Fakultet za islamske studije

5
43

Novi Pazar – Od samog svog osnivanja, Mešihat Islamske zajednice je radio na unaprjeđenju vjersko-prosvjetnog sistema, čiji najveći dragulj je Medresa “Gazi-Isabeg”, koja je nakon svog uspješnog dugogodišnjeg rada čvrsto stala na svoje noge. Imajući to u vidu, kao i potrebe daljeg školovanja njenih svršenika, od kojih mnogi nisu u situaciji nastaviti studije u inostranstvu, godinama se razmišljalo o ideji osnivanja više islamske škole.

Realizaciju pomenute ideje je donekle ubrzala i činjenica da se od školske 2001/02. godine vjeronauka vratila u državne škole, što podrazumijeva potrebu za velikim brojem predavača vjerske nastave, tako da je na zasijedanju Sabora Islamske zajednice Sandžaka, održanom 12. maja 2001. godine, donijeta odluka o osnivanju Islamske pedagoške akademije u Novom Pazaru.

Od tog dana se pristupilo brojnim pripremama, koje su se ogledale u donošenju Statuta Akademije, izradi vodiča za studente, indeksa i drugih potrebnih pretpostavki za uspješan početak i rad ove najmlađe ustanove Islamske zajednice Sandžaka. Za prvog dekana Akademije izabran je predsjednik Mešihata, muftija Muamer ef. Zukorlić, a tim profesora činili su pet doktora nauka (trojica iz BiH – dr. Džemaludin Latić, dr. Šefik Kurdić i dr. Sulejman Topoljak) i pet predavača. Odlukom Mešihata, od oktobra 2003. god. Akademije je prerasta u visoku trogodišnju školu i mijenja svoj naziv u Islamska akademija.

Interesovanje za ovu višu islamsku školu je zapaženo, tako da je ona prerasla u Fakultet za islamske studije (FIS). Nakon ramazana 2006. godine Fakultet za islamske studije prešao je u svoje prvobitne prostorije – zgradu Islamskih ustanova u centru Novog Pazara.

U prvu godinu studija pravo upisa imaju svršenici medresa, dok studenti koji su završili druge srednje škole upisuju pripremnu nastavu, tako da imaju obavezu pohađati stručne predmete iz Medrese. Završni ispit na pripremnoj nastavi je ujedno i kvalifikacioni ispit za upis u prvu godinu

Izvor: FIS.edu.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  • O đeste bolesni SDA-ši …

   Nema Vas na ovom sajtu već duže vrijeme, da niste buktisali na svog doktora …

   Dođemi da objašnjavam što Islamska zajednica izdaje lokale ljudima, pa oni plaćaju kiriju Islamskoj zajednici da bi islamska zajednica opstajala u životu u ovim teškim vremenima, ali mi padne napamet da ahmaku i magarcu nikada čovjek ne može ništa da objasni …

   Pokrijte svoje lice izdajice, NEMOJ DA MISLITE DA SMO MI ZABORAVILI 2006. god. KADA JE SULJO POSLAO BAGERE DA RUŠI OVU VAKUFSKU ZGRADU!!!

   DILJE IZDAJICE BOŠNJAČKOG NARODA POKAZIĆEMO VAS SVE SADA AKOBOGDA NA POLITIČKIM IZBORIMA!!!

   • Sve veći broj novopazaraca ostaje bez posla i na ivici je egzistencije. To se međutim ne može reći i za Muamera Zukorlića, koji je ove krizne godine napravio velelepnu kuću i obogatio svoj vozni park novim automobilima među kojima je i posljednji model AUDI-ja Q7. To međutim njegovim uposlenicima koji mjesecima ne primaju plate, izgleda ne smeta, nekima od straha od njegovog obezbjeđenja a nekima od straha za gubitkom posla. Da ovo nije krizna godina i za poslovne prijatelje i brata Muamera Zukorlića govori podatak da su oni postali vlasnici nekoliko vakufskih lokala na glavnom gradskom trgu u Novom Pazaru. Tako da sada, u zgradi fakulteta za islamske studije možete uz muziku popiti kahvu i ispušiti cigaru u kafiću “Mejdan” koji je vlasništvo rođenog brata Muamera Zukorlića ili pojesti pet i pola u restoranu “Gazije” vlasništvo čovjeka čija je firma napravila kuću Muameru Zukorliću. Nakon toga u “Centromarketu” koji je vlasništvo njegovog finansijera iz Selakovca možete kupiti “halal hleb i mlijeko” , jer za više građani Novog Pazara i nemaju.

   • SDA-ašiiiii, ovo vam nije ona deponije kako se zvaše, Sandžak Njuz …

    Ovdje se ne piše svašta, piše se samo kad se imaju argumenti …

    Vi ćete da pričate nešto o Muftinoj “velepnoj kući” koju je napravio 2010., a Sulejman Ugljanin je napravio vilu na placu nemoćne starice kojoj je oteo plac i to još 1996., a ti uzmi pa uporedi Muftinu kuću i Suljovu vilu pa vidi koja je veća, koja ima ogromno dvorište.

    Ako te zanima ko ne prima platu, pitaj uposlinike “paravjerske tvorevine” Adema zilkića i njegovu organizaciju, a i odakle bi njegovi uposlenici primali plate, kada nemaju ni jednu instutuciju i kada nemaju više finansija iz Beograda???

    Krivo vam je što Muftija ima toliko jakih, poštenih i dobrih prijatelja oko sebe, sa dobrim automobilima, 3 BMW-a i 2 Q7-e, pa hoće duša da vam ispadne, jer to nije doživio ni Sulejman Ugljnin, izdajnik bošnjačkog naroda koji je htio da sruši Islamske ustanpve, koji je srušio mezare na gazilaru …

    Islamska zajednica izdaje pod kiriju svoje dućane i u sklopu Islamskih ustanova, izdaje i dućane u prvomajskoj ulici (10 dućana) pod kiriju i na još puno mjesta. Tako je Islamska zajednica živjela, tako će i živjeti …

    A samo nešto da pitam, da neće slučajno Muftija da izdaje lokale vama SDA-šima što ste napravili koaliciju sa Rasimom, ili možda Sadiku Ugljaninu što snujete i radite o glavi Muftiji i bošnjačkome narodu autonomije Sandžaka???

   • pa nije muftija ministar u beogradu da je on kriv za krizu i gladni narod.

    sto se tice kuce toliko godina koliko radi u islamskoj zajednici i da se bavio nekim drugim poslom napravio bi kucu.
    a mi koliko ga volimo planiramo avion da mu kupimo jer i taj audi je nista za ovakvog coveka. svesni smo koliko nam vredi!

    ti se za njegove uposlenike ne sekiraj ako su oni zadovoljni sto bi se ti brinuo.

    za lokale ti je salih odgovorio. a da nam nesto valjaju ovi “nasi” ministi finansirala bi drzava institucije islamske zajednice te mozda ne bi bilo ovih lokala koji vam toliko bodu ocu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.