Kemal Zoronjić – Diskusija povodom izbora 40. Vlade Crne Gore

0
0
Južni Sandžak – Uvaženi predsjedniče države, poštovani predsjedniče skupštine, koleginice i kolege poslanci, poštovani budući članovi Vlade, gospodine Đukanoviću, uvaženi građani Crne Gore!
U ime Bošnjačke stranke, navešću nekoliko ključnih opredjeljenja iz ekspozea mandatara Đukanovića, koje smo prepoznali kao važne razloge zbog kojih, ukupno uzevši, predloženi program zaslužuje našu podršku.
Istaknuto je da će Vlada slijediti trasirane pravce spoljne politike prilagođene vremenu, mogućnostima i potrebama razvoja Crne Gore, što je doprinijelo njenom značajnom međunarodnom ugledu. Smatramo da su evroatlanske integracije ključni prioriteti spoljne politike Crne Gore.
Put prema Evropskoj uniji je otvoren, ali osim konsenzusa društva, traži i ispunjavanje kriterijuma i standarda. Ubrzo ćemo se suočiti sa sve većim insistiranjem na apsolutnoj primjeni svih standarda na putu do punopravnog članstva u Evropsku uniju. Potrebno je nastaviti da osnažujemo i unaprjeđujemo institucije, jer samo jake institucije znače zdravije i sigurnije društvo posvećeno opštem dobru, a samo jasnim i mjerljivim rezultatima na ovom putu, možemo očekivati da će, uspješno započeti pregovori o pristupanju EU biti uspješno i završeni.
Takođe, Crna Gora se nalazi na dobrom putu da postigne sve zahtjevne standarde za članstvo u savremenim svjetskim bezbjedonosnim strukturama. Dugoročna bezbjednost i stabilnost jeste obaveza koju jedna Vlada treba da garantuje svojim građanima. Ono na čemu snažnije trebamo raditi jeste poboljšanje komunikacione strategije, jer složićemo se građani moraju biti bolje i kvalitetnije informisani.
Isto tako, mislimo da će  Crna Gora nastaviti s dobrom regionalnom saradnjom i daljim njegovanjem dobrosusjedskih odnosa i regionalne stabilnosti, posebno kada je riječ o državama u okruženju.
Mislimo da je to dobra politika i dobra praksa, koju jedna mala država, kakva je Crna Gora,  mora slijediti ukoliko želi da nastavi biti uvažavana u međunarodnoj zajednici.
Kada je u pitanju ekonomska politika, prepoznali smo jasna opredjeljenja da oporavak privrede u vremenu ekonomske krize, treba pratiti stvaranjem povoljnijeg ambijenta za direktne strane investicije. Vrijeme prije pridruživanja Evropskoj uniji treba maksimalno iskoristiti za modernizaciju zemlje i razvoj proizvodnje, te konkurentnosti domaćeg proizvoda, jer nas u Evropskoj uniji čekaju daleko veći izazovi i strožiji kriterijumi.
Takođe, moramo pospješiti  i regionalni razvoj i učiniti da konačno i zaostalost sjevera Crne Gore,  privredno oživi kroz ozbiljne investicione projekte koji će dovesti do smanjenja nezaposlenosti, naročito kod mladih. Ekonomski snažan i razvijen sjever znači ekonomski snažna Crna Gora; a to nam je, složićemo se svi, zajednički cilj i vrijednost kojoj moramo stremiti.
Uvaženi gospodine Đukanoviću, saradnju sa našom brojnom dijasporom vidimo kao veliku šansu razvoja naše države. S  ponosom možemo kazati da je naša dijaspora naš najbolji ambasador koji nas časno i dostojanstveno predstavlja i u Evropi i širom svijeta. Smatramo od izuzetne važnosti da se buduća Vlada snažnije založi za organizovanu saradnju države s dijasporom, jačanje međusobne pomoći i podrške, te zaštitu interesa dijaspore u pogledu razvoja diplomatske mreže.
Dakle, poštovani mandatare, vjerujemo da će rad, red i društvena odgovornost, postati prepoznatljivi model ponašanja u Crnoj Gori, a da će evroatlanski put Crne Gore, dobra regionalna saradnja, veća ulaganja u nerazvijena područija, smanjenje broja nezaposlenih i povećanje ukupnog životnog standarda naših građana, postati prepoznatljive aktivnosti i rezultati ove Vlade.
(BSCG)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.