Ko je kriv za tuču u Prijepolju?

0
6

Prijepolje – Nakon neuspješne prošlonedeljne javne rasprave o uticaju izgradnje hidrocentrala u kanjonu Lima na životnu sredinu, koja nije održana zbog tuče pristalica i protivnika gradnje, dvije grupe su nastavile da se optužuju.

U tuči je povrijeđeno nekoliko građana, a zbog sumnje da je nanijeo teške telesne povrede E.K. (1948.) iz Brodareva prijepoljska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv A.S. (1981.) iz Prijepolja.

Protivnici gradnje okupljeni u Koordinacionom odboru za očuvanje reke Lim tvrde da iza tuče stoji „Odbor za izgradnju HE“, koji navodno finansira kanadska firma REV zainteresovana za gradnju. REV je ovu tvrdnju odmah odbacio, a saopštenjem se oglasio i Koordinacioni odbor za komunikaciju i podršku izgradnji hidrocentrala na Limu.

Članovi ovog odbora tvrde da su incident izazvali protivnici gradnje i da nije prvi put da se služe nasilnim metodama i prijetnjama. „Koordinacioni odbor za komunikaciju i podršku izgradnji hidrocentrala na Limu ima povjerenje u nadležne državne organe, i vjeruje da će rešenje o izgradnji HE biti u skladu sa plansko-razvojnim dokumentima Republike Srbije i opštine Prijepolje i zasnovano na domaćem zakonodavstvu i međunarodnim standardima, a na osnovu stručnih analiza studija i elaborata“, saopštava ovo udruženje.

Oni podsjećaju da o gradnji ne odlučuju ni NVO, ni odbori ni građani referendumom, već nadležni državni organi. Navode i da „su neka lica, danas najveći protivnici izgradnje podnijela investitoru zahtjev sa dvadeset dva uslova pod kojima će „pred građanima podržati gradnju HE, da bi se Brodarevo razvijalo“ i da se njihov zahtev reguliše memorandumom. Stavljeno im je do znanja da ne mogu oni biti ispred državnih organa i lokalne samouprave“.

– Ovaj Odbor smatra da nema razloga i činioca koji su važniji od bezbjednosti i života ljudi. Spokojan i miran život su trajnije i snažnije vrijednosti od toga da li se nešto podržava ili osporava. Apelujemo na sve zainteresovane strane i učesnike ovoga projekta da prekinu sejanje straha među ljudima i da ne iskazuju nepoverenje u državne organe i da javno ne šire neistine, kao i da kratkoročnim ciljevima ne pothranjuju animozitet između pristalica i protivnika izgradnje HE i to u završnoj fazi pred donošenje lokacijskih i građevinskih odobrenja, zaključuje se u saopštenju.

Odgovorio im je „suparnički“ Koordinacioni odbor za zaštitu i očuvanje rijeke Lima, koji su protiv gradnje HE. „Koordinacioni odbor za komunikaciju i podršku izgradnji hidrocentrala na Limu se u svom saopštenju za medije sablažnjava nad nasiljem koje je proizveo na Javnoj raspravi… njima je posle svega (povređeno pet ekoloških aktivista koji su protiv gradnje brana) bizarno i nerazumno da se komentariše da je u „tuči“ neko i povrijeđen…

Oni su za harmoniju, mir, da se niko ne raseljava, da Lim i dalje mirno teče… i mi smo za to! Dakle, oni su naše aktiviste greškom tukli i sada se izvinjavaju! Ili nije… Kao što nisu znali da jasno iznesu argumentaciju na Javnoj raspravi tako sada i ne umiju da se zalažu za svoje principe!“, odgovorio je Koordinacioni odbor za zaštitu i očuvanje reke Lima.

Očekuje se da nadležno Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine organizuje novu javnu raspravu na kojoj bi stručnjaci za zaštitu životne sredine predstave „Studiju uticaja na životnu sredinu u vezi sa izgradnjom hidroelektrana Brodarevo 1 i Brodarevo 2“.

Osuda NVO

Organizacije civilnog društva osudile su incident na javnoj raspravi povodom izgradnje brana na Limu i kršenje prava gradjana na učešće u debati. „Incident koji se desio u sali Skupšitne opštine Prijepolje, a u kome je došlo i do fizičkog povredjivanja gradjana, direktna je posljedica selektivne i nepotpune primene Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu“, navodi se u saopštenju, koje su potpisale Beogradska otvorena škola, GM Optimist iz Gornjeg Milanovca, UNECOOP iz Paraćina, Evropski pokret u Srbiji, Škola za opstanak, Evropski pokret u Srbiji – Lokalno veće Ćuprija, Argument iz Prijepolja, Centar modernih vještina, Centra za razvoj gradjanskog društva PROTECTA iz Niša, Mladi istraživači Srbije i Asocijacija DUGA iz Šapca.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.