30. Januar 2011

Sjeverni Sandžak – U prostorijama BNV-a u Novom Pazaru, održana je konstitutivna sjednica Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Za potpredsjednika Odbora izabran je Sabahudin Hajdarević, advokat iz Prijepolja a za sekretara Odbora izabran je Rejhan Kurtović, diplomirani pravnik iz Sjenice.Pored izbora rukovodstva i članova Odbora, utvrđena je i strategija rada Odbora kao i načini djelovanja.

Na istoj sjednici donijeta je odluka da se uputi otvoreno pismo predsjednici Narodne Skupštine Republike Srbbije g-đi Slavici Đukić Dejanović kao i predsjedništvu Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope g-dinu Mevlutu Čavušoglu-u, u kome se traži formiranje mješovite komisije u čiji sastav bi ušli predstavnici BNV-a Skupštine Srbije i predstavnici Savjeta Evrope, radi utvrđivanja vezanih za zločine nad Bošnjacima Sandžaka:

1.      Zločin u Sjeverinu 1992. godine

2.      Zločin u Štrpcima 1993. godine

3.      Torture i tlačenja Bošnjaka Sandžaka 1993. i 1994. godine.

Sjednici Odbora prisustvovali su predsjednik BNV-a, prof. dr. Mevlud Dudić i predsjednik Izvršnog odbora BNV-a, g-din Samir Tandir.

Izvor: BNV.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles