Ko ne priznaje tvoj jezik, ne podnosi tvoju egzistenciju

18
58

763ad23240fc16c9f0cc4f41d8584e25_XL

Zaista si već žrtva raznih rasprašivača mržnje kada upadneš u njihovu igru gdje danima moraš ćoravom namigivati, a na gluhog vikati. Mi pokušavamo pameću, znanjem, naukom i objektivnošću objasniti zlonamjernim institucijama i jedinkama da je dva i dva četiri. Motivirani šovinizmom, opijeni nacionalizmom oni sjede zavijani u devedesetim i uporno tvrde da je dva i dva sto. I nemojte ih nazivati Srbima, Hrvatima itd. to je posebna vrsta intelektualnih kamikaza koje pristaju ubiti svoj zdrav razum radi širenja gluposti. Oni već znaju istinu ali njih ustvari boli neuspjelo ispiranje mozga, očito da im smeta što su se lingvisti Bošnjaci uhvatili u koštac sa svojim problemima. Svoj jezik analiziraju, objavljuju i čuvaju, a to nekom silno ne odgovara.

Zamisli više ne radimo po diktatu drugih, mi se bavimo sobom. Kako se bre usuđujemo? Kako se usuđujemo kaže nam čobanin koji je ostao bez ovaca.

Postoje jasni dokazi koji će lahko raskrinkati sve negatore jezika, i ostaviti ih u sramnoj golotinji svojeg pokvarenog nacionalizma. Navedenim činjenicama mali osnovac može pobijediti i najvećeg predstavnika sramne akdemije neznalica i ulizica.

1. Bosanki jezik već preko dvadeset i pet godina ima svoju lingvističku školu sa preko tri stotine publikacija.

2. U nauci je sasvim jasno: osnova za standardni i srpski i hrvatski jezik jesu istočnohercegovački govori, odnosno istočnohercegovački dijalekt bosanskoga jezika.

3. Sve vrijeme vladavine Osmanske imperije stanovnicima Bosanskoga pašaluka jezik je bio bosanski. Prvi i najstariji rukopisni rječnik pod naslovom Bosansko-turski rječnik od Muhameda Hevaije Uskufije izlazi 1631. godine. U vrijeme Turske udžbenici (Bukvar 1866, i Čitanka 1868,), kao i sve čitanke za vrijeme Austro-Ugarske, štampale su se bez imena autora. Vladina komisija je pokrenula 1884. projekt izrade gramatike, pa je Gramatika bosanskoga jezika objavljena je 1890. godine.

4. Nakon smrti B. Kallaya (1903.) novi protektor za Bosnu i Hercegovinu bio je Burian koji je donio naredbu, 4. 10. 1907. godine, bitnu za dalje jezične tokove u Bosni i Hercegovini, u kojoj, između ostaloga, piše: Zemaljska vlada naređuje ovim, da se dojakošnje nazivanje jezika ovih zemalja kao bosanski jezik u ukupnom zvaničnom saobraćaju i u svim ispravama zemaljskih vlasti, ureda i zavoda, onda u bilo kakvom poslovanju zemaljskog erara, ima posve napustiti, te da u buduće za zemaljski jezik bez izuzetka ima vrijediti zvanični naziv srpsko-hrvatski jezik. Kako su mogli zabraniti ono što ne postoji?

5. U biblioteci Matice srpske u Novom Sadu ne samo da postoji izdanje Gramatike bosanskog jezika iz 1890. nego i iz 1898. i 1903. godine.

6. Posljednja decenija 20. stoljeća najvažnija je u standardizacijskim procesima bosanskoga jezika. Bošnjački sabor je u septembru 1993. godine donio odluku o vraćanju narodnoga i historijskoga imena – Bošnjak, te imena za jezik – bosanski jezik. Danas je standardiziran i u službenoj je upotrebi u svim segmentima bosanskohercegovačkoga prostora, ravnopravno sa srpskim i hrvatskim jezikom.

Bosanski jezik

Povelju Kulina bana i ostalo preskočite, jer ako im i dalje ništa nije jasno, onda ne vrijedi razgovarati sa onima kojim nije jasno ono što je očigledno.

Jezik je prije svega naučno pitanje, naravno jezik je i politizirano pitanje. Pođimo od toga da je jezik pitanje elementarnih ljudskih sloboda. Pitanje slobode, jeste pitanje jezika. U jeziku je čovjek slobodan, zato što je jezik osovna odrednica čovjeka. Biti slobodan čovjek podrazumijeva imati duhovnu i društvenu slobodu. Svijest Bošnjaka nažalost ne prati dovoljnim tempom historijski razvoj bosanskog jezika. Tu je i naša najviša slabost, slabost koju iskoriste oni koji su daleko od nauke, a blizu politici.

Onaj koji ne priznaje tvoj jezik, taj ne podnosi tvoju egzistenciju. Pitanje jezika je posebno bitno. Kažu pa razumijemo se, zar nije to isti jezik. Ako ćemo onda tako, pogledajmo historiju, ko zapravo govori čijim jezikom? Zašto je srpski rječnik? Zašto nije srpski rečnik? Prije gramatike Vuka Karadžića je napisana bosanska gramatika. Ti odvratni negatori svega što je u jeziku mimo srpskog. Bosanski jezik nije vještački. Bosanski jezik ima veća historijska opravdanja nego što ima srpski jezik. Oni žele razbiti državu Bosnu i uništiti Bošnjake tako što im napadaju jezik.

Zašto mi moramo da se pravdamo. Pravda se onaj koji je kriv. Naša krivica je što izlazimo iz amnezije nakon uništenja bošnjačkog identiteta. To je naša krivica, i ništa više. Ne potcjenjujmo bitnost jezika, da je nebitan ne bi ga ovako ažurno napadali. Ipak, drago mi je da na kraju istina pobjeđuje. Dosta smo bili žrtva zagrebačko- beogradske falsifikacije historije. Zahvaljujući našim sjajnim doktorima nauka poput Dževada Jahića, Amire Turbić – Hadžagić, Hasnije Muratagić – Tune itd. Seada Šemsovića i Jahje Fehratovića u Sandžaku. Nas njhovih učenika, i svih govornika bosanskoga jezika koji slobodu oblikuju riječima koje ne može niko zaustaviti.

Autor je profesor bosanskog jezika i književnosti

_________________________

Autor: Haris Ibrahimović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

18 KOMENTARI

 1. Znatel vi da su se Bosanci za vreme komunizma odrekli Bosnjastva i Bosnjackog jezika,a znatel vi sto bosanci nece bosnjacki jezik jer moraju Halu da vrate nazat,oni su jedini muslimanski narod koji nema Halu

  0

  0
 2. JA SAM BOSNJAK, VJERA MI JE ISLAM, MOJ JEZIK JE BOSANSKI….to Vlajko kad cuje nema mu gore Sem jedno mu je gore AAAAALLLLAAAAHUUU EKBER! eh tu Vlajko tek puca ko k…ali nazalost mnogo Bosnjaci ne shvataju da ako radis ono sto dusmani dina i imana ne zele onda si na pravom putu, a ako radis ono sto njima godi pa te hvale i tepkaju po ramenu, onda si ga tek ugasio za sva vremena….hvala Bogu pa imamo naseg jedinog Lidera i najboljeg medju nama Muamera Zukorlica….nek ga Alah cuva i podari mu bericet u svemu sta on zeli….

  0

  0
 3. uzdajmo se u Alaha, mi drugog zastitnika nemamo i ne treba nam…Amin jarabi…Vlajko je rijesio da sam sebe iztrijebi, pazimo se Toga da se i nama ne desi jer najmanje 2/3 bosnjaka ne shvata da je krenuo za vlasima mimo Alaha dzelesanuhu…

  0

  0
 4. Ako ste “Iliri”, zasto vas jezik nije “ilirski”, vec slovenski, a znamo da su Sloveni na ovim prostorima Srbi i Hrvati te narodi koji su od njih nastali. Dajte vise progovorite svojim “ilirskim jezikom”, ne kradite slovenski srpsko-hrvatski jezik!!!

  0

  0
  • Na tvoju nesreću, ušao si u raspravu o materiji o kojoj pojma nemaš i to se odmah vidi. Moraš malo da se pozabaviš etnogenezom svih balkanskih nacija da bi mogao uopšte razumjeti temu.
   Što se pak krađe tiče, dovoljno je spomenuti da Bošnjaci nikad nisu svojatali nijednog Srbina i nijednog Hrvata, dok sa druge strane i Srbi i Hrvati svojataju na desetine Bošnjaka. Mislim da nema potrebe da to nabrajam. Dovoljno je spomenuti Mehmedaliju Maka Dizdara i Mehmeda Mešu Selimovića.
   Ako ti i dalje nešto nije jasno “će ti objasnim”.

   0

   0
 5. BOSNJACI, GOVORITE SVOJ BOSANSKI JEZIK I NE OBRACAJTE PAZNJU na bolesnike naci-sovinisticko -cetnicke,koji takodje,vrlo dobro znaju da bosanski postoji i da njihovog danasnjeg tzv.srpskog nebi postojalo bez bosanskog,no mrznja u kojoj su cetnicke pogani ogrezle ,cine svoje,pa prave budale od sebe…

  0

  0
 6. KAO SLEPOM POKAZIVO ILI GLUVOM SAPUTAO SVE TI JE ISTO TAKO I SRPSKIM SOVINISTIMA I CETNICIMA SVAKA ISTINA IH BOLI JER U SVOM ZANOSU MRZNJE NEVIDE DALJE OD NOSA ALI SVIJET DOBRO POZNAJE ISTORIJU PA NJIHOVO MISLJENJE NIJE TOLIKO I BITNO, SANU NEGIRA I CRNOGORSKI JEZIK ALI PO NEKI CRNOGORCI KOJI SU SRPSKI DUPELIZCI NEVIDE NITI HOCE DA VIDE ALI NJMA NEK TO OSTANE JER KUKOLJ RASTE PORED SMETILISTA , —-DOK JE BOSNE I BOSNJAKA BICE BOSANSKOG JEZIKA TO MORA BITI JASNO SVOM SLJAMU KOJI SE BUSA I KMECI ,CVCI I LAJE ,KUKA I PLACE ,JER PAS KOJI LAJE NE UJEDA VEC SAM SEBI GLODZE REP,

  0

  0
  • Bosna, kao i Crna Gora, su geografski pojmovi, tako draga braćo, samo da znate, da postoje Bosanci (pripadnici geografskog područja), koji mogu biti Srbi, ili Hrvati! Što se tiče vjeroispovjesti, u pitanju su Pravoslavni, Katolici, ili Muslimani!

   Selam

   0

   0
  • U bosanskoj javnosti jos uvijek postoje naivci koji vjeruju da je moguce da u srpskom narodu dodje do katarze da oni priznaju i pokaju se za zlocine i da nastave zivjeti mirno sa svojim komsijama

   Ja tvrdim da je takav scenario je nemoguc jer je genocid sama sustina srpskog naroda i kada bi se odrekli genocida i pokajali Srbi bi izgubili svoj identitet koji jos od svetog Save grade na istrazi Bogumila i Muslimana (Babuna i Poturica)

   Srbi intimno ne negiraju genocid nego se njime ponose i smatraju ga potpuno opravdanim. Negiranje genocida je samo u funkciji genocida jer je to jedan od elemenata genocida. Isto kaoo sto oni koji negiraju holokaust ustvari ga podrzavaju tako i Srbi plesuci na grobu muslimanskih zrtava z]samo nastavljaju genocid koji su zapoceli klanjem, streljanjem i paljenjem zivih ljudi

   Da j genocid i fasizam u samom srzi svetosavlja i srpskog identiteta prvi je utvridio rpi sveti vladika Nikolaj Srpski nam jasno objeasnjava da su SRBI NAROD KOJI SU IMALI FASIZAM JOS PRIJE 700 GODINA i da su izgradnju tog fasizma kompletirali i da nemaju nameru da se ikada mjenjaju.

   “I evo u XX veku HITLER JE DOSAO NA IDEJU SVETOG SAVE i kao laik poduzeo je u svom narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među svetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u našoj istoriji.”

   Interesantno je da je i drugom najvecem fasista na ovim prostorima Anti Pavelicu idejni tvorac srpske nacije Stefan Nemanja bio uzor

   0

   0
 7. plagijator, tj.falsifikator vuk karadžić nije građu za tzv. srpski tražio u srbiji, jer se tamo koristio govedarski i čobanski jezik kako je sam govorio.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.