KBSA i IRGC razočarani oslobadjajućom presudom MKJ za bivšeg šefa i pomoćnika SDB Srbije

0
17

Amerika, BIH – Sjevernoamerički Bošnjaci su razočarani oslobadjajućom presudom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije i njegovog pomoćnika Franka Simatović-Frenkija

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za Istraživanje Genocida Kanada su razočarani oslobađajućom presudom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti Srbije i njegovog pomoćnika Franka Simatović-Frenkija. Sud je nepravedno odlučio da nema dovoljno dokaza da su optuženi učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s namjerom protjerivanja nesrpskog stanovništva s područja “srpskih autonomnih oblasti” (SAO) Krajine, Slavonije, Baranje, i zapadnog Srema kao i u bosansko-hercegovačkim opštinama Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Zvornik, i Trnovo, iako je potvrđeno da su jedinice državne bezbjednosti Srbije učestvovali u ovim zložinima.

Ovakva presuda ponižava žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, ponižava mir, istinu i pravdu. Neshvaljtivo je da sefovi jedinica nisu odgovorni za dokazano planirane zločinacke akcije ovih jedinica. Također je stav Haskog suda zabrinjavajući, jer su na istoj osnovi osužena šestorica Hrvatskih čelnika u presudi kojom je dokazana agresija Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. Ovo izgleda kao da se pravi neki balans među agresorima na Bosnu i Hercegovinu. Istina, pravda, pomirenje ne poznaju ravnotežu u zločinu agresije i genocida, već istinu o zločinu i pravdu za žrtve tih zločina.

Dokazan je uloga jedinica Službe bezbjednosti Srbije, kao i ranijim odlukama, pocevši s procesom Tadić 1998 godine, kao i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata Srbije, tzv. srpskih autonomnih oblasti, a zatim i tzv. Republike Srpske. Uzimajući zatim u obzir ispravnu presudu kojom je dokazano veoma slično udruženje zločinackog poduhvata Hrvatske i tzv. Republike Herceg Bosne, u kojoj se nasilno stvaranje ovog entiteta osudilo kao zločinacki čin ilegalnog ocijepljenja od BiH, postavlja se pitanje zašto se ista logika do sada nikad nije primjenila u odnosu na zločinačko stvaranje tzv. Republike Srpske i zašto Srbija nikad nije zvanično osužena za agresiju na BiH? Što se tiče sudbine manjeg entiteta, treba se primjeniti presuda Međunarodnog suda pravde u postupku Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, koja jasno precizira odgovornost vojmog i policijskog vrha manjeg entiteta za genocid.

Prvostepena presuda ne može izmijeniti historiju niti karakter rata u Bosni i Hercegovini. Sudska dokumentacija će ostati i pokazati da optuženi jesu bili i veza u komunikaciji između učesnika u zločinačkom poduhvatu. Zato tražimo da se u drugostepenom žalbenom postupku ne smije zaboraviti kako su oslobođeni oni koji su zapovijedali zloglasnim “Škorpionima” koji su pred kamerama ubijali Srebreničane 1995. godine.

Potpisnici:
Hamdija Čustović

Predsjednik Kongresa bošnjaka Sjeverne Amerike
Emir Ramić
Direktor Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.