Tandir: Štrpci su simbol stradanja Bošnjaka u Sandžaku

8
12

Novi Pazar – Danas je u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog Vijeća (BNV) održana vanredna konferencija za novinare. Konferenciju je predvodio predsjednik BNV-a Samir Tandir i generalni sekretar Hedija Škrijelj. Povod za ovu konferenciju  je obilježavanje 19. godina od otmice muslimana-bošnjaka i jednog Hrvata na željezničkoj stanici “Štrpci”.

Tandir je ovom prilikom naglasio da BNV I BKZ već duži niz godina obilježavaju godišnjicu otmice.

On je podsjetio da je 27. feb 1993 god.  iz voza Lovćen 611 uvidom u ličma dokumenta izvedeno je 18. bošnjaka i jedan Hrvat.

Tandir je rekao da ova linija nije bila planirana i da postoje dokazi da su najveći organi poput političkog vrha, policije, vojske i uprave željeznice bili umiješani upoznati da će se zločin desiti.

On kaže da je od tada prošlo mnogo vremena i da ništa nije urađeno. Prošlo je 19. godina od otmice, 12. godina od demokratskih promjena u Srbiji i velikih najava da će doći do demokratizacije društva. Do danas ne znamo ništa više od onog što se znalo 93. godine. Nisu otkriveni organizatori tog strašnog zločina. Jedan od glavnih zahtjeva koje ćemo uputiti jeste da se otkriju inspiratori-kaže on.

On kaže da postoji sasvim dovoljno dokaza od svjedočenja porodica do dokaza koje je otkrio fond za humanitarno pravo, haški tribunal, protiv Nebojše Radisavljevića je pred Višim sudom u Bijelom Polju podnijeta optužnica i koji je osuđen priznao zločin. Isto tako protiv Milora i Sredoja Lukića koji su osuđeni u Tribunalu.

Tandir je podsjetio da do dana današnjeg porodice nisu dobile reparaciju, i da BNV zahtjeva hitnu isplatu reparacije. S druge strane, kaže on, imamo slučaj da je porodica Stambolića dobila reparaciju, porodica Vuka Draškovića je, isto tako, dobila reparaciju dok jedino Bošnjaci u slučaju Štrabaca i u slučaju Sjeverina nisu dobili odštetu iako je to ustavom i zakonom RS zagarantovano.

On je najavio da će u ponedeljak 27. februara biti godišnjica.

BNV i BKZ će uz podršku Islamske zajednice organizirati komemorativnu akademiju. IZuS će dati doprinos na način što će biti čitan proglas u svim džamijama Sandžačkog muftiluka, gdje se takođe pozvati vjernici.

Tandir je naveo BNV ima čast da može da najavi prisustvo reisa Mustafe ef. Cerića koji će u 13h posjetiti kancelariju predsjednina BNV-a u Prijepolju.

Prema najavama u 14h počinje akademija na kojoj će govoriti muftija kao i predsjednik BNV-a Samir Tandir u ime organizatora, zatim će uslijediti tradicionalni mimohod šutnje sa zastajkivanjima ispred opštine u trajanju od jednog minuta i ispred zgrade Osnovnog sudau trajanju od jedane minute u znak protesta jer državni organi za 19. godina nisu preduzeli ništa da se sazna istina, potom se produžuje do spomen kompleksa Šaranpolu gdje će se učiti fatiha.

On je naglasio da je prošlo 12. godina a da ni jedan državni funkcioner, bilo da je porijeklom iz Sandžaka bilo da je bošnjak ili da nije bošnjak, da se van tog 27 februara nije sjetio porodica.

On je rekao da, nažalost, imamo takvu situaciju da bošnjački ministri mole da idu u posjetu Šešelju a da nisu pitali porodice da li im šta treba. 8 godina su bošnjačke vlasti u Prijepolju a za tih 8. godina nisu ništa uradili da olakšaju život svojim građanima.

On je istakao da su oni (zločinci) nazivati “Šešeljevci” i da su svjedoci rekli da ništa ne bi radili da im Šešelj nije naredio.

BNV I BKZ će raspisati konkurs “ŠTRPCI BEZ MEZARA” s ciljem da to bude opomena da se zlo više nikada ne dogodi.

Tandir je rekao ako je Aušvic simbol holokausta, ako je Srebrenica simbol genocida onda su Štrpci simbol stradanja bošnjaka 90-ih godina.

BNV je u razgovorima da u narednim danima u povodu sjećanja na Štrpce na svim opštinama održi  projekcija filma u Zemlji krvi i meda ali da ne smije sigurno obećati jer je u razgovorima. On kaže da građani zaslužuju da vide taj film i da se ima šta naučiti i on se nada da će imati pozitivne odgovore.

On je podvukao da želi da naglasi zahtjeve koje BNV upućuje svake godine prema vlasti i da insistiraju da se formira komisija da se ustvrdi ko su organizatori zločina sa posebnim osvrtom na tadašnjeg predsjednika SRJ Dobricu Ćosića za kojeg postoje sumnje da je naredio ovaj zločin. Isto tako, bit će pokrenuta peticija  u  Prijepolju da se plato ispred doma kulture nazove “Trg otetih u Štrpcima”, kao znak vječnog sjećanja na zločin.

Bnv će insistirati da se isplati reparacija za porodice po principu kako je to rađeno u slučaju Stabolića i Draškovića.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. Ako nam nedaju da nase ulice, trgove,parkove i druga javna mjesta u nasim gradovi nazovemo po daogadjajima i licnostima iz nase historije, kulture i tradicije, ako nam nedaju da imamo svoje historijesko-kulturne spomenike( sta i koji su to spomenici bosnjacke kulture i historije u Novom Pazaru, Sjenici, Prijepolju N Varosi itd. neka mi neko nabroji jedan a da nije vjerski molicu, NEMA NI JEDAN), jer je to u ingerencijei opstinske vlasti i drzave ALI ONO STO NIJE POD NJIHOVOM VLASCU JE ISLAMSKA ZAJEDNICA PA BI LIJEPO BILO DA ZA ZRTVE OVOG STRADANJA U PRIJEPOLJU NAPRAVI JEDAN KOMEMORIJALNI CENTAR U OKVIRU MUSLIMSNSKOG GROBLJA ALI DA SE ODVOJI NESTO POPUT SREBRENICE GDJE CE SE NALAZITI MEZARI ZRTVAMA OVOG ZLOCINA I NA TAJ NACIN ZA POCETAK OBILJEYITI ZA SVA VREMENA TAJ DOGADJAJ

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.