8. Maj 2011

BiH, Sjeverni Sandžak – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić tvrdi da postoje centri moći, među kojima je i Beograd, koji se pribojavaju da on bude izabran za reis ul ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Beograd se zapetljao, jer su svi koncepti protiv Islamske zajednice u Srbiji propali, pa sada nisu sigurni šta je za njih bolje da li da im olakšam i odem iz Srbije, dok je s druge strane, biti na čelu Islamske zajednice velika pozicija… biti reis ul ulema je najčasnija i najvrednija pozocija koju jedan musliman ili jedan Bošnjak može da ima”, rekao je muftija Zukorlić gostujući sinoć u centralnom dnevniku sarajevske TV1.

Muftija Zukorlić je uvjeren da će, ako se kandidira, dobiti podršku u BiH, Sandžaku, od, kako je rekao, autoritteta Islamske zajednice i pre svega aktuelnog vrhovnog poglavara muslimana Mustafe ef. Cerića.

On je rekao da njegov koncept islama ne nudi isključiva rješenja i nikada samo za dobro muslimana na račun nemuslimana.

“Svi koncepti koje nudim su za dobro muslimana i za dobro nemuslimanima, jer je islam poslat kao milost svjetovima. Islam nije prijetnja nikome, Islamska zajednica nije prijetnja nikome, a to znači da ni muftija u bilo kom izdanju ne može biti prijetnja nikome”, kazao je muftija Zukorlić.

“Centri moći koji se pribojavaju da budem na čelu Islamske zajednice u BiH očito su izračunali da bi bilo dobro za njih da me rano istjeraju iz rova i natjeraju na trku račujnajući da ću sprintati i da ne mogu izdržati do kraja”, naveo je muftija poručivši da su se se očito prevarili neznajući da je on, kako je rekao, maratonac.

“Zapravo su me samo preferirali time dajući mi istovremeno mnogo više medijskog prostora nego što je bilo za očekivati”, naveo je on.

Muftija Zukorlić je ponovio da je prerano za definitivnu odluku o tome da li će on biti kandidat na izborima za budućeg reisa Islamske zajednice u BiH, ali tvrdi da je njegova prednost to što nema nimalo grča ni od “da” ni od “ne”.

Nedavno, prilikom obilježavanja 20 godina od osnivanju Udruženja sandžaklija u Sarajevu, reis ul ulema Cerić je poručio da je muftija Zukorlić njegov predvodnik u “Borbi Bošnjaka u Sandžaku”, jer on svojim nastupima i svojim djelima “svjedoči da priča o Sandžaku nikada neće isčeznuti”.

“Alija je pišući “Islamsku deklaraciju” želio islamizirati muslimane, tako sada muftija bošnjazira Bošnjake”, rekao je Cerić i muftiji poklonio komplet Izetbegovićevih knjiga.

Izvor: Tanjug

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles