Krvavac: Dugovanja opštine Pljevlja su i dalje ogromna

0
0

Bojan Krvavac

Odbornik Demokrata u SO Pljevlja, Bojan Krvavac rekao je da je dugovanja Opštine Pljevlja iznose 17 miliona eura.

“Nakon nekoliko godina bezuspješnog spinovanja javnosti kako je dug Opštine Pljevlja umanjen, kako su kreditne obaveze smanjene, te kako se sada u lokalnoj administraciji lakše diše, svjedoci smo na osnovu zvaničnih podataka,  da su obaveze Opštine Pljevlja umanjene tek za nepun milion od kada je vladajuća koalicija preuzela vlast, tako da sadašnja dugovanja iznose oko 17 miliona eura”, rekao je Krvavac.

On je saopštio da je “većina navedenog duga napravljena za vrijeme administracije Filipa Vukovića, koji je zatekao relativno sređene opštinske finansije a ostavio iza sebe 20ak miliona duga i bezbroj započetih, nezavršenih, nepotrebnih i preskupih projekata.”

“Tako je npr. rekonstrukcija objekta Doma kulture započeta za vrijeme pomenute DPS administracije, u koju je uloženo „tričavih“ 5,44 miliona eura, a da se Dom kulture još uvijek nije završio u potpunosti niti se doveo u konačnu upotrebu. Opoziciona vlast koja je došla poslije Vukovićeve administracije je četiri godine provela u istragama oko malverzacija u projektu rekonstrukcije Doma kulture, pa se išlo toliko daleko da su se pojavile osnovane sumnje u sličnost na fasadi Doma kulture i  na nekim privatnim vikendicama u okolini Pljevalja. Zaista se pokazalo da je zahvaljujući sumnjivim poslovima i eventualnim malverzacijama, rekonstrukcija Doma kulture rupa bez dna, koja je lokalni budžet onesposobila da se novac usmjeri u nekom drugom pravcu.
Elem, ovdje nije kraj već  početak nejasnih iznosa i neubjedljivih finansija  za određene projekte za vrijeme pravljenja ogromnog deficita u budžetu lokalne samouprave. Tako je npr. rekonstrukcija ulice Save Kovačevića pojela 2,17 miliona eura. Ulice koja je za 8 godina od potpune rekonstrukcije u fazi potpunog raspada. Interesantno je pomenuti da se uprkos milionskom iznosu potrošenom u rekonstrukciji pomenute dionice  nisu izgradili trotoari, za koje ima prostora, a da se drugi sloj asfalta, koji je postavljan noć prije lokalnih izbora 2010 godine, raspao kao da je od šećera”, rekao je Krvavac.

On je dodao da je Akademski centar, koji je predstavljao „ponos“ pomenute administracije utrošio 1,4 miliona eura, da bi danas dočekao sudbinu polupraznog prostora, sa par lokalnih sekretarijata, evakuisanom televizijom Pljevlja i slično.

“Naravno, valja još jednom pomenuti potporni zid Akademskog centra, u čiju je rekonstrukciju uloženo 300 hiljada eura, kao da je u pitanju izgradnja Keopsove piramide. Povrh svega, kao meč nad vratom opštinskih finansija vise obaveze prema EPCG, od 2,8 miliona eura, koje se tiču na naplaćene naknade za zaštitu životne sredine, a koje je ustavni sud proglasio neustavnim. Suštinski, novac koji EPCG „planira“ da uloži u izgradnju toplotnog izvora za projekat toplifikacije, će biti novac koji će EPCG oteti od Opštine, na osnovu presude Vrhovnog suda. Na kraju će EPCG još i zaraditi. U suštini, vidimo da administracije vladajuće većine nenamjenski troše novac, sa vrlo interesantnim momentima koji su na granici ili pak flertuju sa finansijskim zloupotrebama. Dok se god ne oformi lokalpatriotska administracija, dok se novac svih građana Pljevalja ne bude slio u našu kasu, našem gradu prijeti finansijski sunovrat u koji smo već jednom nogom zagazili”, zaključio je Krvavac.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.