Konferencija Islamskih zajednica: ‘Želja nam je da naredni put prisustvuje i muftija Zukorlić’

4
32

Sjeverni Sandžak, Turska – U Tirani, glavnom gradu Albanije, završena je 6. Konferencija predstavnika islamskih zajednica balkanskih zemalja.

Pročitajte na ovom linku ovu vijest u svom izvornom obliku koju je objavila turska agencija Anadolija, a prenijela Turska TRT televizija.

U zaključcima s ove konferencije poručeno da se “islam ne može spominjati u istom kontekstu s terorom”, te da će “spriječiti svakoga ko bude htio vršiti takvu manipulaciju”.

Na ovoj konferenciji učestvovali su predstavnici 12 zemalja, a završni izvještaj pročitao je generalni sekretar Islamske zajednice Albanije Ali Zaimi.

Predstavnici islamskih zajednica balkanskih zemalja osudili su napade protiv muslimana u Mijanmaru i apelirali na ponovno ujedinjenje Islamske zajednice u Srbiji.

Konstatirano je da rasprave na tu temu predugo traju i da ne doprinose boljitku muslimana u tom dijelu Balkana. Izražena je želja da će narednoj konferenciji prisustvovati i sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić.

Oni su istakli da svako ima pravo na mir i sreću bez obzira na jezik koji govori, vjeru ili rasu, dodavši da će obrazovanje vjerskih lidera i službenika doprinijeti rješavanju većih društvenih problema.

Također, u završnom izvještaju navodi se kako vjernici muslimani trebaju slijediti put Poslanika Muhammeda (a.s.) i dobro shvatiti univerzalnu poruku islama. Oni ističu da je islam vjera ljubavi, mira i tolerancije i da je protiv nasilja, mučenja ili tlačenja žene, ponižavanja ljudi…

Naglašeno je kako ovakve poruke treba više naglašavati kako bi ih bolje shvatile vjerničke mase.

“Ne prihvatamo da se naša sveta vjera, koja je vjera mira i tolerancija, identificira sa terorizmom i snažno osuđujemo one koje islam pokušavaju na takav način prikazati svijetu. Želimo da svi znaju da se islam ne može spomenuti zajedno sa terorizmom niti u takvom kontekstu. Mi ćemo učiniti sve da spriječimo takve ljude”, navodi se u izvještaju.

Predstavnici islamskih zajednica zemalja Balkana su naglasili važnost ispravnog tumačenja Kur'ana, učenja islamskog prava, hadisa i drugih važnih islamskih djela, te poručili da će “Islamska enciklopedija”, “Put Kur'ana i islama kroz hadise” i slična djela koja je objavio Ureda za vjerske poslove Republike Turske ”popuniti mnoge praznine”.

“Muslimani, Kršćani i Jevreji koji su na Balkanu stoljećima živjeli zajedno u miru, toleranciji i međusobnom poštovanju. Svi trebaju uložiti zajedničke napore kako bi i danas živjeli na takav način, a doprinijeli razvoju svoje zemlje. Balkan je važna regija za mir u svijetu, a mi vjerujemo da možemo postići to da živimo kako smo i prije živjeli. Rasprave koje se godinama vode u Sandžaku, na štetu je muslimana koji tamo žive.

Ovim raspravama treba stati ukraj i poduzet konkretne korake, kako bi se postiglo zajedništvo u regiji. Želimo da na sljedećoj konferenciju i Sandžak učestvuje sa svojim muftijom”, poručili su predstavnici islamskih zajednica.

Naredna konferencija predstavnika islamske zajednice zemalja Balkana održat će se za šest mjeseci u BiH.

Vidi više:

Reisu-l-ulema i Davutoglu se saglasili da će od sada brigu za IZ u Sandžaku voditi isključivo Rijaset IZ

Ugljanin: „Turska inicijativa je propala i nadam se da se politika više neće miješati u vjerska pitanja“

(Anadolu)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. MESIHAT U SRBIJI JE SASTAVNI DIO RIJASETA BOSNE

    I ne treba se mijesati ni Turska niti politika vec sve nesuglasice u Mesihatu Islamske Zajednice u Srbiji treba resavati Rijaset Islamske Zajednice u Bosni.

    Svakako je Mesihat Islamske Zajednice u Srbiji (na celu sa uvazenim Muftijom Zukorlicem) sastavni dio Rijaseta!

    SRECNO!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.