Kuća od blokova kao san

0
20

Bijelo Polje – Jesenas je 33-godišnji Hasim Kuč iz bjelopoljskog sela Sušica, na obroncima Pešterske visoravni, skoro svakog dana „razigravao“ svog konja seoskim poljanama.

Sijevalo je busenje ispod konjskih kopita. Kresale žarovnice kada bi potkovice zdrobile kamen. Konju talasala griva, kao homari četinara iznad sela kada zimi vjetar dune.

Bio je ubijeđen Hasim da će njegov „doro“ prvi proći kroz cilj na košiji koja će se održati na seoskom vašaru. Međutim, dan prije trke, na posljednjem treningu, „dorin“ se sapleo na brdu Mramor. Na oštrom planinskom škriljcu ostali su snovi Hasima Kuča o pobjedi njegovog dorata u košiji na seoskom vašaru. Homari iznad sela su zahučali. Nebo je zatreperilo.

Sušicu je porotresao šapat da je poginuo Hasim Kuč.

Iza njega je ostala 30-godišnja supruga Sejdefa, sedmoro djece i majka. Najstarije dijete ima 13, a najmlađe dvije godine. Žive u neuslovnom prostoru starinske kuće, skovane od čatme. Maštali su o tome kako će jednog dana napraviti novu kuću. Od pravih blokova, na dva sprata.

– Babo Hasim je čitav plan imao u glavi, kaže 13-godišnji Šefko.

– Poslije Hasimove smrti mislili smo da je nova kuća za nas samo san. Ipak organizovali su se dobri ljudi i prikupili novac da nam izgrade novu kuću. Nedžad Šabanović Bele i Farko Ličina su u Luksemburgu za nas prikupili 18.150 evra. Bjelopoljski biznismeni Kadići, Drndari, Čokovići i Šukurice su pomogli da nam dođe građevinski materijal i naša nova kuća je u izgradnji, kaže Hasimova supruga Sejdefa.

Brat od strica stradalog Hasima, Džemal Kuč, bjelopoljski preduzimač građevinskih poslova, zasukao je rukave. Njegova ekipa majstora je uradila grube radove do prve ploče.

– Onomad nam je Agro Invest poklonio zamrzivač, frižider, šporet, kuhinjske elemente, kauče i vešmašinu, kaže Sejdefa, a Džemal se priprema da nastavi radove čim „pukne“ građevinska sezona.

Sedmoro djece Hasima Kuča jedva čeka da usahnu vjetrovi što po čitav dan fijuču otuda od Žilindara, da proljećno sunce omekša i otopi ljuti sjeverac, da se zazeleni sitna planinska trava. Tada će se od njihove nove kuće začuti udarci majstorskih čekića i zvuk mješalice.

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.