar 2015

Amerika – Bošnjaci u New Yorku Kurban bajram klanjali su u više džamija i mesdžida, dok po brojnosti moglo bi se reći da je centralna bajramska svečanost bila u modernom Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hillu. Bajram namaz i hutbu je predvidio hafiz Hako ef. Omeragić, glavni imam u Islamskoj zajednici Plav-Gusinje.

Važno je istaći da je brojnost klanjača, posebno mladih ovog puta premašila sve prijethodne bajrame. Velikom prisustvu je sigurno doprinio i po prvi puta praznični dan za Bajram kada su sve škole u New York City-u đacima dali slobodan praznični dan. Time je današnji mubarek bajramski dan i historijski dan koji će biti upisan u historiji ovog grada, Sjedinjenih američkih država ali i historiji muslimana na ovom kontinentu, odnosno u ovoj svjetskoj metropoli u koji će se od sada obilježavati i dva valika islamska praznika – ramazanski i kurban bajram. Zahvalnost treba uputiti svim aktivistima koji su godinama radili da se ozvaniči i institucionalno priznaju dva velika muslimanska praznika, i posebno administraciji na čelu sa majorom New York City-a Bill de Blasio, koji je odmah nakon stupanja na dužnost ispunio predizborno obećanje. Za nadati se da će se u što kraćem roku donijeta odluka na državnom nivou.

Pored pomenutog Bošnjačkog centra, bajram namaz je klanjan u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru u Astoriji, Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, Bošnjačkom islamskom kulturnom centru u Astoriji, Islamskom centru u Bronxu, Islamskom centru u Brooklynu, Islamskom centru u Monticello…

Nakon namaza priređeno je bajramsko čestitanje i druženje uz kahvu, čaj i neizbježne poslastice koje su pripremile vrijedne Bošnjakinje… potom su krenuli u tradcionalna porodična i prejateljska obilaženja i zijaret mezarja. (Bosnjaci.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles