16. August 2018

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) dr. Muamer Zukorlić kaže da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima njegovu podršku u rješavanju kosovskog pitanja, ali da treba da objasni šta znači njegov prijedlog o razgraničenju sa Kosovom.

“Potrebno je da predsjednik razjasni šta znači razgraničenje. To može da bude i priznavanje postojećih granica, definisanje odnosa, ali može značiti i promjenu granica. Ovo posljednje je najrizičnije, jer nigdje u svijetu, a posebno na Balkanu, nemamo ozbiljnijih primjera da je do promjene granica došlo bez sukoba”, naveo je Zukorlić.

“Teorijski su moguće promjene granica uz dogovor obije strane, ali ovdje imate i zainteresovanost međunarodnih sila, dakle, to nije samo bilateralno pitanje i bio bih veoma oprezan. Nije loše imati više prijedloga kojima bi se prišlo mirno i bez gorčine. U svakom slučaju, Vučić ima moju podršku u rješavanju kosovskog pitanja”, rekao je Zukorlić u intervjuu za “Kurir”.

On smatra da uopšte nije dobro da se predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjašnjava o Kosovu, jer kako kaže, prijeti da će da ruši Bosnu i da je dijeli.

“Dakle, čovjek koji sebi dopusti taj nivo šovinizma i neozbiljnosti nije dobro da učestvuje u bilo kojoj ozbiljnoj temi, jer samo doliva ulje na vatru. Uključivanje Dodika je destruktivno”, kaže Zukorlić, podsjećajući na Dodikovu “šovinističku izjavu koja je uvrijedila vjerska osjećanja muslimana – kako muslimani arlauču sa džamija”.

(RTV)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles