Krivične prijave čelnicima Tutinske opštine zbog nenamenskog trošenja novca

4
9

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je jednu krivičnu i devet prekršajnih prijava protiv odgovornih u lokalnoj samoupravi Tutina zbog nenamenski potrošenih 246 miliona dinara iz opštinskog budžeta tokom 2015. godine, saznaje radio Sto plus. 

Krivična prijava podneta je protiv direktora Direkcije za urbanizam i izgradnju Ejupa Šaljića, dok su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, između ostalih, predati i za predsednika Opštine Šemsudina Kučevića i načelnika Opštinske uprave Sadrije Goruždića.

Prekršajni postupci pokrenuti su i protiv direktora Ustanove za sport Jusufa Sinanovića i direktorke Predškolske ustanove “Habiba Stočević” Sabahete Mušine.

Državna revizorka institucija podnela je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i protiv pet predsednika saveta mesnih zajednica i to Emina Eleskovića iz Ribarića, Fate Pepić iz Leskove, Hivza Bilalovića iz Delimeđa, Edina Hazirovića iz Crkvine i Nuradina Derdemeza iz Detana.

Podsećamo da je DRI ranije saopštila da je revizijiom završnog računa budžeta Tutina za 2015. godinu utvrđeno da je ta opština nenamenski potrošila preko 246 miliona dinara.

Tako je iz gradske kase u 2015. godini isplaćeno 46.508.000 dinara za izgradnju opštinske zgrade iako u tom trenutku još uvek nije bila ni izdata građevinska dozvola za izgradnju tog objekta.

U izveštaju DRI se navodi i da je lokalna samouprava potrošila blizu 40 miliona dinara za subvencije javnim preduzećima bez posebnog programa i skoro 27 miliona dinara na nabavku roba i usluga bez raspisivanja javnih nabavki, što joj je zakonska obaveza.

Takođe, Opština je nezakonito isplatila preko 5,4 miliona dinara za plate i doprinose izabranih i zaposlenih lica u lokalnoj samoupravi.

Iz opštinske kase je potrošeno i 2,8 miliona dinara za ugostiteljske usluge, projekte javnog informisanja, nabavku kancelarijskog materijala i druge usluge bez ikakvog dokaza da su te poslovne promene i nastale.

Osim toga, Opština Tutin potrošila je dodatnih 418.000 dinara za nabavku računarske opreme, ugostiteljske i geodetske usluge, a da o tome ne postoji nikakav zaključen ugovor ili bio kakav pisani dokument.

Lokalna samouprava je sportskim klubovima tokom 2015. godine prebacila 427.000 dinara i to pre nego je sa njima zaključila ugovore i pre nego je završen konkurs za sufinansiranje tih organizacija.

Revizija završnog računa budžeta Opštine Tutin pokazala je i da je ta lokalna samouprava na kraju prošle godine preuzela veće obaveze u iznosu od preko 106 miliona dinara u odnosu na odobrene aproprijacije.

Izvor: Radio sto plus


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. Svi pricaju protiv njih ali kad dodje vreme svi glasaju za njih, omladina ce i dalje da ide odavde. Ko god dodje nece bit bolji tako da jedino resenje je da se ide odavde. Pustite se vi izbora posvetimo se veri

    1

    0
  2. Pokažnjavat nego šta. Dosta je javašluka i nerada, zbog kojeg nam tako reći cijela omladina ode.Pokažnjavat ih i to debelo, a ako treba i pozatvarat.

    6

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.