Kosovo: Specijalni grantovi i olakšice za poljoprivrednike iz manjinskih zajednica

0
6

komisija-poljoprivreda

Kosovo – Parlamentarna komisija za poljoprivredu, šumarstvo i prostorno planiranje danas je pozvala ministra za poljoprivredu Memlija Krasniqija, kako bi članove ove komisije upoznao sa strategijom ministarstva za subvencije i grantove koji se planiraju za 2015. godinu.

Poslanica Emilija Redžepi, član parlamentarne komisije za poljoprivredu, je u nekoliko tački iznijela osnovne probleme sa kojima se suočavaju poljoprivrednici iz Župe i Podgore, te ih u pisanoj formi dostavila ministru.
Redžepi je iznijela slijedeća rješenja za probleme bošnjačkih poljoprivrednika župsko-podgorskog kraja:
1. Momentalno ublažavanje kriterijuma ministarstva za poljoprivredu za pripadnike manjinskih zajednica, koji će februara mjeseca konkurisati za subvencije i grantove, zato što su u samom startu diskriminisani.
2. Ograničiti budžetska sredstva koja će direktno biti dodjeljena farmerima iz redova manjinskih zajednica uz mogućnost ulaganja u infrastrukturu farmera, odnosno da mogu izgraditi štale, koje u ovom momentu ograničavaju veliki broj poljoprivrednika da učine dalji korak prema ekonomskom razvoju i opstanku, ali i ostanku na prostorima Kosova.
3. Takođe, lov je jedna od važnih poljoprivrednih grana koja kod nas na Kosovu uopšte ne funkcioniše. Mi kao zajednica na teritoriji Prizren – Prevalac imamo jedno lovačko društvo “Bistrica” koje godinama opstaje samofinansiranjem od strane svojih članova i čuva taj kraj od raznih zloupotreba, a da ne govorimo o geografskoj površini koja im je oduzeta od strane drugih susjednih opština. Zahtjevam od ministra da institucionalno i finansijski podrži ovo udruženje koje broji više od 400 članova.
4.Nacionalni park “Šar”, konkretno župsko-podgorska oblast godinama unazad se suočava sa nedozvoljenom sječom šuma, koji je jako dobar profitabilan biznis za pojedince. Naravno, ti pojedinci imaju “podršku” lokalnih vlasti i policije. Rješenje ovog gorućeg problema je hitna kontrola od strane inspektorijata ministarstva poljoprivrede i ministarstva prostornog planiranja, ali i opštinskog inspektorijata.
5. Zahtjevam od ministra da ublaži kriterijume za dodjelu grantova i subvencija u oblasti voćarstva i povrtarstva, jer su trenutni kriterijumi neprihvatljivi za bošnjačku zajednicu, gdje je dosadašnja praksa bila da se subvencije dodjeljuju onima koji imaju preko jednog hektara zasađenog zemljišta, i to 400 eura po hektaru za voćarstvo i 300 eura po hektaru za povrtarstvo. S obzirom da je župsko-podgorski kraj pretežno brdovito–planinski, stanovništvo ne može imati zasade na tolikim površinama. Oni su u startu diskriminisani, jer ne ispunjavaju tražene kriterijume.
Odgovor aktuelnog ministra za poljoprivredu je pozitivan i biće uvršten u strateški plan ministarstva za dodjeljivanje grantova i subvencija za 2015. godinu, odnosno za sve farmere koji će februara mjeseca konkurisati, kriterijumi će biti ublaženi. U dogovoru sa ministrom za evropske integracije, formiraće se specijalni zajednički fond u vrijednosti od  milion eura, koji će direktno biti dodjeljen farmerima, te da će se na pisani zahtjev poslanice Emilije Redžepi kriterijumi ublažiti, za dodjelu subvencija i grantova u oblasti voćarstva i povrtarstva.
Poslanica NDS-a Emilija Redžepi se zahvalila ministru na razumijevanju i istakla da će se ublažavanjem kriterijuma za manjinske zajednice stvoriti uslovi da veći broj bošnjačkih poljoprivrednika razvija svoj biznis, što bi djelimično uticalo i na zaustavljanje migracije stanovnika ovih sredina.
(info-ks)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.