Komšić se požalio na mlade SDP-ovce koji hoće u vlast sa Dodikom i Čovićem, a neće sa Izetbegovićem?

0
7

Dajući intervju za portal Vijesti.ba, Željko Komšić je, komentarišući trenutnu trakavicu oko formiranja vlasti na svim nivoima, istakao da u svemu najveći problem prave pojedini članovi mlađe generacije unutar SDP-a koji ni pod koju cijenu ni na jednom nivou ne žele ući u vlast sa SDA, dok im je s druge strane prihvatljivo koaliranje sa HDZ-om na federalnom, odnosno SNSD-om na državnoj razini.

Postavlja se pitanje na koje je to mlade lavove koji koče čitav proces formiranja vlasti u BiH mislio Komšić?

Prema informacijama koje posjeduje Slobodna Bosna, a kao što i većina već pretpostavlja, „mladi lavovi“ koji čitavu ljevicu drže za taoca su sarajevski trojac Damir Mašić, Saša Magazinović i Irfan Čengić. Radi se o osobama koje već duže vremena haraju sarajevskim ogrankom SDP-a i koje u glavnom gradu BiH ovu nekoć najjaču partiju već godinama vuku u ponor, do te mjere da su na posljednjim izborima bili tek četvrta stranka u Kantonu Sarajevu, iza SDA, Naše stranke i ad hoc osnovane organizacije pred izbore Narod i pravda.

Iako će mnogi razlog njihovog političkog djelovanja pokušavati pronaći u skrivenim vezama s HDZ-om i SNSD-om, koje uključuju i gradnju apartmana Saše Magazinovića na Jahorini uz podršku lokalne SNSD-ove vlasti, motivi su, da stvar bude gora, vjerovatno daleko prizemniji. Sarajevski mladi lavovi teže formiranju vlasti bez SDA prvenstveno iz motiva osvete i animoziteta prema ovoj stranci koja ih je držala u opoziciji nakon izbornog debakla 2014. godine, te želje da u što većoj mjeri za sebe ugrabe one pozicije moći i strukture vlasti koje trenutno SDA kontroliše. Da za njih vlast predstavlja ništa drugo nego unosan plijen za podmirivanje svojih bližnjih i izvlačenje poreskog novca iz budžeta, pokazuje i činjenica da je Magazinovićeva supruga Anamarija tokom vladavine SDP-a zaposlena u Ministarstvo zdravlja Federacije BIH. No puno dalje u svemu je otišao generalni sekretar ove stranke Irfan Čengić, koji je iz opozicionog djelovanja svom bratu uspio obezbijediti 250.000 KM budžetskog novca za pokretanje biznisa, a svom kumu Maliku Garibiju prvi posao u životu na mjestu novog ministra u Vladi KS!

Kada riječ o karijeri dotičnog trojca mimo politike, u sarajevskoj čaršiji već odavno kruži provala da od biografije svi zajedno imaju tri JMBG-a, dok je njihov bivši politički mentor Zlatko Lagumdžija u nedavnom intrevjuu otkrio da je Mašića i Magazinovića lično natjerao da završe fakultet, pod prijetnom nekandidiranja na izborima. Čengić, s druge strane, fakultet još nije završio, a kada će i da li će, ne zna se. Iako im nedostaje obrazovanja, radnog iskustva i izbornih rezultata koji su iz izbora u izbora sve gori, ono što im ne nedostaje su politička bahatost i beskonačna ambicija kojom već godinama kao taoca drže SDP, a sada predstavljaju opasnost da to učine i sa čitavom državom.

Međutim, sam SDP je podijeljen na dvije struje i već odavno je prisutan sve veći otpor djelovanju ovog trojca, posebno od strane starijih članova koji daleko bolje razumiju prilike i odnose u BiH. Takav među njima je i Miro Lazović, član SDP-ove delegacije, koji je kazao da bi se trebalo razgovarati sa SDA zbog opstanka države BiH, te da „SDP na državnom nivou treba biti opozicija onima koji ruše državu BiH“. I sam Nermin Nikšić nakon sastanka s Izetbegoviće nije isključio mogućnost saveza, barem na državnom nivou. No, reagirao je Magazinović:

„Etiketiranjem, određivanjem i uvredama članova ljevičarskih stranaka, SDA je dala odgovor na pitanje zašto niko neće s njima“, napisao je Magazinović na svom Facebook profilu, prije nego je i službeno rukovodstvo SDP-a BiH zauzelo bilo kakav stav u vezi sa sastankom Nikšić –Izetbegović.

No tu Magazinović nije stao, nego je, računajući da ima podršku unutar stranke najavio i referendum protiv moguće koalicije sa SDA. Zanimljivo da takav referendum Magazinović ne najavljuje po pitanju moguće koalicije sa SNSD-om ili HDZ-om.

Zbog svega Nikšić se našao razapet unutar stranke između starih članova i mladih lavova. Zbog ultimatuma i prijetnji predsjednika glavnog odbora ove stranke Saše Magazinovića da se ni pod koju cijenu ne smije sa SDA, Nikšić se nalazi u neobranom grožđu da bira između države BiH i ulaska u potencijalni unutastranački sukob. No ne drži samo Nikšića sarajevski trojac kao taoca, nego trenutno i čitavu ljevicu pred koju se od dijela SDP-a postavlja imperativ da se smije sa svima osim sa SDA, pa i pod cijenu potpunog odustajanja vlasti na državnom nivou. Na taj način mladi lavovi SPD-a u javnost indirektno šalju poruku da je za njih SDA veće zlo od SNSD-a i HDZ-a zajedno.

Rezultat pokušaja realizacije ovakvih neracionalnih političkih ciljeva izbacivanja SDA pod svaku cijenu iz vlasti (iako je na državnom nivou to skoro i matematički nemoguće) jeste da na megdan konsolidovanom SNSD-u i HDZ-u kao izvjesno nezaobilaznim faktorima za formiranje entitetske i državne vlasti, izlazi podijeljen, nestabilan i nedefinisan probosanski blok u kojem se trenutno ne zna ko pije, a ko plaća.

Na taj način stvoreni su svi preduslovi da neupitni gospodari ove zemlje u naredne četiri godine postanu Dodik i Čović, sa sluđenim i razbijenim probosanskim blokom s druge strane. Vrijeme će pokazati da li su Magazinović, Mašić i Čengić ovo sve činili iz čiste političke gluposti i kratkovidnosti ili pak nekih konkretnijih veza i interesa.

(Slobodna Bosna)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Komšić se požalio na mlade SDP-ovce koji hoće u vlast sa Dodikom i Čovićem, a neće sa Izetbegovićem?


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.