Komšić: Ne postoji kazna za zločine koje je Karadžić počinio

0
6

Nakon presude Radovanu Karadžiću, koji je pravnosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, stižu prve reakcije političara i udruženja iz regije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić istakao je da “današnja presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja [bh. entiteta] Republike Srpske”.

“Ne postoji primjerena ovozemaljska kazna za zločine koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane. Ova presuda ostaje kao trajno pisano svjedočanstvo i pouka generacijama koje dolaze da ni jedno zlodjelo ne ostaje nekažnjeno”, poručio je on.

“Presuda Karadžiću je, istovremeno, presuda njegovoj ideologiji, na čijim temeljima danas pojedine etničke politike nastoje djelovati u političkom prostoru Bosne i Hercegovine.”

Utvrđivanje odgovornosti od ključne važnosti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na Twitteru je objavila da presuda ne može vratiti u život desetke hiljada žrtava i ublažiti bol njihovih porodica I preživjelih.

“No, ona mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike. Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja ‘Velike Srbije’”, ocijenila je Grabar-Kitarović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko stave je da nijedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije.

“Sudska odluka trebala bi donijeti olakšanje svim poštenim ljudima. Nema loših naroda, samo loših pojedinaca. Vrijeme je da političari i građani BiH počnu poštovati prošlost, ali i da okrenu novi list, gledaju ka budućnosti, pomirenju i ponovo grade povjerenje među narodima koji žive u BiH. To je preduslov da ova zemlja i njeni građani krenu naprijed”, zaključio je Inzko.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton objavio je da je presuda Karadžiću “još jedan ključan korak ka privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini”.

“Prije svega, naše su misli s porodicama žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno. Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, poštivanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse”, poručio je Berton.

‘Dobio je šta je zaslužio’

Predstavnici udruženja koja okupljaju žrtve rata iz Bosne i Hercegovine i članovi porodica nestalih i poginulih burnim su pljeskom na galeriji sudnice Mehanizma za međunarodne krivične sudove u srijedu pozdravili izricanje predsude Karadžiću.

“Nekada se čini da pravde nema, ali je ipak stigla”, rekla je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata.

Jasmin Mešković, predsjednik Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine, je izjavio: “Sve je dobro prošlo, dobio je šta je zaslužio.”

Fikret Grabovica, predsjednik udruženja koje okuplja roditelje i članove porodica djece ubijene tokom opsade Sarajeva, rekao je da je presudom zadovoljan, naročito jer je ona potvrđena u dijelu koji se odnosi na optužbe za genocid, ali i za udruženi zločinački pothvat kad je riječ o opsadi Sarajeva.

“Vrijeme je da Karadžić definitivno ode na smetljište historije, a ne da u nekim krugovima i dalje važi za nacionalnog heroja”, zaključio je Grabovica.

Predsjedavajući Radne grupe za zapadni Balkan u Evropskom parlamentu Eduard Kukan kaže da izricanje finalne presude Karadžiću označava “kraj najtragičnije skorije historije Evrope”.

“U ovim teškim trenucima, moje misli su s porodicama i prijateljima žrtava. Jedino se mogu nadati da će im ova presuda donijeti osjećaj zadovoljenja pravde”, poručio je Kukan.

‘Ratni zločinci nisu naši heroji’

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda, komentirajući presudu Radovanu Karadžiću, poručuje da “Srbija, njene institucije i zvaničnici moraju prekinuti sa negiranjem genocida u Srebrenici, kao i relativizacijom ostalih ratnih zločina u Bosni i Hrercegovini, te konačno usvojiti Deklaraciju o genocidu u Srebrenici i izraziti najviše moguće poštovanje prema žrtvama genocida i ratnih zločina u Bosni i Hercegovini”.

Navode da se vlasti u Srbiji, svi politički akteri, kao i srbijansko društvo, “moraju odlučno usprotiviti promociji ratnih zločinaca i relativizaciji ratnih zločina”.

“Ratni zločinci nisu naši heroji. Ukoliko slavimo ratne zločince, to znači da slavimo zločine koje su počinili”, poručuju iz Inicijative.

Zagrebačka Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozdravio je presudu Radovanu Karadžiću, smatrajući da je „genocidna namjera za uništenje Muslimana i Hrvata postojala u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Sarajevu te drugih šest općina navedenih u optužnici, što Vijeće nije utvrdilo”.

“Dok čekamo presude u slučajevima [Jovica] Stanišić i [Frenki]Simatović kao i u slučaju [Ratko] Mladić, izražavamo zabrinutost zbog narušenog povjerenja u Bosni i Hercegovini. Posebno nas brinu posljedice nedavnog usvajanja deklaracije 8. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, kojom se osporava presuda Tribunala u predmetu Prlić i drugi te odbacivanja izvještaja Komisije o zločinima u Srebrenici od 10. do 19. srpnja 1995. godine od strane Vlade i Skupštine RS-a, koji su sami usvojili 2004. godine, kojom se osporavaju presude u predmetima za genocid u Srebrenici pred Tribunalom i pravosuđem Bosne i Hercegovine”, navodi Documenta.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da je “Haški sud samo potvrdio svoju pravu prirodu i potpuno potčinio pravu politiku, dokazujući da su sve ove godine bile pristrane u ostvarivanju političkih ciljeva”.

“Ta presuda potvrđuje uvjerenje naroda RS-a da je Haški sud pristrasan, selektivan i da je osnovan s ciljem proglašenja Srba i njihovih vođa jedinim počiniteljima građanskog rata u Bosni i Hercegovini”, mišljenja je Čubrilović, koji je dodao da presuda neće imati nikakve posljedice po status RS-a u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Komšić: Ne postoji kazna za zločine koje je Karadžić počinio


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.