Koštunica je preko Ugljanina organizirao napad na Islamsku zajednicu

8
21

Sandžak – Na Vikiliksu se pojavio i tajni dokument o diplomatskim aktivnostima američkih diplomata u Sandžaku tokom 2007. godine. Ove depeše otkrivaju mnoge pojedinosti o krizi koja se u to doba događala u Sandžaku, prije svega oko pokušaja puča u IZ, i do kraja potkrjepljuju tvrdnje IZ u Srbiji o političkoj pozadini ovog pokušaja, kao i ostalim krupnijim događanjima.

SANDŽAK (2007) U OČIMA AMERIKE

Sandžak je jedan od posljednjih ostataka Miloševićeve ere vladavine u Srbiji, gdje se lokalni političar drži svoje baze moći putem manipulacije, prinude i zastrašivanja. Međutim, ovaj kraj naseljen muslimanima čini se zrelim za političko otvaranje, jer taktike gradonačelnika Novog Pazara Ugljanina počinju pokazivati istrošenost, i lokalni politički, vjerski i građanski lideri počinju da pronalaze glas ujedinjenja. Nasuprot ovom političkom pomaku, u toku je rješavanje unutar vjerskog sukoba između zavađenih muftija, što bi moglo dodatno oslabiti Ugljaninov utjecaj. Ako lideri mogu djelovati na jedinstven način, Sandžak ima potencijal da se otrese svoje autoritarne prošlosti i posluži kao most koji obezbjeđuje ekonomski rast i stabilnosti u jugozapadnoj Srbija i pograničnim regionima sa Crnom Gorom, Bosnom i Kosovom. Međutim, postoji malo indikacija da će se Ugljanin odreći svoje moći tiho ili iskreno.

UGLJANIN SANDŽAČKI MILOŠEVIĆ

Gradonačelnik Ugljanin rekao je DKP-u (diplomatsko konzularnom predstavniku), 3-4. 12. (2007), da je Sandžak suočen sa teškim problemima koji zahtijevaju međunarodnu pomoć. Tvrdio je da on nije uzrok tih problema, već dio rješenja. Ugljanin je optužio SAD za posljednji rascjep u lokalnoj IZ i da podržava «tog ubicu» muftiju Muamera Zukorlića. On je optužio Zukorlića za nedostatak vladavine prava u Novom Pazaru i podršku kriminalnih i fundamentalističkih elemenata. Ugljanin je ponovio optužbe koje lebde u beogradskim islamskim krugovima da Zukorlić vodi strjelište u podrumu njegovog privatnog Islamskog univerziteta.

POLICIJA POD UGLJANINOVOM KONTROLOM

Na pitanje o nezainteresiranom radu lokalne policije pod njegovom kontrolom u toku pucnjave u džamiji 16. novembra, Ugljanin je neiskreno odgovorio da je posvećen poboljšanju vladavine prava, pravosuđa, i saradnji sa SAD.

UGLJANINOVA MANIPULACIJA  JAVNOŠĆU

Nakon sastanka, Ugljanin je pozvao svoje lokalne medije i prijavio da je imao produktivan razgovor sa DKP-om, naglašavajući «potrebu za reformom policije, sudstva i javnog tužilaštva «. DKP je ukazao na potrebu za mirom i vladavinom prava.

OPOZICIJA SE UJEDINJUJE

Lokalni opozicioni lideri i nevladine organizacije u Sandžaku, opisale su svoju jaku zabrinutost zbog taktike represivne vladavine Ugljanina Novim Pazarom, ali su naglasile da žele da sarađuju u nastojanju da dovedu do političkih promjena u Sandžaku.

UGLJANIN JE SANDŽAČKI MILOŠEVIĆ

Aida Ćorović iz lokalne NVO Urban In, rekla je DKP-u da Uglanjin, koga je nazvala «sandžački Milošević» održava vlast putem zastrašivanja birača i ograničavanja kontrole nad lokalnim medijima. Ugljanin, kažu ona i drugi predstavnici NVO-a, zapošljava lokalne «siledžije», odvojeno od policije, da maltretiraju lokalno stanovništvo u pokornost i apatiju.

UGLJANINOVE ŠOK-TRUPE

U odvojenom sastanku, lokalni sudija, koji je dio širokog pokreta širom Srbije za uspostavljanje nezavisnog sudstva, podržao je ove izjave, navodeći da je dobio prijetnje smrću i direktno ukazao na Ugljanina i njegove šok-trupe kao krivce. U odgovoru na pitanje DKP-a, sudija je rekao da je Ugljaninov mehanizam za održavanje nepopularne kontrole liberalno korišćenje ovih šok-trupa. Oni će reći ljudima kako da glasaju, u koju džamiju da idu u i kada da se pojave na Ugljaninove skupove. Sudija je rekao da su šok-trupe predvodile demonstracije ispred džamije pod Zukorlićevom kontrolom, gurajući se kroz one koji su čekali da idu na molitvu i pokušavajući da započnu tuču. Sudija je opisao ove šok trupe kao «okrutne bildere plaćenike.»

UJEDINJENA OPOZICIJA PROTIV UGLJANINA

Predstavnici opozicione SDP rekli su da razmatraju nove lokalne saveze da bi pobjedili Ugljanina na predstojećim lokalnim izborima, koji će se najvjerovatnije održati na proljeće 2008. Portparol SDP-a rekao je da je SDP, koji je u partnerstvu sa DS, već u razgovoru sa lokalnom LDP oko kombinacija za jedinstvenu listu kandidata, jer bi LDP mogao da pomogne da se privuku birači Srbi u ovom pretežno muslimanskom regionu. Hajran Đekić, direktor lokalne LDP-kancelarije, ostavio je otvorenu mogućnost koalicije i rekao da LDP fokusira kampanju da bi osvojila podršku mladih, koji su bili teško obespravljeni u ovom regionu visoke nezaposlenosti i malih mogućnosti.

UGLJANIN KONTROLIRA MEDIJE

Predstavnici LDP-a i SDP-a žalili su se na teškoće prenošenja njihove poruke na ulice zbog Ugljaninove kontrole nad lokalnim medijima. Predstavnici NVO-a su se također ogorčeno žalili na nedostatak nezavisnih medija. SDP je počeo sastanak rekavši da lokalna televizija već emituje fotografije Ugljanina sa DKP-om i izražavajući zabrinutost da će Ugljanin manipulirati posjetom DKP-a  da bi nekako pokazao da ga SAD podržavaju. Ovo je očigledno bilo licemjerno, rekli su, jer se Ugljanin više puta pojavio na televiziji kriveći SAD za sve probleme Novog Pazara, uključujući i podsticanje svađa muftija. SDP je tada organizirao zajedničko saopćenje sa Hajrudinom Hajrovićem, predsjednikom ogranka SDP-a Novog Pazara.

ZUKROLIĆEVO SAMOPOUZDANJE I KONTROLA

U toku razgovora DKP-a sa dva pretendenata na status srbijanskog vrhovnog muftije, postalo je jasno da je Ugljaninov (i DSS-ov), projektirani  puč gubio zamah. Iako je Zukorlić počeo sastanak rekavši da je «ljut» što se DKP sastao sa od Ugljanina postavljenim Ademom Zilkićem, on je vidno više imao samopouzdanja i kontrole nego tokom sastanka u Beogradu 13. novembra neposredno prije pucnjave. Pojavivši se državnički u svojoj ukrašenoj kancelariji i okružen lokalnim imamima koji su ga podržavali, Zukorlić je istakao pozitivno veću pažnju diplomatske zajednice u Sandžaku u posljednjih nekoliko mjeseci.

NEKOLIKO HILJADA NASUPROT PEDESETAK PRISTALICA

Zukorlić je rekao DKP-u da je bio ohrabren što je uspješno organizirao nekoliko hiljada ljudi na ulicama Novog Pazara 1. decembra u podršku predstojećem hadžu u Mekki. Ugljanin i Zilkić su pokušali da promoviraju kontra-događaj, ali su samo mogli da skupe 50-ak podržavaoca.

ZILKIĆ  ZVUČI OČAJNO  I PORAŽENO

Na posebnom sastanku, očigledno zatečeni  Zilkić, koji se pojavio u jednostavnom kancelarijskom prostoru za stranke, rekao je DKP-u da se i dalje nada da će se vjerski spor između njega i Zukorlića riješiti mirno i da će se Ugljanin i Ljajić sresti kako bi se pomoglo u rješavanju situacije. Zvučavši očajno i poraženo, on je još jednom naglasio potrebu za reisom u Beogradu za Srbiju, rekavši da bez svog reisa IZ u Srbiji bi i dalje bila prelamana i dijeljena.

ZILKIĆ  PONIZNO MOLJAKA SAD ZA POMOĆ

Zilkić je rekao da je zabrinut da će, sa vjerovatnim gubitkom Kosova, srbijanski muslimani dodatno izgubiti utjecaj u srbijanskom političkom i društvenom životu. Kako se DKP pripremao za odlazak, Zilkić se praktično iscrpio pitajući da li DKP misli da ono što je uradio nije u redu i moleći SAD da «pomognu».

UGLJANIN JE MILOŠEVIĆEV NUS-PROIZVOD

Ugljanin je fascinantan nus-proizvod Miloševićeve brutalne vladavine. Prvobitno jedan od osnivača SDA bivšeg bosanskog predsjednika Alije Izetbegovića, Ugljanin je aktivno počeo naoružavanje Sandžaka da bi se otcjepio od Srbije u ranim 1990-im. Kada su njegovi saučesnici uhapšeni 1993., Ugljanin je uspio da pobjegne u Tursku. Iako je posjećivao Sarajevo svake godine tokom rata (DKP ga je prvi put sreo u Sarajevu 1994.), putujući preko Turske, on je ostao na listi traženih sve dok nije stigao u Beogradu 1996., redovnom JAT-ovom linijom i uz policijsku pratnju otpraćen nazad u Novi Pazar. Iako još uvijek predmet značajne spekulacije, jasno je da mu je Milošević dozvolio da se vrati.

KOŠTUNICA JE PREKO UGLJANINA ORGANIZIRAO PUČ U IZ

Ugljanin je sada u uskoj u vezi sa Koštunicom i Koštuničinom politikom. Široko je rasprostranjeno vjerovanje da je Koštunica projektirao svađu muftija kroz svoju mačju šapu u Sandžaku, Ugljanina, kako bi držao Srbiju u stalnom stanju haosa i da pozicionira sebe i Ugljanina kao glavne korisnike restitucije imovine IZ kada Zakon o restituciji bude implementiran 2008.

UGLJANIN JE POKRAO GLASOVE NA LOKALNIM IZBORIMA 2006.

Ugljanin sve više koristi brutalnu taktiku da ostane na vlasti, uključujući krađu na posljednjim lokalnim izborima 2006., kada su njegove šok-trupe široko razmještene da zastraše birače i pune glasačke kutije. Iako njegov utjecaj na lokalnu političku kulturu, medije i pravosuđe i dalje prožima Sandžak, i on još uvijek ima znatnu populističku bazu, čini se da postoji nova ohrabrena struja opozicije.

UGLJANIN ĆE SVE POKUŠATI RADI OSTANKA NA VLASTI

Sa nedavnom reafirmacijom Zukorlićevog vjerskog autoriteta i razvijenom predanošću među ranije razbijenim NVO-ima i političkim partijama da rade zajednički ka predstojećim općinskim izborima, Ugljaninovo stezanje političke kontrole je ranjivo. Imajući u vidu njegovu prošlost, on se vjerovatno neće odreći ove kontrole lahko ili iskreno i sigurno će zaposliti pristalice i mišiće na ulice da ih suprotstavi svakom izbornom izazovu.

Dokument se može pogledati ovdje:

Link

Izvor: Wikileaks.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. I Suljo i Rasim su izdali prodali svoj narod za Fotelju
  srbi misle da je na sandzaku narod glup i nepismen
  i da mogu da sa nama rade sta hoce ali moramo him pokazati da nismo glupi i nepismen za pocetak skidamo Sulja i Rasima i moramo biti slozni braco i sestre jer
  samo tako mozemo biti jaki

  0

  0
 2. e suljo suljo bruko sandzacka vjerovo sam ti ceko te kad si se vratio iz turske a ti radio za cafira sve ove godine ALLAH ti sudio a ako te dje tebe i tvoje pajtase sretnem po svijetu letecete u komadice za svu moju bol i patnju sto sam dozivio zbog tebe i tvoje sda alo braco ne vjerujte nikoe samo dragom gospodaru ALLAHU sve su to neciji igraci pazite se da ne dodjete u ocaj kao ja selam

  0

  0
 3. JA MISLIM DA JE MESIHAT PRETVOREN U JEDNU ORGANIZACIJUN KOJA IZNOSI NIZ LAZI ZA SVAKOG KO NIJE SA NJIMA KA STO TO RADI KURIR U SRBIJU;VREME BI BILO DA JEDNOM STANU SVI ZAJEDNO U ISTI SAF I POKUSAJU ZAJEDNICKI NESTO NAPRAVIT ZA ONAJ OJADJENI NAROT;SELAM SVIMA KOJI CITAJU MOJ KOMENTAR

  0

  0
  • Tarzo savi usi i rep pa u kucaru da nebi izgorio sa ovim rahmanom zajedno. Ti ili si toliko glup ili govoris u inat. Pa sta ti je dobrog donio ovaj suljo, kako nevidis da radi samo zarad svojeg interesa o citav Sandzak propade zbog njega i njemu slicnih. Otrijezni se malo, uporedi njega nekad sta je govorio i sad pa ces vidjeti razliku.

   0

   0
  • ja se nadam u ime alaha da ces se vratit na pravi put tarzo ili kako se vec zoves nikad nije kasno mi te sa osmehom dobrodoslice cekamo jer nasa su srca velika i prihvatamo i one koji su zalutali u ovom nasem gresnom svetu koji nas navodi da pravimo greske zbog kojih cemo se kad tad pokajati

   0

   0
 4. dobija Sandzak “novog” Gadafija (Ugljanina) kojega se mozemo rjesit samo kao narod Libije kako se rjesio onog zlikovca koji je sopstveni narod gazio da bi njemu bila osigurana vladavina ! tako se ponasaju vladari nasilnici pa me nebi zacudilo da i Suljko-Smrduljko potegne za takvom metodom,gubitnici su poput ranjene zvjeri koja u svojem ocaju ipak pokusava da uzvrati !

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.