Konferencija o sprječavanju radikalizacije

0

Sjeverni Sandžak – U utorak, 22.11.2011., u hotelu „Balkan“ u Beogradu održana je javna konferencija na temu „Sprječavane radikalizacije na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u zatvorima Evrope i Zapadnog Balkana“.

Organizator konferencije je Italijanska organizacija AGENFOR u saradnji sa Forumom za etničke odnose i nizom drugih organizacija koje se bave ovom temom.

Na konferenciji su učešće uzeli predstavnici brojnih organizacija, vladinih i nevladinih, predstavnici  diplomatskog kora, predstavnici vjerskih zajednica.

U svojstvu predstavnika Islamske zajednice i izaslanika Glavnog muftije ovoj konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Mešihata Rešad ef. Plojović i koordinator za beogradsko-novosadsko muftijstvo mr. Mustafa ef. Fetić.

Rešad ef. je u ime Islamske zajednice pripala čast otvaranja konferencije i uvodnog govora, a potom i učešće u panel diskusiji na pomenutu temu.

U svom izlaganju Rešad ef. je naglasio da je radikalizacija kao tema, ili fenomem o kojem se u Srbiji neozbiljno pristupa, bez bavljenja uzrocima i stvarne želje da se ovaj problem i pojava suštinski riješe. Takođe je spomenuo da Islamska zajednica glasno govori o propustima vlasti koji dovode do radikalizacije, ali se vlast oglušuje, stvari prikazuje drugačije, optužujući upravo Islamsku zajednicu i njeno rukovodstvo da ono radikalizuje stvari, a istina je obrnuta, navodeći konkretne propuste i greške koje su vlasti činile prema Islamskoj zajednici i njenim pripadnicima koji su različite nacionalne pripadnosti.

U diskusiji, u kojoj je bilo riječi o stanju zatvorenika u zatvorima  u Srbiji i njihovim problemima, Rešad ef. je spomenuo da je Islamska zajednica 2010 god. u saradnji sa upravom KPZ u Nišu bila nosilac akcije opremanja i otvaranja prvog mesdžida u zatvorima u Srbiji, uz donaciju vjerske literature za biblioteku, ali da planirana aktivnost koja se je trebala nastaviti nakon otvaranja mesdžida i obavljanja prve džume nije nastavljena, pod izgovorom da postoje problemi i  paralelizam u IZ. Isto tako je spomenuo da islamska zajednica može učestvovati u sličnim akcijama i za ostale zatvore u Srbiji gdje postoji potreba, kao i u pomoći za obezbeđivanju halal hrane, posebno mesa, za zatvorske kuhinje, koja će se servirati pripadnicima islama, što je praksa u Novom Pazaru.

Konstatovano je da se uz aktivnije učešče brojnih faktora, uključujući i vjerske zajednice, koji će pomoći nadležnim državnim ustanovama u rješavanju problema i poboljšanju uslova boravka, na ovom polju može puno više učiniti i mnogo bolji rezultati ostvariti.

Izvor: Mesihat.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.