Koliko često i zašto Novopazarci mijenjaju imena?

0
3

Tokom prethodne godine 137 Novopazaraca promenilo je svoje ime ili prezime na osnovu zahteva Odeljenju za opštu upravu pri lokalnoj samoupravi, saznaje radio Sto plus.

Rukovodilac ovog Odeljenja Marko Slavković kaže da građani navode širok spektar razloga za ovaj zahtev, a da su oni najčešće verske i emotivne prirode.

“Podnosilac zahteva može biti osoba na koju se ti podaci odnose, njegov zakonski zastupnik ili punomoćnik. Zahtev se podnosi na šeltirma broj 8 i 9, a sam postupak promene imena i prezimena traje najviše mesec dana”, rekao je Slavković našem radiju.

On je dodao da je broj Novopazaraca koji su prošle godine promenili ime ili prezime nešto manji u odnosu na pretprošlu godinu, jer su uslovi strožiji.

“Nakon podnošenja zahteva sledi opsežno ispitivanje i prikupljanje podataka o tome da li ta osoba može da promeni ime. Podatke dobijamo iz Policijske uprave, Osnovnog suda, Poreske uprave, Centra za socijalni rad. Osim toga, obraćamo se i ministarstvu koje nam šalje podatke da li je ta osoba, na osnovu sporazuma o readmisiji, vraćena sa teritorije neke od zemalja Evropske unije. Dakle, zahtev se odobrava samo osobama koje potpuno čiste“, rekao je Slavković.

On je istakao da bi se zloupotrebom zakona i izigravanjem zakonodavca smatralo to da neko želi svoje ime da promeni u drugo koje je u suprotnosti sa moralom i mesnim običajima, odnosno u neko koje nije karakteristično za područje naše zemlje i šireg regiona.

“Zakon je dao pravo čoveku da može više puta da promeni ime ili prezime, ali je dao i obavezu i diskreciono pravo ovlašćenom službenom licu, koje vodi postupak, da u slučaju da primeti da dolazi do izigravanja zakona zahtev odbije. Na negativno rešenje stranka ima pravo žalbe drugostepenom organu, odnosno resornom ministarstvu, koje je do sada u veoma malom broju slučajeva drugačije postupilo od našeg službenika”, rekao je Slavković.

izvor: Radiostoplus


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.