Komšić: BiH je odigrala značajnu ulogu u vijeću sigurnosti

2
16

BiH – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se, uime BiH, zemlje nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Generalnoj skupštini UN-a prvog dana generalne debate.U govoru koji je prethodno usaglašen u Predsjedništvu BiH, Komšić je istakao da je BiH odigrala značajnu ulogu svojim aktivnostima u Vijeću sigurnosti, pomažući u postizanju efikasnih i blagovremenih odgovora na događaje koji su bili prijetnja miru u svijetu.

Članstvo “malih država”, pored velikih svjetskih sila u Vijeću sigurnosti označio je izuzetno značajnim jer na taj način i ove zemlje dobivaju priliku da iznesu svoje stavove i učestvuju u donošenju odluka Vijeća sigurnosti o najvažnijim pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti.

Osim članstva u Vijeću sigurnosti, BiH i dalje daje konkretan doprinos aktivnostima UN-a, aktivnim učešćem u mirovnim operacijama UN-a u Liberiji, Sudanu, na Kipru i u DR Kongu, istakao je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio opredjeljenje i jedinstvenost BiH na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji te naveo da su pitanja dobrosusjedske i regionalne saradnje usko vezana za integracije BiH u EU i NATO, a što je strateški i prioritetni vanjskopolitički cilj BiH.

– Za BiH je to najbolji i jedini put za postizanje stabilnosti, sigurnosti, ekonomskog razvoja i prosperiteta za sve građane BiH, dodao je.

Komšić je naglasak stavio i na spremnost BiH za regionalnu i subregionalnu saradnju i dijalog između susjednih zemalja koje predstavljaju skup različitih, ali i sličnih kultura i tradicija koje na Balkanu stoljećima žive.

– BiH je okrenuta budućnosti i saradnji sa susjednim državama na principima međusobnog poštovanja i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Mi smo zainteresovani da podijelimo s drugima svoja iskustva i da na temelju uvažavanja međusobnih razlika, koje, po našem mišljenju, mogu da predstavljaju prednost, razvijamo međusobno korisne odnose u postkonfliktnoj izgradnji mira, naveo je predsjedavajući Komšić u govoru.

Tokom prvog dana generalne debate 66. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, u izlaganjima 34 predsjednika, posebno mjesto je zauzimalo najavljeno podnošenje zahtjeva Palestine za punopravno članstvo u UN-u, o čemu su lideri svjetskih zemalja tokom izlaganja imali vrlo često oprečne i suprotstavljene stavove.

U toku izlaganja, Komšić je iskazao zabrinutost zbog zastoja u rješavanju krize na Bliskom istoku te istakao da, unatoč optimističnim najavama i planovima, nije došlo do očekivanog pokretanja i dinamiziranja mirovnog procesa.

– Rješenje na principu miroljubive koegzistencije dviju suverenih država: održiva i nezavisna Palestina i stabilan i siguran Izrael, uz poštovanje odredaba međunarodnog prava i instrumenata u području humanitarnog prava i ljudskih prava, jedini je put naprijed, istakao je.

Tokom večeri, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je prisustvovao prijemu koji je predsjednik SAD-a Barack Obama organizovao za predsjednike država učesnica zasjedanja Generalne skupštine UN-a, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: Bošnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.