Krivične prijave protiv Čađe i drugih u predmetu Srebrenica

0
3

BIH – Nakon što je Osnovni sud Srebrenica obustavio prekršajni postupak protiv više građana i građanki bošnjačke etničke pripadnosti sa ocjenom neosnovanosti tvrdnje Policijske stanice Srebrenica o prekršaju – dostavljanja neistinitih i netačnih podataka prilikom prijave prebivališta, koalicija “Prvi mart” traži utvrđivanje odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja u ovom predmetu, a unutar struktura policije i MUP-a entiteta Republika Srpska.

S tim u vezi, posebno treba imati u vidu da će ovlašteni predstavnici PS Srebrenica žalbe na ovo rješenje Osnovnog suda podnijeti Okružnom sudu u Bijeljini, čime opet postoji rizik politizacije postupka. Za prijave protiv lica u prekršajnom postupku, predstavnici policije su koristili istu argumentaciju kojom su se rukovodili pri poništenju preko 300 prijava prebivališta građanima i građankama bošnjačke etničke pripadnosti.

Razlika je u tome što su u prekršajni postupak uključeni oni koji su odjavili prebivalište u međuvremenu, a prije svega zbog neriješenih odnosa i garancija prava iz zdravstvene zaštite, stipendija, te socijalne zaštite. Lica kojima je prebivalište poništeno od strane PS Srebrenica, nisu odjavili i promijenili prebivalište nakon izbora, što njihovu poziciju u smislu odgovornosti čini još povoljnijom.

Poništena prebivališta, PS Srebrenica je već ocijenila pravosnažnim, budući da građani nisu na vrijeme podnijeli žalbe – a iz razloga nedostavljanja rješenja i falsifikacije procedure od strane službenih lica lokalne policije.

Imajući sve ovo u vidu, koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart”, podnijet će krivične prijave protiv ministra Stanislava Čađe i NN lica koja su unutar policijskih struktura učestvovali u ovom očiglednom i sistematskom napadu na povratnike.

Postupanje i istraga bit će zatražena od Tužilaštva BiH, a prije svega u smislu člana 145. Krivičnog zakona BiH – povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina te krivičnog djela iz člana 146. – sprečavanje povratka izbjeglih i rasljenih lica.

Od Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH tražimo nastavak istrage te hitno izdavanje preporuka za postupanje u smislu obeštećenja oštećenih lica, te rješavanja statusa lica kojima su prijave prebivališta poništene.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.