Kriza u Zaljevu ugrožava ljudska prava

0
3

Prisiljavanje 11.387 državljana zaljevskih zemalja da napuste Dohu je narušavanje slobode, kaže katarski komitet.

Katarski nacionalni komitet za zaštitu ljudskih prava (NHRC) je izrazio zabrinutost za hiljade državljana Saudijske Arabije, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) koji žive u Dohi, kao i za državljane Katara koji žive u državama Zaljeva, nakon izbijanja diplomatske krize u toj regiji.

Saudijska Arabija i saveznici, među kojima su Bahrein i UAE u ponedjeljak su prekinuli diplomatske veze sa Katarom, tvrdeći da Doha podržava “ekstremizam“. Katar i navedene zemlje članice su Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC).

Tri zaljevske zemlje su naredile državljanima Katara da napuste njihove teritorije, a od svojih državljana su zatražili da napuste Katar.

NHRC je upozorio da mjere koje su nametnute Kataru predstavljaju “kršenje ljudskih prava”.

“Ove mjere predstavljaju jasno i otvoreno kršenje ljudskih prava, čime se narušava sloboda kretanja, rada, pristup medicinskim uslugama i pravo na posjedovanje”, kazao je Ali bin Smaikh al Marri, predsjedavajući NHRC-a.

“Ove mjere dovode do cijepanja porodica, narušavanja poslova i prekidanja obrazovanja velikog broja studenata širom regije”, navodi Al Marri.

Izmiješane porodice

Prema procjenama Komiteta, u Kataru živi 8.254 državljana S. Arabije, 784 državljana UAE-a, te 2.349 državljana Bahreina.

“Svi oni će biti prisiljeni da napuste posao ili se suoče s kaznom i zakonskim posljedicama po povratku u domovinu”, navodi on.

NHRC dodaje da su mnoge porodice izmiješane, a da kompanije i Vladine organizacije zapošljavaju državljane zemalja članica GCC-a, te da studenti pohađaju univerzitete u te četiri zemlje.

Al Marrijeva kancelarija će u četvrtak popodne poslati vladama tri zaljevske zemlje pismo sa detaljnim posljedicama mjera koje su poduzeli.

Kazao je i kako će se obratiti evropskim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Iako Katar nije zahtijevao od državljana Saudijske Arabije, Emirata i Bahreina da napuste Dohu, te tri zemlje su zatražile od katarskih državljana da napuste njihovu teritoriju, najavljujući seriju kaznenih mjera.

UAE je Kataranima dao 14-dnevni rok da napuste teritoriju te zemlje.

Istovremeno, tri zaljevske zemlje su katarskim diplomatama dali rok od 48 sati da otputuju.

Mjere protiv Katara uključuju zatvaranje zračnog prostora, kopnenih granica i pomorskih teritorija.

Državni avioprijevoznici tri zemlje ukinule su aviolinije prema Dohi, što je dovelo do konfuzije i haosa na aerodromima.

Izvor: Al Jazeera


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Kriza u Zaljevu ugrožava ljudska prava


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.