Krše se prava bošnjačke djece

2
16

Sjeverni Sandžak – Povodom početka školske 2011/2012. godine Bošnjačko nacionalno vijeće upućuje čestitke svim učenicima osnovnih i srednjih škola, a naročito onima koji ove godine prvi put sjedaju u školske klupe.

Svima im želimo da uspješno stječu korisna znanja i izgrađuju svoj karakter karakter u duhu humanih, moralnih i pacifističkih vrijednosti kako bi izrasli u generacije slobodarskog duha originalnih intelektualnih pogleda na svijet. Nažalost, državni organi, posebno Ministarstvo prosvjete i nauke, ni ove godine nije imalo sluha za potrebe učenika bošnjačke nacionalnosti kada je u pitanju grupa nacionalnih predmeta. Udžbenici historije, geografije, srpskog jezika i književnosti još uvijek sadrže poluistinite, diskriminatorske i genocidne sadržaje, kao i one kojima se teži negirati posebnost svkog nesrpskog naroda i zajednice u srbijanskome društvo, odnosno kojima se vrši tiha asimilacija i srbizacija ne samo bošnjačke već i sve ostale djece nesrpske nacionalnosti.

Ministarstvo prosvjete i nauke i sam ministar Obradović nisu ništa učinili, pored mnogih zahtjeva roditelja i bošnjačkih institucija, kako bi se status nastava iz predmeta Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture u školama u kojima su učenici bošnjačke nacionalnosti u većini promijenio iz fakultativnog u obavezni. Žalosno je što Ministarstvo prosvjete nije odobrilo udžbenike za predmet Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture za više razrede osnovnih škola, što dozvoljava da ovaj predmet predaju nekvalificirani nastavnici i što bošnjačku djecu dovodi u nezavidan položaj da biraju između bosanskoga jezika i informatike.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtjeva od predsjednika Tadića, premijera Cvetkovića i resornog ministra Obradovića da hitnim dekretima zaustave dalju diskriminaciju i asimilaciju bošnjačke djece kroz sistem srbijanskog školstva, te da obezbijede uvjete da se cjelokupna nastava u bošnjačkim sredinama izvodi na bosanskome jeziku, kao što je slučaj sa djecom vojvođanski Mađara, Slovaka, preševskih Albanaca i drugih naroda i nacionalnih zajednica u Srbiji. U protivnom, smatrat ćemo ih lično odgovornim za posljedice nesavjesnog, neprincipijelnog i nejednakog odnosa prema svim građanima Srbije.

Izvor: Bnv.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.