11. August 2018

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je dopis direktorima osnovnih škola “Vladimir Perić Valter” i “Svetozar Marković” u Brodarevu sa prijedlogom da promijene nazive škola. Za školu u Brodarevu predlažu da se promijeni naziv u “Dr. Rifat Ramović”, a da “Vladimir Perić Valter” promijeni naziv u “Murat ef. Šećeragić”.

Tim povodom oglasile su se kćerke rahmetli Murata Šećeragića saopštenjem za javnost u kojem kažu da su zatečene, zbunjene i povrijeđene što je Bošnjačko nacionalno vijeće zloupotrebilo, kako navode, njihovog časnog oca s ciljem da postignu najjeftinije političke poene, prenosi TV Forum.

U saopštenju kojim se obraćaju Bošnjačkom nacionalnom vijeću se između ostalog kaže:

“Obraćam se, kćerka, rahmetli, hadži Murata-ef. Šećereragića, Vildana Ćulahović rođ. Šećeragić, a to radim i u ime sestara i naših porodica – Madžide Bajramović, rođ. Šećeragić i Lemane Vranić rođ. Šećeragić.

Sramno je da je on postao ”takmac” pokojnom Valteru, čije je djelo izuzetno cijenio, a bioje i prijatelj časne Valterove porodice. Ne zaboravite da je gospodin Šećeragić bio potpresednik ZAVNOS-a, intelektualac, borac za bratstvo i jedinstvo, a za to je odlikovan najvećim državnim odlikovanjima. Prije nego što ste se odlučili na ovaj čin, morali ste obavijestiti i konsultovati njegove najbliže potomke. Ako se oglušite na ove riječi upozorenja, bićemo primorani da vas tužimo”, navodi se u saopštenju.

Inicijativu da se promijene nazivi škola Bošnjačko nacionalno vijeće podnijelo je, pored dvije škole u Prijepolju, za još šest škola u Novom Pazaru i Tutinu.

(Forum info)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles