Karadžiću, srećan ti Dan nezavisnosti

6
18

BiH – Na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu svjedok optužbe pod oznakom KDZ-020 iskoristio priliku da bivšem predsjedniku RS čestita Dan nezavisnosti BiH.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i svjedok optužbe pod oznakom KDZ-020 izložili su danas pred pretresnim većem Haškog tribunala različita stanovištva o uzrocima izbijanja sukoba u BiH početkom 90-tih godina 20. vjeka, a svjedok je ovu priliku iskoristio da Karadžiću čestita Dan nezavisnosti BiH.

Karadžić je ustvrdio da će Dan nezavisnosti BiH sutra slaviti samo Bošnjaci, naglasivši da su muslimani, ne uvažavajući zahtjeve hrišćana, “htjeli da cjela BiH bude njihova”.

Svjedok je naveo da je 63 odsto stanovništva 1992. glasalo za nezavisnost BiH i istakao da “sve više Srba i Hrvata slavi sutrašnji Dan nezavisnosti”.

“Ja Vam čestitam Dan nezavisnosti, jer ste i vi građanin BiH”, rekao je svedok, koga je tužilaštvo pozvalo da govori o etničkim tenzijama u Vogošći 1991. i 1992. godine i podjeli policijske stanice u općini.

Karadžić je ponovio da je srpska strana bila protiv građanskog rata. Povodom njegove konstatacije da su Srbi “odustali da ostanu u Jugoslaviji, pod uslovom da budu autonomni u BiH”, svjedok je naveo da ga “taj princip nikada nije zanimao i da je on, u stvari, doveo do građanskog rata”. Karadžić je na to uzvratio “a što bi nas zanimalo što ste vi htjeli nezavisnost?”.

Karadžić je svjedoka optužio za “miješanje u ingerencije Jugoslovenske narodne armije”, što je svjedok odbacio, navodeći da Teritorijalna odbrana “nije bila podređena JNA”.

“Iako je bila dio sistema Općenarodne odbrane, TO je imala svoju civilnu komandu”, precizirao je svjedok.

On je Karadžiću rekao da “izvrće stvari i činjenice” i da mu nije odgovaralo to što su u sastavu TO bili i Srbi i Hrvati i muslimani, jer su postojale srpske TO”, pri čemu ga je Karadžić podsjetio, pozivajući se na odredbe Lisabonskog sporazuma od 18. marta 1992. godine, da je “srpski entitet imao pravo da formira svoju policiju”.

Svjedok je naveo da sporazum nije bio ratifikovan i da ga nije obavezivao, na šta je nekadašnji predsjednik RS rekao:”Alija Izetbegović je taj sporazum prihvatio, ali vi izgleda mislite da ste vi vlast u BiH”.

Predsedavajući sudija je pred kraj današnjeg zasjedanja zapazio da je Karadžić sa svjedokom proveo tri i po sata, ispitujući ga samo o onome što je izazvalo krizu u BiH.

Glavni pretres biće nastavljen sutra kada će Karadžić unakrsno ispitivati ovog svjedoka još oko pola sata.

Izvor: Mondo.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.