Kosovo je turističko mjesto-ali bez turista!!!

0
3

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKosovo – Sa svim turističkim resursima na Kosovu, taj sektor nije dovoljno razvijen i upregnut koliko je zaista potrebno. Kosovo ima dovoljno turističkih resursa da stvori mogučnosti za razvoj  različitih vidova turizma, ocjenjuju stručnjaci za turizam kao i građani naše zemlje.

U turističkom smislu, Republika Kosovo se dijeli na 5 turistička regiona, a svaki od tih regija  ima svoje karakteristike i atrakcije. Centralni turistički region je Priština, zatim idu Albanski Alpi tj. turistički region Šar, kao i Anamorava koje se smatraju glavnim turističkim regionima  na Kosovu.

Bujar Kuçi, ekspert za turizam kaže da Kosovo ima dovoljne turističke potencijale, čak kaže da postoje turistički centri koji nisu evidentirani od strane državnih institucija na pravi način.
Centralne i lokalne vlasti na Kosovu, kaže on, tu je naglasak na sektor turizma, nemaju listu
prioriteta.

” Potencijali postoje. Ono što treba je jedna mala investicija u ovim dijelovima kao i jedna promocija ovih turističkih tačaka koje imamo. Postoje nekoliko inicijativa ali nije urađeno koliko treba”,  izjavio je Kuçi.

Ali, sa svim tim turističkim resursima, interesovanje posjetitelja sa Kosova nije na željenom nivou.
Kuçi smatra da Kosovarima nedostaje kultura pri posjete turističkih objektata.

“Mi nemamo kulturu posjete turističkih mjesta koje ima Kosovo. Svjedoci smo da postoji mnogo ljudi na Kosovu koji su čuli za neko turističko mjesto, uzimamo na primjer Vodopade Miruše. Međutim, jedan veoma mali broj Kosovara su posjetili te vodopade. U ovom slučaju i lokalna i centralna vlast trebaju promovisati ova mjesta i za unutračnje  potrebe, jer želimo znati šta nam nude te tačke, šta je najbolje i šta možemo vidjeti na tom turističkom mjestu”, kaze Kuçi.

Direktor kompanije za planiranje i razvoj društva Zeke Čeku je izjavio da i pored mnogih turističkih dobara nedostaje dobra volja i želja Kosovara da bi posjetili domaća turistička mjesta. On je, međutim naglasio da postoji porast interesa stranih turista za posjetu Kosovu.

“Nedostaje nam osjećaj, želja i spremnost da posjetimo kosovska mjesta. Možda i ekonomsko stanje, nedostatak finansijskih sredstava. Međutim, nemamo ispravnu percepciju turističkih vrijednosti i vrijednosti kulturnog nasljeđa Kosova. Sve u svemu, poželjno je da imamo mnogo više, lepote, atrakcije koje bi Kosovari mogli posjetiti”.

I nekoliko mladih Kosovara priznaju da ne posjećuju mnogo turistickih mjesta unutar svoje zemlje.
Arben Beriša je izjavio da su mladi fokusirani oko glavnog grada, pogotovo u zatvorenom prostoru.

“Kosovo ima mnogo turističkih mjesta, ali nismo zainteresovani za posjetu njima. Mladi večinom ostaju u Prištini, u raznim kafićima”, kaže Arben.

Pored pet regiona za planski turizam Kosovo je bogato i dobro poznato sa drugim turističkim atrakcijama, kao što
su Rugovska klisura, Izvor Bijelog Drima, Vodopad Miruša, niz pećina..

(bosnjak-ks.info)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.