Koalicija DPS-BS puca i u Petnjici

1
11

Bošnjačka stranka bi uskoro mogla raskinuti savez sa Demokratskom partijom socijalista u Petnjici, ukoliko ne budu u najkraćem mogućem roku ispoštovane sve stavke iz koalicionog sporazuma. To je u razgovoru za ,Dan“ saopštio predsjednik Opštinskog odbora BS-a Petnjica Adnan Muhović.

– Mi ćemo da „pritegnemo“ DPS, jer moraju da apsolutno ispoštuju sve stavke iz koalicionog sporazuma sa Bošnjačkom strankom. Ako ih ne ispoštuju, doći će do mnogo gorih problema nego što se desilo odlukom bjelopoljskog odbora da raskine koaliciju sa DPS – om. Odbor Bošnjačke stranke u Petnjici je mnogo drugačiji od bjelopoljskog. Mi imamo mnogo više odbornika, kao i predsjednika skupštine opštine. Ukoliko petnjički odbor krene stopama bjelopoljskog i donese odluku o raskidu koalicije, to može mnogo snažnije da se reflektuje i na odnose BS-a i DPS-a i na državnom nivou, poručio je Muhović.

Smatra da bi, ukoliko petnjički odbor nakon bjelopoljskog donese odluku da raskine koaliciju sa DPS-om, to imalo uticaja i na slična dešavanja u još nekim opštinama.

– Odnosi BS-a i DPS-a na lokalnom nivou ne samo da su narušeni, već ne postoji nikakva saradnja, kao što je slučaj, recimo u Plavu. Treba da se zapitamo gdje to vodi koalicija sa DPS-om kaže šef petnjičkog odbora BS-a i predsjednik lokalnog parlamenta.

Bjelopoljski odbor BS-a donio je preksinoć, nakon višečasovne sjednice, odluku o raskidu koalicije sa DPS-om na lokalnom nivou. Saopšteno je da svi članovi OO BS-a Bijelo Polje zamrzavaju rad u predsjedništvu i Glavnom odboru stranke kao i u svim organima na državnom nivou, sve dok najviši stranački organi ne potvrde njihovu odluku o raskidu koalicije sa DPS-om. Iz bjelopoljskog BS-a su ovakvu odluku obrazložili time da je DPS za sebe prigrabio sve funkcije na lokalnom nivou, suprotno koalicionom sporazumu.

Komentarišući ovakav potez bjelopoljskog odbora, Muhović naglašava da postoji puno razloga i problema koji opterećuju koalicione odnose BS-a i DPS-a.

Izraženo je opšte nezadovoljstvo funkcionisanjem koalicije u Bijelom Polju. Ti problemi poodavno traju i očekivao sam da će doći do odluke o raskidu koalicije sa

DPS-om. Odluka OO BS-a u Bijelom Polju je realna, očekivana, ali možda malo ishitrena. Možda je trebalo dati šansu predsjedniku naše stranke, Rafetu Husoviću, da u razgovorima sa rukovodstvom DPS-a, u okviru razgovora o koaliciji na državnom nivou i raspodjeli vlasti, utiče da se koalicioni odnosi u Bijelom Polju i Petnjici poprave. U okviru tih razgovora treba nastojati da se obezbijedi da DPS u potpunosti ispoštuje koalicione obaveze prema BS-u u svim opštinama napominje predsjednik petnjičkog odbora BS-a.

Muhović ocjenjuje da, za razliku od lokalnog, koalicija BS-a sa DPS-om bolje funkcioniše na državnom nivou.

Ono što predsjednik BS-a Rafet Husović i drugi ljudi iz rukovodstva naše stranke dogovore sa vrhom DPS-a, to se prilično poštuje. Na lokalnom nivou, međutim, politički predstavnici DPS-a iz redova bošnjačkog naroda koče bilo kakvu saradnju. Milu Đukanoviću problem prave lokalni funkcioneri DPS-a i oni će mu, u političkom smislu, „doći glave“. Problem je u tome što su oni zacrtali Bošnjačku stranku kao glavnu metu i prijetnju. U tome prednjače predsjednik petnjičkog odbora DPS-a Samir Agović, ali tu su i još neki lokalni funkcioneri te partije iz Bijelog Polja i Plava, a može se reći i Bara, Plevalja i Podgorice, istakao je Muhović.

Zaključio je da bi trebalo hitno formirati komisiju koja bi analizirala probleme u odnosima BS-a i DPS-a u Petnjici, Bijelom Polju, ali i u drugim opštinama i tražila moguća rješenja.

Bošnjačka stranka je i u januaru prošle godine na sjednici predsjedništva preispitivala inicijativu svog lokalnog odbora u Petnjici za raskid saveza sa DPS-om. Tada je odlučeno da se savez ne raskida, uz ocjenu predsjednika BS-a Rafeta Husovića da „koalicija zaslužuje još jednu šansu“. Predsjednik OO BS-a Adnan Muhović je tada saopštio da nije zadovoljan odlukom predsjedništva stranke ali da će poštovati stav većine, naglašavajući da će ako još jednom dođe do nesporazuma, sigurno biti prekompozicije vlasti u Petnjici. V.R.

SD spreman da uskoči

Iz Socijaldemokrata Crne Gore saopštili su da od bjelopoljskog DPS-a nijesu dobili nikakav poziv za razgovore o eventualnoj koaliciji. Kako je kazala Mevlida Gusinjac, SD podržava sve ono što je u interesu građana.

Tako ćemo se ponašati i ubuduće. Nijesmo još dobili nikakav formalni zahtjev od DPS-a. Ako nas budu pozvali, naravno da smo spremni za dijalog. O eventualnoj koaliciji i potpisivanju sporazuma odlučivaće organi partije, rekla je ona za TVCG.

Politička korupcija i zloupotrebe resursa

Po riječima predsjednika Opštinskog odbora BS-a Petnjica Adnana Muhovića, centrala DPS-a bi morala da povede računa o svojim lokalnim funkcionerima u toj opštini.

Centrala DPS-a treba da disciplinuje svoj opštinski odbor u Petnjici, koji se bavi političkom korupcijom, ali i brojnim zloupotrebama državnih i lokalnih resursa u partijske svrhe. U tome prednjači svakako Samir Agović, kaže Muhović.

Kujović: Iznenađeni smo

U Demokratskoj partiji socijalista iznenađeni su odlukom bjelopolzskog odbora Bošnjačke stranke o raskidu koalicije na lokalnom nivou u toj opštini.

Mi imamo sa njima koalicioni sporazum, koji smo u potpunosti ispoštovali. Mislim da je njihova odluka o raskidanju koalicije ishitrena. Nastavljamo da funkcionišemo i očekujemo da će preovladati razum a ne ucjene rekao je za TVCG predsjednik OO DPS-a Bijelo Polje Abaz Kujović.

Dodao je da DPS računa na podršku odbornika Socijaldemokrata Crne Gore, koja bi im obezbijedila većinu u lokalnom parlamentu.

PREUZETO IZ DNEVNIKA “DAN”


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Како би сад Безвезе Црне Горе улетео на њихово место и ето толико се нуде, а нико их неЈће, па да није Јопет нека техничка грешка у питању?! 🙂

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.