Krvavi maj 1809. u Sjenici

40
474

Kako ne vidiš da Allah uvodi noć u dan i uvodi dan u noć,
i da je potčinio Sunce i Mjesec – svako se kreće do roka određenog –
i da Allah dobro zna ono što radite?
Lukman –Luqman, 29.

U toku Prvog srpskog ustanka 1809.godine, ustanička srpska vojska na čelu sa Karađorđem uputila se iz Užica prema Sjenici. Vojska koja je brojala oko 8000 vojnika noćila je na Javoru. Iako se najveći broj Kladničana povukao, osmanska vojska je čekala ustanike na isturenim položajima na ograncima Javora, odnosno u Kladnici gdje su se branitelji utvrdili. Ustanici su savladali otpor i nastavili sa napredovanjem.*[1]

Karađorđe je uputio konjički odred da zaobiđe Sjenicu, odsječe je od Novog Pazara i Duge Poljane kako bi spriječili pomoć osmanske vojske.

Masakr nad Bošnjacima u Sjenici
Ustanička vojska stiže pred Sjenicu uoči Đurđevdana 5. maja i otpoče borba. U Sjenici je bilo dosta izbjeglica iz Nove Varoši i okolnih sela. Oni su podigli odbrambeni zid i šančeve oko grada, i imali su 4 topa. U ranu zoru, ustanici osuše topovskom paljbom položaje branioca i krenuše u napad branioci ih odbiše. U sumrak obnovi se napad negdje probiše u grad ali se moradoše povući zbog neuspjeha na drugim stranama. Ozlojađen neuspjehom i gubicima, Karađorđe naredi dejstvo teških topova, kabuza. Mala Sjenica se tresla od eksplozija. Požari su se dizali visoko u nebo. Ustaničke snage ubrzo na juriš zauzeše varoš a branioci se povukoše u tvrđavu oko koje su se utvrdili šančevima. Iako su je srpske snage tukle topovima, opsada utvrđenja je bila bezuspješna čitav mjesec dana. Ustanici su računali da će se branitelji predate usljed nedostatka hrane i vode.

Odbranom Sjenice komandovao je Hadži Mustaj-beg Čavić, rođeni Sjeničanin i zapovjednik garnizona. Procjenivši da se ne može održati, a nemajući pomoći na vidiku, ponudi predaju grada. Prilikom pregovora sa Karađorđem dogovoreno je da Sjeničaci pod oružjem i sa porodicama mogu poći prema Novoj Varoši i Bosni. Dva puta su sjenički Bošnjaci pokušavali izaći iz tvrđave i oba puta su bili napadani i masakrirani od Srba. Tek treći put, kada su uzeli za taoce nekolicinu srpskih glavešina, uspjeli su napustiti Sjenicu.

Srpski ustanici 9. juna uđoše u Sjenicu. Tokom ovih napada Karađorđevih ustanika pobijeno više od polovine sjeničkog bošnjačkog stanovništva, oko 2.500. lica.

Antonije Protić, savremenik tih zbivanja ovako je vidio napad na Sjenicu: Sjenički grad osvojen je 23. aprila 1809.god. No, ovdje moram se groziti, a valja mi istinu kazati. Karađorđe je Turcima učinio na častan način puštati Turke, sa ženama, djecom i malom. No, ujutru, kad su započeli Turci izlaziti iz grada, Srbi ne čekajući da izvrve iz grada, no započnu uskakati preko zida unutra. Karađorđe je branio i odbijao, ali nije mogao vojsku zaustaviti. Turci jedva uspeju tri časti izaći iz grada, a proći koji su se zatekli, okrenu na naše pucati i u tome se povede strašan po polju sjeničkom boj. Ovdje se nije gledalo ni muško ni žensko, a je li koji Turčin sa kadom umak'o to se ne zna. Pešak sasvim ostane po polju… Karađorđe je zapovedio da se glave donesu u Sjenicu. I tako, svrši se ovaj boj. Glave su donijete, no nije bilo dosta kočića da se sve ponabijaju već su onako pomešane u paradu, a čislom, ako je jedna manje od 2.500. [2]

Vuk S. Karadžić se gnušao sjeničkog pokolja i napisao je: Nije dužnost istoričara da krije od naroda njegovu sramotu nego da mu je, kao istinoljubac otkriva u cilju odbacivanja takve prošlosti. Zbog toga što je istinito prikazao zlodjela i nemanja časti pri davanju riječi i poštovanju dogovora (čojstva), koja su ustanici na čelu sa Karađorđem počinili nad sjeničkim bošnjačkim življem, Vuka su osuđivali srpski historičari Batalaka, Milićević i dr. [2]

Prenosi se da je i sam Karađorđe rekao: “Ne bi propali niti bi tako razdražili Turke da nismo ubili pašu, krstili Turke, uzimali im žene i djevojke i išli na Sjenicu”.


Zločinac kojeg slave: Crni Đorđe Karađorđe

Iako je Karađorđev otac Petar prije odlaska u Šumadiju boravio jedno vrijeme kod sela Žabren u Sjeničkoj opštini i bio u dobrim odnosima sa Kučevićima iz tog sela, kao i činjenica da je njegova sestra bila udata u Sjenici u porodici Karamarkovića, on nije imao milosti za sjeničke Bošnjake.

Ko je Karađorđe, crni Đorđe?
Postoje kontradiktornosti oko njegova porijekla. Srpski izvori navode da je Đorđe Petrović porijeklom Crnogorac, iz plemena Vasojevića. Tamo se rodio Karađorđev djed Jovan i njegova četiri brata. Dvojica su ostala a ostali su odselili u Srbiju. Jovan sa sinovima Petrom i Mirkom naselio se u selu Viševcu, srez Lepenički, okrug Kragujevački. Njegov sin je Karađorđe, majka mu se zvala Marica. [3]

Drugi izvor kaže da je Karađorđe bio sin Petra i unuk vojvode Jovana Mršića Klimente (Keljmendi). Đorđev otac Petar Jovanović Klimenta (Keljmendi) doselio se iz Klimenta u Brdima/al. Malesiji u Sandžak a onda u okrug Kragujevac 1756.god. Tu mu se rodio sin Đorđe. Dakle, pravoslavizirani i posrbljeni Arbanas, rodonačelnik je srpske vladarske dinastije. Da pridjev crni ispred Đorđevog imena nije zamjenjen turskom riječi kara, dinastija bi se zvala Crnođorđevići. Očito to nije bilo prikladno pa se odomaćila ova turska riječ kara. On je od običnog seljaka i trgovca svinjama postao srpski knez i vožd. Prije toga je smaknuo u užasnim okolnostima vlastita oca u Ostružnici, a kasnije i brata u Topoli. Vođa je Prvog srpskog ustanka 1804.godidne, poslije sloma ustanka, Karađorđe bježi preko Zemuna u Austrougarsku. Nakon četiri godine izgnanstva, vožd ponovo dolazi u Srbiju (1817), gdje okončava tragično. Ubijen je po naređenju njegovog rivala Miloša Obrenovića, koji se tako pokušavao dodvoriti turskoj vlasti. [4]

Danas nema grada u Sandžaku a da nema ulice sa imenom Karađorđa, čak i Sjenica koju je pomenuti zavio u crno ima ulicu sa njegovim imenom. Trenutno je u Sjenici u toku „javna rasprava“ o promjeni imena ulice koja nosi ime Karađorđa, i na tome se stalo. U Novom Pazaru koji je od Karađorđeve ruke spaljen do temelja i drugim gradovima se o tome se za sada šuti. A obzirom da trenutna vlast u Novom Pazaru nije u stanju da imenuje trg Isa-bega Ishakovića osnivača grada. Očigledno će još vode proteći rijekom Raškom, a ulice sa imenom Karađorđa će i dalje nositi mahale u Sandžaku u kojima žive Bošnjaci, nadati se je ne u nedogled.

Puhaju svježi i jaki proljetnji sandžački vjetrovi.

Fussnote & Literatura:
1]Ejup Mušović, Jedno predanje o bici na Suhodolu, list “Bratstvo” br. 150, Novi Pazar
2] Esad Rahić, Prvi srpski ustanak i njihov uticaj na prilike u Novopazarskom Sandžaku, Novopazarski zbornik 2009.
3] Harun Crnovršanin, Nuro Sadiković, Sandžak porobljena zemlja, Zagreb, 2001.
4]Dr. Jusuf Mulić, Velika Srbija, Muslimani i Bosna, Sarajevo, 2006.

Autor: E. Ć.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

40 KOMENTARI

 1. Gospodine Ilir sta Turci imaju sa lobanjama,,,,Cele kula je spomenik iz Prvog srpsko ustanka koji je u znak odmazde tadasnja turska okupatorska vlast izgradila od lobanja poginulih srpskih ratnika u bici na Cegru.To je naredio Hurshid Pasa da bi zaplasio Srbe da ne bi vise dizali bune i ustanke.Provjeri sam na sajtu Wikipedia ako ne vjerujes…A necovjeka i nesoja ima medju svim narodima,i medju Srbima,treba da se osude i kazne sto okaljase cast svijetlog srpskog oruzja i obraz srpskih gorskih junaka

  0

  0
 2. Za Gradimira:totenschädel an einem tun bei nis in jugoslawien zum gedenken an dem serbischen aufstand gegen Napoleon I(MEILEN -STEINE DER GESCHICHTE:Der Feldzug gegen Rusland,Jean Tulred str 474.Evo gradimire i prijevoda:Lubanje na kuli u Nisu-Jugoslavija u obelezavanju ustanka protiv Napoleona I u Srbiji.Morate draga gopodo uciti a ne samo prihvatati ono servirano.Sta sada imaju Turci sa ovim lobanjama?Nijedan narod nije podizao spomenike niti kultna mjesta drugim narodima,zar bi to iosmanlije radile.Inace i sam naziv Cele kula nem aveze sa lobanjama koje su Srbi uzidali u postojecu Cele ,tojest Kulu.Bar na osnovu ovoga pdataka:Jean Turda.A kakav genocid je Kardzordze ucinio nad neduznim Bosnjackim narodom to se vidi iz vasih dokumenata,necete valjda sada reci da je i Vuk Kardzic Lazov i ostali srbi koji su o tome imali hrabrosti ostaviti zapisano i ovjekoveceno.Tek kada upoznamo jedni druge nadam se tada da ces nas suzivot biti mnogo ljepsi i tolerantni.

  0

  0
 3. На питање ко је највећи војсковођа француски император Наполеон је одговорио: “Лако је мени бити велики с нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног Oсманлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је ЦРНИ ЂОРЂЕ и њему припада слава највећег војсковође!”.

  1

  0
   • Raspitaj se malo bolje. Ovo jeste Napoleon izjavio pred napad na Rusiju 1812 godine.

    Za tvoju žalost i da nije to rekao stoji činjenica da je sve tačno kao što je Patriota napisao. Običan seljak sa samo ugnjetavanim seljacima diže ustanak protiv super-sile tadašnjeg doba. U perodu od 1804 do 1813, a većinom već u toku 1804. i polovinom 1805. veliki vožd Karađorđe oslobađa gotovo celu Srbiju. Danas se bitke na Čegru, Ivankovcu, Mišaru, Varvarinu, Loznici izučavaju na svim vojnim akademijama NATO-a, Rusije, Kine… kao delovi predmeta Vojna Istorija i kao obrasci vojne veštine.

    Jbg. Meni je sveta nauka i realnost, a ne spisi iz prastarih knjiga.

    Ako meni pripisuješ one epitete pogledaj sebe i razmisli koliko neko mora biti glup da sebe (Bošnjake) poistovećuje sa Turcima koje Srbi imaju puno pravo da mrze.

    Teško je biti čovek bez nacije, ali Vi je imate, ali je ne priznajete. Pište ovuda sve anti srpsko i ismejavate se kao da ste do neba moćni. Ne valja Vam što niste ni malo pametni.

    Vašu naciju (Bošnjake) ni SAD ne priznaju, već Vas tumače samo kao zamenu za termin Musliman.

    Pogledaj malo BiH, People > Nationality… Etnic Group.

    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bk.html

    P.S. Turci su požnjeli što su posejali. Budite mudriji o njih.

    0

    0
 4. Ako govorimo o okupatorima onda je cinjenica da su i Srbi ili ti Sloveni okupatori.Slazem se sa cinjenicom da su i Turci bili okupatori na ovim prostorima, potpuno podrzavam akciju da se imena ulica promijene jer nama ne treba ime Karadjordja ali zato gradovi u Srbiji mogu i imaju pravo na to.Hajde neka neko u nisu da naziv ulici po nekom turskom pasi.Samo me cudi zasto se Srbi toliko zale na borbu Albanaca za oslobodjenje kada je jasna cinjenica da su Iliri od kojih i vecina Bosnjaka vodi porijeklo, autohton narod na ovim prostorima i da su sloveni osvajaci i okupatori.Malo su standardi dvojni zar ne. Pisanje ,,ateiste,, je dosta prihvatljivo jer on priznaje zlocin i ako tvrdi da karadjordje nije svojom rukom ucinio te zlocine a i bilo bi mnogo za jednog covjeka, ali je odgovoran kao komandant isto kao da je to licno uradio…

  0

  0
 5. marko,
  Bošnjaci nisu okupatori već svoji na svome.
  Jedno je regularna vojska a drugo narod, žene i djeca i to sve Bošnjaci.
  Naši djedovi i nane., narod.
  A turski asker je nešto drugo

  1

  0
 6. “U ranu zoru, ustanici osuše topovskom paljbom položaje branioca i krenuše u napad a branioci ih odbiše”.
  Eto objašnjenja Vaših fantazmogorija i potpunog otsustva realnog opažanja.Vama su premise pogrešne pa samim tim i zaključci, jer ustanici nisu mogli da topovskom paljbom zasuju “branioce” nego jedino okupatore koji su se posle Kosovske bitke razmileli po Srbiji.

  0

  0
 7. U poslednjem pasusu tvog teksta priznajes da je vojska koju je vodio karadjordje pocinila zlocin nad sjenickim Bosnjacima i to opravdavas nekim izmisljenim lazima .
  Imas li jedan jedini dokaz za bilo sta sto si naveo tu ili samo mislis da ti neko vjeruje praznoj prici.
  Normalno je da su i Srbi koji su se nalazili pod Osmanlijsom Turskom morali sluziti tadasnju vojsku, sigurno nisu rado isli, pa gde sluze sad Bosnjaci vojsku nego u drzavi u kojoj zive, to sto ti zoves danak u krvi pa to imas i danas samo ga ne zoves vise danak u krvi nego krvna osveta . “Danak u krvi” to je izmisljeno da bi se sto vise oblatila turska vlst kod naroda i svijeta. “Strasne poreze kazes pola prinosa” pa dje si ucio istoriju znas da se davao takozvani “desetak” sto je znacilo desetinu ili deset procenata, da te podsjetim danas placas porez u svim savremenim drzavama izmedju 18-22 procenta pa sam uporedi koje je vise i strasnije i ako neplatis taj isti porez gde ces zavrsit u danasnjoj demokratiji.
  Normalno ne opravdavam takozvani” danak u krvi” znam sta je to znacilo kad nemas da platis porez ili kako ga vi Srbi popularno nazivate “harac” davalo se celjade ili evlad to je mnogo i neprimerno danasnjici ali te pitam ako danas izbegnes placanje poreza drzavi gde ces zavrsiti , je li to isto neka vrsta placanja zivotom?
  Znaci zlocin priznajes , i opravdavas , to ti je danasnja osnova srpske politike da za svaki zlocin nadje opravdanje i da mu da legalnost i legitimitet kod naroda pa onda od ratnog zlocinca napravit heroja.

  1

  0
   • Pokusavam da ti objasnim da su u toj osmanlijskoj Turskoj placani porezi mnogo manji nego sto sad Bosnjaci placaju u Srbiji. Svati sistem poredjenja a ne podrzavanja bilo cega ili bilo koga.

    0

    0
 8. @Ateista,
  Mogu razumjeti vaš odnos prema turcima i opravdavanje vožda Karađorđa koji je ne sumljivo za srbe borac protiv okupatora i tračak slobode.
  Ali pored navedenih činjenica u ovom textu i historijskih činjenica, ne treba se bošnjacima nikako nametat Karađorđe kao neko ko treba imati ulicu u Sjenici ili Pazaru. Jer on to kod bošnjaka nije zaslužio nadam se da shvatate razliku.
  Karađorđe nikako ne može biti isti i za bošnjake i za srbe.
  I treba dozvoliti demokratski odnos prema ovom pitanju pa neka većina odluči.
  Apsolutno je neprihvatljivo da u naseljima gdje većinu čine bošnjaci ima ulica sa Karađorđevim imenom.
  A srbima gdje su u većini niko ne brani da imaju takvu ulivu.

  0

  0
 9. ateista,
  Čovjek koji ubije rođenoga brata i oca ????
  Karađorđe ???
  I da ima merhameta za turke tj. bošnjake smješno.
  Jedno je vojska a drugo su civili djeca.
  Pa i sam Karađorđe priznaje Sjenički zločin, jer i najveći zločinci imaju dušu i grižu savjesti, zar ne?

  0

  0
  • Dragi sagovorniče ili ti mene nisi razumeo ili ja tebe. Ja nisam ni u jednom momentu negirao zločin nego ga samo revizirao na osnovu teksta koji ste ponudili. U tekstu je za to bilo još mesta, a da ne dužim bez potrebe.

   Što se tiče etike vožda Karađrđa da te upoznam sa nekim činjenicama.

   1. Oceubistvo koje mu stavljaš na teret se desilo kada je u momentu prebega u Srem sa celom porodicom, rodbinom i priljateljima, negov otac promenio mišljenje i počeo nagovarati sve da se vrate i žive kao sluge Turcima kao što su do tada živeli. Zaprepašćeni ljudi su to odmah shvatili kao sigurnu smrt ili u najblažem slučaju ropstvo. Njegova majka je sa suzama u očima i na kolenima molila Petra da odustane, ali nije uspela da promeni ništa. Tada je Karađorđe shvativši da nema izbora digao ruku na oca, a dotukli su ga neki drugi ljudi iz zbega. Time su spašeni svi od sigurne smrti ili ropstva.

   2. Bratoubistvo koje je si spomenuo takođe nije nemoguće razumeti. Krađorđev brat Marinko je bio poznat u celoj topoli kao NASILNIK. Povredio je više ljudi i silovao nekoliko žena u tom kraju. Karađorđe je ovim činom oprao porodično ime.

   Znam da nema merhameta za Turke, pa ni za poturice sa promenom vlasti. Da te posavetujem jedno. Nemojte se poistovećivati sa Turcima jer Vi to niste. Srbi imaju puno pravo da mrze Turke, a Muslimane niko normalan ne može da mrzi.
   Turke su na kraju krajeva mrzeli i narodi sa arabiskog poluostrva (sve sami Islamićani) i u prvom sveckom ratu izborili nezavisnost od Turske imperije.

   Ubistvo žena i dece je sigurno zločin i o to se ne dovodi u pitanje.

   Ono što se mora napomenuti je činjenica da Karađorđa vlastita vojska u tom momentu nije slušala. Naime nije bilo vojnika u njegovoj vojsci kome pre ustanka tj. za vreme ropstva pod Turcima nije oteto makar jedno dete za janičare ili hareme, kome nije otac prebijen ili ubijen od turaka, kome nije majka ili sestra silovana od Turaka, koji nisu plaćali strašne poreze ili oduzeto do pola prinosa svake godine.
   Zbog svega pomenutog ustanici su bili toliko ogorčeni da su na svoju ruku, a protivno naredbi komandanta pucali na sve što se kreće. Iako su znali da neposlušnost komandantu, a pogotovo čoveku koji je ubio oca i brata znači smrt.

   U dugim vekovima ropstva, Turci su sejali bol, tugu, čemer, jad i smrt. Na kraju su požnjeli samu smrt.

   0

   0
  • Ubio oca i brata,i neka je pozlatila mu se ruka junacka,danas bi potomci njegovog brata bili Bosnjaci i pljuvali po svom narodu,klali svoj svoj narod,kao i ovdje u Hercegovini 1941,sto su zaboravili ko su im djedovi bili pa obukli ustasku odoru i kamu u sake

   0

   0
   • ko pricao duvaru ko srbima isto je.
    daj im cinjenice, argumente, dokaze, oni ce nac neku bapsku, neko svoje vidjenje i objasnjenje i neko svoje tumacenje za sve.

    oni su tako ‘nadahnut’ narod(ko sve sto su nebeski), da njima ne treba nikakva nauka, istrazivanje, proucavanje…

    j.b.s google, pitaj srbe

    0

    0
 10. Ne mogu da verujem koliko glup tekst. Ovaj tekst je dovoljan da sami sebi oborite stvar.
  Pišete u odgovorima da su pobijeni nenaoružani Bošnjaci, žene i deca, a u tekstu lepo piše:

  …Oni su podigli odbrambeni zid i šančeve oko grada, i imali su 4 topa. U ranu zoru, ustanici osuše topovskom paljbom položaje branioca i krenuše u napad branioci ih odbiše. U sumrak obnovi se napad negdje probiše u grad ali se moradoše povući zbog neuspjeha na drugim stranama. Ozlojađen neuspjehom i gubicima, Karađorđe naredi dejstvo teških topova, kabuza…

  Ovde je dokazujete da su Turci (a ko ste Vi sam šejtan zna) bili izuzetno dobro opremljeni i naoružani. Dva puta su uspeli odbiti napad 8000 sposobnih ratnika koji su na Javoru potukli do nogu osmanlijsku vojsku i tek bili savladani upotrebom teške artiljerije KABUZA.
  Nemojte se više sramotiti sa toliko malom logičkom dedukcijom, kao da niste sposobni za elementarno razumevanje stvari iz teksta koji sami postavljate.
  Ovde je i maloumniku jasno da su odbrambene snage morale pretrpiti velike gubitke i time stvoriti značajnu ukupnu brojnost žrtava.

  Drugo pišete da je Karađorđe zlotvor, a u tekstu piše:
  … kad su započeli Turci izlaziti iz grada, Srbi ne čekajući da izvrve iz grada, no započnu uskakati preko zida unutra. Karađorđe je branio i odbijao, ali nije mogao vojsku zaustaviti…
  Ovim ste dokazali njegovu nevinost za zločin nad civilnim stanovništvom na osnovu dve stvari:

  Prvo> /Karađorđe je branio i odbijao/ ZNAČI NAMERA MU NIJE BILA ZLOČINAČKA NEGO POŠETENA. ZLOČINAČKE NAMERE NEMA.
  Drugo> /…ali nije mogao vojsku zaustaviti… Dokazuje da nije imao u tom monemtu kontolu nad vojskom kojom je komandovao. Ovaj argument je najsnažniji pred svakim sudom današnjice.

  0

  0
  • sam si glup i malouman.
   prvo zbog toga sto omalovazavas i obezvredjujes zrtve koje spominju mnogi srpski autori medju kojima i sam vuk karadzic.
   ovo se desilo, ovo su cinjenice, a ti si bednik.

   drugo, sam nisi sposoban da razumijes tekst.
   naime, radi se o tome da je trajala opsada grada ali zbog uspesne odbrane nije se naziralo resenje.
   onda je sklopljen dogovor izmedju srpskih predvodnika i turaka koji su pregovarali u ime turaka i bosnjaka.
   dogovoreno je da se stanovnici sjenice predaju, da se razoruzaju(a po tebi zene i deca i stari su bili ratnici), a sa sobom nose od imetka koliko mogu ponijeti i da napuste sjenicu.(mladic je od njih ucio).
   medjutim, kad su se sakupili u ugovoreno vrijeme i ispostovali sve poceli izlaziti, neljudi za koje rijec i obraz ne znace nista zatvaraju kapiju i pocinju pokolj.
   nekolicina je pobegla, a kad se pokolj zavrsio zaduzen je antonije protic da pobroji glave i da se sve natnu na koceve oko grada.
   protic kaze da je to ucinjeno pa je nestalo kolaca a ostalo glava pa su ih po zamlji poredali.

   veliki broj srpskih autora opisuje ovo ovako a ti pokazujes svoje neznanje i bezocnost.
   ali ne cudi.
   sta ocekivati od nekog ko ne veruje ni u sta, kome nista sveto nije.

   0

   0
 11. da Allah obraduje dzennetom sve koji su ove zulume dozivljavali i zivote davali za odbranu dina i casti, a nama da da mudrosti i snage da se ispravno postavimo prema ovome i da nikad vise ne dozvolimo da nam se ovakve stvari desavaju.

  0

  0
 12. “S.M.”
  Ovdje se dragi moj ne radi o izvoru E.C. već o historijsakim činjenicama i izvorima navedenim na kraju texta, Ejupa Mušovića, Esada Rahićća i dr.
  To su očigledno je historijske činjenice i ne radi se ni o kakvoj nacionalnoj mržnji već o istini.
  A istina je da je Karađorđe u Sjenici poklao oko 3000 bošnjaka tj. turaka. i to civila a ne vojnika.

  0

  0
 13. S.M Tebi se Obracam, i dok sam dijete bio prilikom predavanja na casovima osjecao sam da nesto nije uredu!

  Kako to turci cio zivot ugrozavali i ubijali, a VESELI srbi nikad nikog ubili nisu, e ovo ti je SUROVA ISTINA.

  A sto se tice nacionalne mrznje, tebi to sad kao nesto novo jelde? sta si ucio u SRPSKOJ istoriji sa dvojim drugovima srbima u klupi?

  ”POKOLJ SRBA; LINCOVANJE SRBA; PALJENJE I OTIMANJE SRPSKE DECE OD ##TURSKO MUSLIMANSKE VLASTI##”

  Samo mi nemoj ti pricat o nacionalnoj mrznji!.

  0

  0
 14. Nas jedini spas, spas za sve bosnjake je da pruzimo ruku Muftiji koji se cvrsto drzi Allahovog uzeta ! Uistinu Allah najbolje zna sta se krije u srcima nasim, ali sigurno ce nas zamijenit drugim narodom koji ce ga Obozavat ako mi to ne ucinimo !!!

  0

  0
  • Sta je sada,vise vjerujete Izvoru E.C. za kojeg se ne zna ni ko pise ni ko stoji iza ovih jednostranih kvazi istorijiskih pamfleta nego priznatim i skolovanim istoricarima.Zar ne vidite a se sve plasira da se siri nacinalna mrznja na racun vasih komsija stvarajuci od njih dusmana.Sad svako moza pisati istoriju kako mu odgovara koristeci za skupljanje jeftinih politickih poena,GLAVA U OBLACIMA A NOGE U BLATU.Da nije zalosno bilo bi smijesno

   0

   0
   • ti gospodine S.M. ako nevjerujes nama ti pokusaj da dodjes do definicije Dobrice Cosica o srbima pa ces vidjeti kako on sam kao srbin gleda na srpsku naciju i kako je opisuje a pocinje oovako:
    “MI SRBI LAZEMO DA BI OBMANULI SEBE,
    DA UTESIMO DRUGOG,LAZEMO IZ SAMILOSTI,
    DA NAS NIJE STRAH,DA OHRABRIMO,
    DA SAKRIJEMO SVOJU I TUDJU BEDU,
    LAZEMO ZBOG POSTENJA. LAZEMO ZBOG SLOBODE.
    LAZ JE VID NASEG PATRIOTIZMA I POTVRDA NASE URODJENE INTELIGENCIJE.
    LAZEMO STVARALACKI,MASTOVITO,INVENTIVNO.”
    nadam se da sam ti pomogao da spznas sebe i svoju naciju kojoj pripadas !!!

    0

    0
   • nepismeni, imas fusnote i literaturu pa ako imas petlju da istrazis istinu ti proveri.

    toliko se potresem kad citam o ovakvim dogadjajima i jos vise sto nismo imali prilike to uvijek znati nego ste nas decenijama trovali neistinom, ali se tesim time sto je sve u Bozijim rukama i sto je On pravedan, pa mi pored svega opstasmo na ovim prostorima, a vi bez nase, ili bilo cije krivice propadate i nestajete!

    0

    0
   • Nemoj mnogo da se potrises Seko jer ono sto su Srbi, Jermeni, Kurdi i drugi narodi preziveli od Turaka(a Karađorđe je vodio rat protiv njih jer u to vreme Bošnjaci nisu postojali)je mnogo veci slučaj za potrisanje.
    A to što ste opstali na ovim prostorima to je verovatno zbog toga što je nad vama izvršen genocid.Poseti sajt o Jasenovcu da vidiš šta je genocid a i na vikipediji o jermenima takođe da vidiš šta je genocid.

    0

    0
   • bosnjaci su, marko, bili na istom ovom mjestu na kome su i sad i docekali su ali i ispratili turke.
    turci su nam braca po vjeri, ali mi znamo ko smo i sta smo i da smo svoji na svome i niti smo islamizirani srbi, niti smo turci pa da idemo za njima.

    mi smo jedna od najcasnijih nacija u istoriji covjecanstva i narod bez mrlje u svojoj istoriji i time se ponosimo, a vi morate da lazete i mijenjate istoriju, jer ste jedni obicni robovi iskompleksirani, koji su te komplekse lijecili vjecito zulumeci druge i gradeci svoju buducnost na necasnim poslovima nefer i kvarnim ratovima i pokoljima.

    pricaj sta hoces, tesi sebe, ali ovo su FAKTI i to nikad promijeniti ne mozete.

    ove genocide i logore sto spominjes, znaj, mi smo protiv nepravde nad bilo kim i zalimo zrtve ma kojoj vjeri i naciji pripadale, ali znamo i sta se nama desavalo i od koga i to sigurno nece biti povoljno za one koji su nam to radili.

    pravda je spora ali apsolutno sigurna.

    sto se tice turaka-500 godina vladavine, to je 6,7 generacija, pa da su svakog dana samo po jednog srbina poprijeko pogledali ne bi vas bilo, a i sta ste sve uzeli od njih od nacina zivota vidi se koliko vam je bilo bolje pod turcima nego pod srbima.

    0

    0
   • bosnjaci su, marko, bili na istom ovom mjestu na kome su i sad i docekali su ali i ispratili turke.
    turci su nam braca po vjeri, ali mi znamo ko smo i sta smo i da smo svoji na svome i niti smo islamizirani srbi, niti smo turci pa da idemo za njima.

    mi smo jedna od najcasnijih nacija u istoriji covjecanstva i narod bez mrlje u svojoj istoriji i time se ponosimo, a vi morate da lazete i mijenjate istoriju, jer ste jedni obicni robovi iskompleksirani, koji su te komplekse lijecili vjecito zulumeci koga god su mogli i gradeci svoju buducnost na necasnim poslovima, nefer i kvarnim ratovima i pokoljima.

    pricaj sta hoces, tesi sebe, ali ovo su FAKTI i to nikad promijeniti ne mozete.

    ove genocide i logore sto spominjes, znaj, mi smo protiv nepravde nad bilo kim i zalimo zrtve ma kojoj vjeri i naciji pripadale, ali znamo i sta se nama desavalo i od koga i to sigurno nece biti povoljno za one koji su nam to radili.

    pravda je spora ali apsolutno sigurna.

    sto se tice turaka-500 godina vladavine, to je 6,7 generacija, pa da su svakog dana samo po jednog srbina poprijeko pogledali ne bi vas bilo, a i sta ste sve uzeli od njih od nacina zivota vidi se koliko vam je bilo bolje pod turcima nego pod srbima.

    0

    0
 15. pa dokle vise da se tolerise ova srpska lazna historija,koju smo mi ucili u skoli kao karadjordje ubijao “turke” vidimo tek danas o kakvim se to turcima radilo ! naime to su bili Bosnjaci goloruki,eto kakvi su to “heroji” srpski! ali sto je najgore historija se ponavlja ali uvijek na stetu bosnjaka,stanimo jednom na kraj srpskoj Tiraniji i Terorizmu ! i zasto nasa djeca ne uce u skoli ovu pravu historiju ? zasto se ta istina ovoliko godina drzi u tajnosti? i na kraju da kazem srbijo srami se i duboko se stidi za sve ove torture koje si sprovodila u tvoje ime a protiv Bosnjackog naroda !!! braco Bosnjaci nedozvolite djeci da uce ovu laznu Historiju o laznim “junacima” srpskim !!!!!!!!!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.