23. Maj 2018

Na slici nastaloj 1959. godine, dakle prije skoro punih šezdeset godina, u Novom Pazaru, uhavćen je trenutak rušenja Ejup-begove džamije, ili preciznije Madeni Sinan džamije iz XVI stoljeća. Tadašnje opštinske vlasti su odlučile da istu treba ukloniti i na njenom mjestu izgraditi Dom kulture.

To je ono najcrnje vrijeme uništenja autentičnosti orijentalnog duha Novoga Pazara i utiranja muslimanskih obilježja ovog grada. Pod sličnim izgovorom vlasti su u vremenu prije ili kasnije porušile još džamija i drugih vakufa iz XV, XVI, XVII, XVIII i XIX stoljeća, a najelitnije lokacije uzimale za svoje potrebe. Ne znam zašto, ali evo skoro šezdeset godina poslije, bizarna situacija oko restauracije Arap džamije i napadaja na istu od strane aktualnih novopazarskih vlasti me nedvojbeno podsjeća na to vrijeme i ovu fotografiju.

Naročito nakon što je u skupštini grada nedavno jedan od odbornika vladjauće partije rekao da će se kat-tad srušiti vakuf (misleći na zgradu Islamskih ustanova/Fakulteta za islamaske studije) a istoj je prisustvovalo svo rukovodstvo grada i odbornici većine koji su šutnjom odobrili i podržali taj stav. Tada sam imao iluziju da ne misle svi tako, da iz straha ili neke druge obzirnosti šute, međutim najnovija hajka koja se diktira direktno iz te kuhinje i ponovna šutnja koja znači odobravanje raspršuje tu iluziju. Definitvno bi ove vlasti najradije da se vratimo pedeset godina unazad, da mogu opet krampama i motikama rušiti džamije i druge vakufske objekte i na njihovim mjestima graditi nešto drugo. E pa, hvala Allahu, to vrijeme je iza nas.

Današnji Bošnjaci građani Novog Pazara i Sandžaka ne dozvoljavaju da se ikada više uništavaju i ponižavaju njihove svetinje, ma koja cijena morala da se plati! Odvojilo se bijelo i crno, graditelji i rušitelji! I mašala graditelja je sve više i više, a rušitelja i mrzitelja tek jedna mala i jadna grupica koja se iz dana u dan topi kao rosa na suncu. Ova generacija Bošnjaka gradi, radi i restaurira, vraća sjaj, blještavilo i nur ovoj čaršiji, ponovno mu dariva obličje šehera. Zato neka nam je hairli restauracija Arap džamije, i da Allah iz svoje premilosti obaspe magfiretom sve koji na bilo koji način učestvuju u njenom renoviranju!

autor: dr. Jahja Fehratović

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles