Kanton Sarajevo: Početak školske godine uz državnu himnu

0
9

Резултат слика за Kanton Sarajevo: Početak školske godine uz državnu himnu

Zazvonilo je zvono za početak nove školske godine u Bosni i Hercegovini. Intoniranje državne himne i više gradiva o ratu u Bosni i Hercegovini neke su od izmjena koje je Kanton Sarajevo od ove školske godine uveo u nastavne planove i programe. Dok kantonalne vlasti tako nastoje utjecati na svijest djece o domovini, u nekim su školama zabrinuti zbog izmjena.

Ove godine početak nove školske godine drugačija je nego prethodnih u osnovnoj školi “Isak Samokovlija” u Sarajevu. Majka jednog od učenika koji pohađa ovu školu Azra Kulenović-Hodžić promjene smatra korisnim.

“Ja mislim da je to pozitivno, djeca trebaju znati himnu, trebaju je prepoznati, trebaju znati koja su obilježja naše države. Zajednička je i mislim da je to zaista pozitivno”, dodaje.

I Mirela Golub, također majka djeteta koje pohađa ovu školu podržava promjene koje su uvedene u školski sistem.

Himna i elektronski dnevnici

“Neka znaju djeca svoja obilježja – i državna, i historiju, to je sve OK”, dodaje.

Osim himne i obaveznog isticanja državnih obilježja unutar škola, izmjene su i elektronski dnevnici uvedeni u sve škole na području KS-a. Elektronske učionice dobilo je osam škola, informatika i engleski jezik kao predmeti uvode se od prvog razreda, a svim razredima uvedeno je više sati tjelesnog odgoja.

Prosvjetni radnici kažu da su svjesni kako su promjene nužne, no neke od ovih ih brinu. Direktorica osnovne škole “Isak Samokovlija” Mirsada Jaganjac kaže da su promjene potrebne, ali boji se da sve neće moći biti provedene.

“Otežavajuće je taj treći čas tjelesnog, zato što mnoge škole nemaju prostornih uslova za to. Znam samo da su promjene potrebne, ali mislim da je ovo nekako išlo prebrzo i da dosta tih promjena nastavnici još do dan danas nisu dobili u nekim predmetnim područjima”, dodaje.

Nastavnica historije Adisa Sokolović smatra da, kada je riječ o predmetu historije, u plan i program nisu uvedene strašne promjene, ustvrđujući kako je sada veći akcenat stavljen na prošlost Bosne u 20. stoljeću i na nedavne minule događaje.

“Ali, planiranih izmjena u predmetu historija nema u novim udžbenicima. Naime, u kompliciranom državnom sistemu Bosne i Hercegovine, s podijeljenim nadležnostima, kantoni mogu donijeti ovakve izmjene nastavnog plana i programa, ali ih udžbenici ne moraju pratiti, jer je udžbenička politika nadležnost federalnog nivoa vlasti”, izvještava iz Sarajeva Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeere.

To će se nadoknađivati posebnim lekcijama, koje će prezentirati nastavnici kako bi djeca naučila više o opsadi Sarajeva, genocidu počinjenom u Srebrenici, presudama Međunarodnog suda u Hagu, kaže premijer KS-a Elmedin Konaković.

“Taj patriotski odnos u Bosni i Hercegovini je jedan od temelja razvoja Bosne i Hercegovine. Mi ćemo ga dodatno ojačati, ne mislim da time nanosimo bilo kome bilo kakvu štetu. Priče kako smo protiv svojih komšija apsolutno odbacujemo, ovdje samo pravimo razliku između onih koji veličaju Slobodana Miloševića i onih koji veličaju Novaka Đokovića”, dodaje.

‘Jačanje patriotizma’

Kritičari, među njima i bivši ministar obrazovanja KS-a Damir Marjanović, ne smatraju da škole tako trebaju jačati patriotizam te da izmjene nastavnih planova i programa trebaju temeljitiju pripremu .

“Prva žrtva Daytona je obrazovanje. Onog momenta kada je obrazovanje spušteno sa državnog na neke niže nivoe, vi ste dali priliku da u okviru tog obrazovanja dolazi do određenih manipulacija. Postoji nešto što se zove obrazovna politika, mi je nemamo, mi imamo najčešće dnevnu politiku obrazovanja, i svaka izmjena koja se dešava preko noći i svaka izmjena koju nameću političari bez eksperata nisam siguran da može dobro da prođe”, dodaje.

Promjene su nužne, smatraju svi sagovornici. No, neki misle da će njihovo prilagođavanje kompliciranim bh. sistemima i skromnim školskim kapacitetima biti borba s vjetrenjačama.

Izvor: Al Jazeera

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Kanton Sarajevo: Početak školske godine uz državnu himnu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.