Ko preprodaje sjenički ugalj!?

0
178

Sjenica – Direktor rudnika uglja Štavalj kod Sjenice Mesud Turković negirao je danas tvrdnje funkcionera Narodnog pokreta Sandžaka Haruna Hajradinovića da ugalj iz ovog rudnika već godinama može da dobije samo ista grupa ljudi koja ga potom preprodaje na pijaci po znatno skupljoj cijeni.

Hajradinović je prethodno na sjednici Skupštine opštine Sjenica izjavio da prosječan građanin ne može da kupi ni tonu uglja u ovom rudniku i da nadležni organi treba da utvrde ko na pijaci preprodaje štavljaski ugalj.

“Stalno se stvara vestačka nestašica uglja u rudniku, dok ga jedni te isti svakog dana prodaju na pijaci. Kako oni svakog dana dobiju ugalj koji prodaju? To je teški kriminal, druga Kolubara“, izjavio je tada Hajradinović.

Turković je u vezi sa takvim optužbama za novopazarski radio Sto plus procijenio da ogrijev vjerovatno preprodaju zaposleni u rudniku, koji imaju pravo da godišnje na otplatu kupe pet tona uglja.

“Mi ne možemo da zabranimo takvu prodaju. Time treba da se bave nadležne državne inspekcije”, rekao je Turković.

Direktor rudnika je ocijenio da takve optužbe protiv “trenutno najboljeg rudnika u Srbiji, za koji su zainteresovani i inostrani kupci” plasiraju lokalni političari.

Turković tvrdi da postoji dnevno ažurna lista čekanja i utovara, kao i da je od ove godine uvedena praksa da se pri kupovini priloži i lična karta”.

Proveravajući Hajradinovićeve navode, Sto plus je od računovodstva rudnika uglja Štavalj zatražio kopije otpremnica, po nasumice odabranim datumima iz kojih se ne može sa sigurnošću tvrditi da postoje povlašćeni kupci.

U otpremnicama se jasno vidi da su pojedinačni kupci preuzimali od dvije do pet tona uglja.

Iako se u spiskovima više puta pojavljuje nekoliko prezimena, ne može se izvesti zaključak da je riječ o nekoj vrsti njihovog monopola na kupovinu uglja, jer je najčešće riječ o osobama u međusobnom srodstvu.

Otpremnice pokazuju i da je tek u nekoliko slučajeva neznatno prekoračena količina utovarenog ogrijeva po jednom kupcu, odnosno prevozniku.

Zvanična cijena uglja u rudniku Štavalj je 5.660 dinara, dok se on na pijaci prodaje i za više od 100 evra po toni.

Štavalj

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.