2. Juni 2015

Velika Britanija – Sve više osoba postaje muslimanima, a sve manje njih postaju članovi Engleske anglikanske crkve, pokazalo je novo istraživanje.

Između 2012. i prošle godine, broj Britanaca koji su se identifikovali kako anglikanci opao je sa 21 posto na 17 posto, što je pad od 1, 7 miliona osoba.

U istom periodu, broj muslimana u Britaniji je porastao gotovo za milion prema istraživanju poznatog NatCen instituta za društvena istraživanja.

Lord George Carey, bivši nadbiskup od Kanteburija, upozorio je u subotu da ukoliko se ne poduzmu hitne akcije crkva je samo ‘jednu generaciju udaljena od izumiranja’.

Broj anglikanaca u Britaniji je opao sa 10, 3 miliona na 8,6 miliona te je time izazvan novi strah za budućnost anglikanske crkve koja bilježi pad još od 1960.-tih.

Lord Carey, koji je ranije upozoravao na smanjivanje broja pristalica crkve kaže: „Ove brojke pozivaju na hitnu misiju. Nemam sumnje da svi nadbiskupi, zajedno sa rukovodstvom cijele Engleske crkve, čine sve što mogu kako bi preokrenuli ovaj trend”.

Peter Brierley, bivši vladin statističar koji savjetuje vjerske grupe, kaže: „Stvar je veoma ozbiljna za Englesku crkvu i oni to znaju. Problem je što imaju veliki broj starih članova, i kada oni umru nema dovoljno mladih koji bi ih zamijenili“.

Godišnje istraživanje NetCen o društvenim stavovima Britanaca je najdugotrajnije i najsveobuhvatnije istraživanje javnog mnjenja gdje je uključeno više od 3.000 osoba. Učesnicima u anketi je postavljano pitanje- Smatrate li da pripadate nekoj određenoj vjeri? Ukoliko da, kojoj?

U istraživanju iz 1983., 40 posto stanovnika Britanije, ili 16,5 miliona stanovnika, se izjasnilo kao pripadnikom Engleske crkve, ali sada taj broj je prepolovljen.

Ono što je alarmantno za crkvene vođe jeste da je crkva pretrpjela najgore gubitke u proteklih deset godina, gdje se između 2004. i 2014. godine 4,5 miliona osoba manje izjasnilo kao pripadnikom Engleske crkve. Nasuprot tome broj muslimana je porastao sa 3,2 posto, što je ekvivalentno 1,5 milionu stanovnika, u 2012. godini na 4, 7 posto ili 2,4 miliona u 2014. godini.

Najuspješnija grana kršćanstva je katoličanstvo, koje pokazuje relativno mali pad sa deset posto na osam posto u posljednjih 30 godina.

IslamBosna.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles