Kosovo i BiH u svjetskom vrhu po korupciji

0
3

korupcija-bih-anadolijaBIH, Kosovo – Prema rezultatima posljednjeg istraživanja koje je provela agencija za ispitivanje javnog mnijenja Gallup orasprostranjenosti korupcije u politici i javnoj upravi u državama širom svijeta, Kosovo i Bosna i Hercegovina su se našli u samom svjetskom vrhu zajedno sa, uglavnom, afričkim državama.

Prema ovom istraživanju, u državama sa djelimično slobodnim medijima najveći stepen korupcije u politici je zabilježen u Tanzaniji, gdje 95 posto građana smatra da su njihovi političari veoma korumpirani, javlja Anadolija.

Slijede Kenija sa 93, Grčka sa 92, te Nigerija i Uganda sa 91 posto, dok su se u samom svjetskom vrhu našli i Kosovo i BiH sa 90, odnosno 89 posto građana koji vjeruju da je korupcija u političkom životu na vrlo visokom nivou.

Od ostalih država regije Balkana visok stepen korupcije među političarima i birokratama zabilježen je i u Srbiji (84 posto). Slijedi Albanija sa 82 posto, Hrvatska sa 74 posto, Makedonija sa 67 posto i Crna Gora, koja je ujedno od država regije i najbolje rangirana na listi agencije Gallup, gdje 50 posto građana vjeruje da postoji korupcija među političarima.

Politički pritisak

Visok stepen korupcije u politici zabilježen je i u Rumuniji, gdje 80 posto građana tvrdi da su njihovi političari korumpirani, a 79 posto Mađara smatra da je takva situacija i u njihovoj državi.

U Sloveniji 76, Bugarskoj 75, Slovačkoj 71 i Turskoj 53 posto građana smatra da postoji korupcija u političkom životu u državi.

Od država sa djelimično slobodnim medijima najniži stepen korupcije u politici zabilježen je u Gruziji – 25 posto, Hong Kongu – 30 posto i u Somaliji – 39 posto.

Gallup je istražio i rasprostranjenost korupcije u politici u državama gdje je sloboda medija vrlo ograničena, odnosno gdje su mediji vrlo često predmet političkog pritiska i cenzuriranja.

Prema istraživanju, kada je riječ o ovakvim državama najveći stepen korupcije prisutan je u Čadu (92 posto), a slijede Kamerun sa 89, Honduras 87, Rusija 80 i Zimbabve sa 78 procenata.

S druge strane, od zemalja sa vrlo ograničenim medijskim slobodama najniži stepen korupcije u političkom životu, prema mišljenju ispitanika, jeste u Ruandi i to pet posto, Singapuru 15 posto i Bjelorusiji 36 posto.

Visok stepen u Češkoj

Prema rezultatima Gallupa, od država gdje je sloboda medija na najvišem nivou stepen korupcije u politici je najzastupljeniji u Češkoj, 94 posto. Slijedi Litvanija, gdje 90 posto građana smatra da postoji korupcija u državnim strukturama, Gana sa 89, Portugal sa 88, kao i Južnoafrička Republika i Italija sa 86 posto.

Od zemalja sa slobodnim medijima najmanji stepen korupcije u politici je prisutan u Švedskoj i to 14 posto, Danskoj 15 posto i Švicarskoj 23 posto.

Rezultati istraživanja koje je proveo institut Gallup o rasprostranjenosti korupcije u politici i javnoj upravi u svijetu prikupljeni su na osnovu rezultata intervjua sa skoro 1.000 građana, počevši od starosne dobi od 15 pa nadalje iz 129 država svijeta.

Istraživanje je provedeno tokom 2012. godine.

(balkans.aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.