Kosovo: Analiza desetogodišnjeg rada Koalicije Vakat

0
3

Kosovo – Odgovori na izazove budućnosti Bošnjaka Kosova, nedobijanje bošnjačkih opština zagarantovanih Ahtisarijevim paketom, nezaposlenost, asimilacija u pojedinim bošnjačkim selima u Župi, bile su neke od tema radnog sastanka Izvršnih odbora partija članica Koalicije “Vakat“ na današnjem okupljanju u Rečanima.

Prisutni su bili članovi Izvršnih odbora ove koalicije iz Župe, Gore i Peći/Vitomirice, zastupnici u Parlamentu Kosova, zamjenici ministara u Vladi Kosova kao i politički predstavnici u lokalnim organima vlasti u Prizrenu, Peći i Dragašu.
U vrlo konstruktivnom razgovoru bilo je riječi o radu koalicije tokom prethodnih deset godina kao jednoj od stabilnih i vrlo uspješnih koalicija bošnjačke zajednice na Kosovu.
U uvodnom izlaganje Džezair Murati predsjednik koalicije “Vakat“ se osvrnuo na desetogodišnji rad i uspjehe ove koalicije na političkom, obrazovnom, kulturnom i svakom drugom planu kod Bošnjaka Kosova.
“Svakako da su trenutno najveći problemi Bošnjaka Kosova pitanje decentralizacije i nezaposlenost. Naš je glavni zadatak strateški pristup njihovom rješavanju. Jedinstvo koalicije, bez obzira na veliki broj teškoća za ovih deset godina uspješnog rada, je nailazilo na mnoge izazove sa kojima smo bili suočeni ali smo uvijek zajednički  nalazili  izlaz. Jedina garancija našeg bošnjačkog korpusa na Kosovu je da slijedi primjer koalicije bošnjačkih stranaka na Kosovu – koalicije “Vakat“. Jer smo mi ti koji smo doprinjeli mnogim svojim pozitivnim aktivnostima, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti, a vjerujem i u budućnosti boljem, stabilnijem i koliko-toliko sretnijem životu naših Bošnjaka koji žive na Kosovu, istakao Murati.
Sadik Idrizi predsjednik stranke “Demokratske stranke Vatan“ sa sjedištem u Dragašu je istakao značaj ovakvih radnih sastanaka, da se treba što češće ovako okupljati da bi se podrobnije i jasnije vidjelo koliko bila uspješna tokom proteklih desetak godina ova koalicija i da se sa ovakvih skupova izađe sa nekim konktretnim zaključkom.
U iscrpnoj diskusiji koja se razvila, svaki od diskutanata je iz svog ugla prokomentarisao rad ovog radnog sastanka. Skoro su svi bili saglasni da je potrebno da se osim političkih problema trebaju tretirati i socijalni i ekonomski, kao i da se veća pažnja da kulturnim dešavanjima, jer je boljšanje uslova života najbitnije za opstanak i prosperitet jedne nacionalne zajednice.
Mnogi od njih su iznijeli i probleme ali i uspjehe političkih predstavnika koalicije “Vakat“ u njihovim sredinama, tj. u sredinama gdje su Bošnjaci u većini.
Učešće u diskusiji su uzeli i Husnija Bešković, Rasim Demiri, Duda Balje, Usmen Baldži, Ćerim Bajrami, Rustem Nurković, Šerif Aga, Ćemailj Kurtiši, Ćasip Kuši i Bajram Ljatifi.
Na kraju je dogovoreno da se tokom godine radni sastanci ove koalicije održe i u Dragašu i u Peći ili Vitomirici.
Sa sastanka je izdato saopštenje za javnost u kome se izražava nezadovoljstvo saradnjom sa koalicionim partnerima iz većinske zajednice i u kome se, između ostalog, navodi da od strane koalicionih partnera ima mnogo deklarativnih obećanja, dok se malo toga realizira u praksi i da se značajni problemi bošnjačke zajednice ne tretiraju dovoljno ozbiljno i često se puta i minimiziraju.

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.