Kosovo: Ministarstvo za dijasporu organizuje ekskurziju za bošnjačku djecu

0
19

Ministarstvo za dijasporu organizuje ekskurziju za bošnjačku djecu

Kosovo – Ministarstvo za Dijasporu će prema godišnjem planu aktivnosti (PVP 2014) organizirati četiri jednodnevne ekskurzije za djecu Bošnjaka u dijaspori.

Ekskurzije su planirane da se realizuju u avgustu 2014. godine i biće izvedene na teritoriji Kosova. Datum organiziranja ekskurzija nije određen iz razloga da se u dogovoru sa učesnicima uskladi najbolje vrijeme za njihovo izvođenje.

Svrha ovih ekskurzija je da djeca upoznaju kulturu i historiju domovine, prirodne ljepote i vrijednosti, organiziranost i rad institucija Republike Kosovo, te da se na ovaj način stvori i ojača veza između domovine i dijaspore.

Važne informacije i uslovi

Pravo učešća imaju djeca uzrasta od 8 do 18 godina starosti, a broj učesnika po ekskurziji je od 25 do 50 učenika.

U ekskurziji, koja je namijenjena djeci iz dijaspore, moraju uzeti učešće pet nastavnika/učitelja ili roditelja, a prednost imaju djeca koja dosad nisu uzimala učešće u ekskurzijama koje je organiziralo Ministarstvo za Dijasporu.

Djeca će posjetiti kulturno-historijske spomenike i druga znamenja, institucije Republike Kosovo i dr., dok će detaljna Agenda naknadno biti izrađena.

Mjesto i polaska i povratka će biti mjesto gdje djeca stanuju/borave na Kosovu, mjesto koje odgovara najvećem broju učesnika iz datog regiona; ako se radi o nekom selu, onda polazak iz datog sela. Ukoliko većina djece bude iz nekog grada, onda će se naknadno dogovoriti mjesto polaska i povratka iz datog grada.

Vodič ekskurzije, izabran od strane roditelja čija će djeca uzeti učešće, treba ostaviti svoj kontakt telefon u državi gdje trenutno živi, kao i broj telefona koji će koristiti tokom boravka na Kosovu.

U e-mailu potvrde učešća treba poslati sljedeće podatke za učenike i nastavnike/učitelje: ime i prezime, godina rođenja, mjesto boravka u dijaspori (država), mjesto porijekla sa Kosova. Potvrde učešća se prihvataju jedino putem e-maila sa naznačenim podacima o učeniku.

Važno je napomenuti da će Ministarstvo za dijasporu pokriti troškove ručka i transporta za učesnike.

Svakoj ekskurziji će se pridružiti neko od osoblja ispred Ministarstva za dijasporu.

(info-ks)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.