Ko ove godine organizira proslavu Dana Bošnjaka Kosova?

4
12

Kosovo – I ove godine je “neizvjesno“ ko je organizator proslave Dana Bošnjaka Kosova – praznika bošnjačke zajednice koji u Zakonu o službenim praznicima na Kosovu figurira kao Memorijalni dan i koji se finansijski podržava iz budžeta Kosova.

Pored prošlogodišnje drame oko organizacije ovog praznika, kada se nije znalo čiji je projekat podržan i optužbi da je zahtjev za održavanje proslave falsifikovan, ove godine je takođe stvorena konfuzija oko organizatora proslave, bar po riječima predsjedavajuće Bošnjačkog savjeta Kosova Zaima Elezija.

U saopštenju koje je uputio medijima gdje se ističe da je BSK tradicionalni organizator proslave, predsjedavajući ove organizacije Zaim Elezi iznosi sumnje da će proslavu Dana Bošnjaka preuzeti ministarstvo u vladi Kosova bez posebnog resora, na čelu sa ministrom Rasimom Demirijem.

Predsjedavajući BSK navodi da je prilikom posjete ministra Demirija Peći, na sastanku sa mladima gdje i Elezi bio prisutan, ministar izjavio da će ove godine proslava Dana Bošnjaka Kosova organizirati preko njegovog ministarstva. Takođe navodi da ima nezvanične informacije da se u prostorijama Demokratske stranke Bošnjaka, čiji je predsjednik Demiri, već dostavljaju projekti zainteresovanih nevladinih organizacija.

BSK je ove godine, po riječima Elezija, kompletan projekat sa zahtjevom za održavanje proslave Dana Bošnjaka predao Vladi Kosova 13. jula. On poziva sve bošnjačke političke subjekte na zajednički sastanak “gdje bi se razmatrala problematika organizacije i realizacije proslave, formirao zajedniči koordinacioni odbor (savjet), komisije za selekciju priloženih projekata i finansijsko praćenje realizacije proslave praznika”.

Iako je do proslave ostalo manje od 15 dana, iz pomenutog ministarstva se nisu oglasili povodom proslave Dana Bošnjaka i eventualnog javnog poziva nevladinim organizacijama za predaju projekata. Ukoliko su informacije o prijemu projekata u prostorijama DSB tačne i s obzirom da nema javnog poziva, i ove godine će ova proslava biti ispolitizirana.
A što se agende proslave tiče, s obzirom na stalnu podršku istih aktivnosti, i ove godine nas čekaju defilei, muzička druženja mladih u nekoliko sela u Župi i jednom u Podgoru, sportski turniri, Akademija i sportske aktivnosti u Dragašu, predstava u Peći, nekoliko okruglih stolova. Neće biti zaboravljeni ni Bošnjaci na sjeveru Kosova, nekom skromnom podrškom njihovih aktivnosti, kojih se uvijek sjetimo za Dan Bošnjaka. I na kraju najveći događaj – Koncert za široke narodne mase u hali sportova u Prizrenu, čiji je tradicionalni organizator predsjednik KUD-a “Šarski Behar“.

Po svemu sudeći, ove godine političari dobijaju bod u borbi za organizaciju proslave Dana Bošnjaka. BSK-u ostaje da zahtjev za organizaciju slijedeće godine predaju odmah u oktobru. Ili će možda shvatiti da ko je prvi predao zahtjev ne utiče na odluku vlade o dodjeli organizacije proslave. Svoj poljuljani kredibilitet krovne nevladine organizacije BSK će dodatno narušiti ukoliko pristane da bude samo jedan dio ove proslave – organizacija Svečane akademije.

Ako ne možeš da ih pobjediš, nemoj da im se pridružiš!

(info-ks)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.