Kiša ugasila vatre u okolini Pljevalja

0
10

Pljevalja – Zahvaljujući kiši koja je padala u noći između ponedeljka i utorka, ugašeni su brojni požari na teritoriji pljevaljske opštine, koji su bjesnili nekoliko dana i bili poprimili oblik elementarne nepogode.

Najteža situacija je bila u blizini mosta na Tari, gdje je požar zahvatio oko 20 hektara borove šume. Službi zaštite i spasavanja su se priključili i radnici preduzeće „Vektra-Jakić” pokušavajući da zaštite oko 1000 kubika građe koja je lagerovana na tom prostoru.

Tim povodom je iz kabineta gradonačelnika Pljevalja izdato sledeće saopštenje:

„Tokom avgusta opštinska Služba za zaštitu i spasavanje imala je 55 intervencija na gašenju požara, od kojih na otvorenom prostoru 45. Tako je samo 26. avgusta služba imala 11 intervencija na različitim lokacijama, što je prema riječima rukovodioca Službe Mlađena Simovića najveći broj intervencija tokom jednog dana u dosadašnjoj praksi. Toga dana je bilo angažovano 37 radnika Službe zaštite i pet vozila, s tim što su neka vozila angažovana na drugim lokacijama. Imajući u vidu činjenicu da su visoke temperature tokom avgusta potencijalna opasnost za generisanje i podržavanje požara, lokalna uprava i Služba za zaštitu i spasavanje podigla je stepen pripravnosti na maksimalan nivo. Zbog toga je lokalna uprava prinuđena da privremeno angažuje 14 radnika koji su prethodno završili obuku i položili stručni ispit za rad u toj Službi, kako bi služba koja je opremljena novim vozilima i opremom bila spremnija u slučaju potrebe za intervencijom protiv vatrene stihije. Lokalna uprava daje prioritet Službi zaštite i spasavanja u nabavci goriva i finansiranje dodatnih pratećih troškova, s obzirom na moguću štetu koja može biti prouzrokovana požarima.

U Službi zaštite i spasavanja ističu da postoje indicije da su požari na nekim lokacijama izazvani namjerno, s obzirom na činjenicu da su na istom prostoru u rastojanju od 100 do 150 metara evidentna žarišta. Zbog takvih pojava služba policije je pojačala aktivnost na otkrivanju eventualnih izvršilaca tih krivičnih radnji.

Građanima se apeluje da se krajnje odgovorno odnose u svim radnjama koje bi mogle izazvati požare i da sarađuju sa ostalim subjektima na zaštiti opšteg dobra, maksimalno se angažuju u sprečavanju svih potencijalnih mogućnosti izazivanja požara kojima se nanosi nesaglediva šteta društvu”, kaže se u saopštenju iz kabineta predsjednika opštine dr Filipa Vukovića.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.