Komunalna policija-sistemsko rješavanje problema

0
18

Novi Pazar – Potpredsjednik Zelene ekološke partije i predsjednik ribolovaca Novog Pazara Elmaz Omerović ocijenio je da najava formiranja komunalne policije pokazuje odlučnost grada da se malo ozbiljnije uhvati u koštac sa nagomilanim komunalnim problemima u gradu.

“Činjenica da će neko uniformisan opominjati ili izricati kazne govori da će se neke stvari riješiti. Medjutim, mi imamo velika naselja, poput Šutenovca, Selakovca i Postenje, gdje nema kontejnera i uredjenog odnošenja smeća, niti mjesta za sakupljanje”, rekao je Omerović radiju Sto plus.

Omerović ističe da je veliki problem i sama svest gradjana, koji bacaju smeće u reke.

“Mi ribolovci smo nekada pecali u ovdašnjim rijekama, a sad ih u njima nema. Upravo zbog takvog nemarnog odnosa prema rijekama i njenim zagadjenjem, došli smo u situaciju da pored šest reka u gradu nemamo vodu preko leta i po 12 sati”, dodaje Omerović.

On smatra da komunalni problemi u Novom Pazaru moraju sistemski da se riješe, ali da je za njihovo rješavanje potrebno mnogo novca.

Novopazarska lokalna samouprava raspisala je jučer konkurs za odabir 20 komunalnih policajaca, načelnika i šefa komunalne policije u ovom gradu.

Oglas je objavljen u nedeljniku Poslovi, a biće otvoren osam dana.

Načelnik Gradske uprave Sulejman Nicević kaže da za sada ovo neće biti prijem u radni odnos, vec je stučno osposobljavanje za obavljanje poslova komunalnog policajca.

“Kandidati neće plaćati ljekarske preglede, već će oni koje ćemo odabrati to obaviti o trošku lokalne samouprave. Tromjesečna obuka za jednog policajca u Sremskoj Kamenici košta 150 hiljada dinara. Nakon uspješno završene tromjesečne obuke i polaganja svih neophodnih testova, komunalni policajci stiču uslov da budu primljeni u stalni radni odnos. Naša lokalna samouprava ima višak od oko 70 zaposlenih, tako da ne možemo da raspišemo oglas za prijem na neodredjeno vrijeme. Medjutim, kada dobijemo rezultate posljednjeg popisa taj broj će se smanjti na 30 zaposlenih koji su višak, medju kojima ima dosta onih koji su pred penzijom, tako da ćemo uklopiti komunalne policajce. Dok oni završe tromjesečnu obuku, mi ćemo tražit saglasnost Vlade i onda ćemo one koji uspješno završe obuku primiti u stalni radni odnos”, objasnio je Nicević radiju Sto plus.

On ističe da je funkcija komunalne policije itekako značajna, obzirom na situaciju u Novom Pazaru i nagomilane ekološke probleme, kao i da očekuje da će već na proljeće prošetaju prvi komulni policajci prošetati gradom.

Komunalni policajci ce biti zaduženi za održavanje komunalnog reda, zaštitu životne sredine, ljudi i dobara, održavanje reda u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i javnih zgrada.

Oni su ovlašćeni i za upotrebu određenih sredstava prinude, koja podrazumeva korišćenje fizičke snage, službene palice ili lisica.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.