Kanjon Tare: Vatrogasci dobili bitku za Crna Poda, ali ne i rat

0
77

Bijelo Polje – Mojkovački vatrogasci, kojima su se, juče, pridružile kolege iz Bijelog Polja, Kolašina i Rožaja, u toku noći, izuzetnim požrtvovanjem, rizikujući živote, dok su padali borovi i „radili“ odroni, uspjeli su da odbrane najvredniji dio prašume Crna Poda, na koju se požar proširio sa litica iznad nje, i iz pravca Dobrilovine.

-Radili smo čitavu noć, probijali smo se i cisijternama kroz prašumu, razvlačili vatrogasna crijeva, i uspjeli da zaustavimo požar, koji je već sišao u njene ravnije dijelove. Danas nastavljamo da kontrolišemo taj dio i dodatno „zalivamo“ svako sumnjivo mjesto, priča mojkovački vatrogasac, Vojkan Drobnjak. On kaže da je od utorka u Crnim Podima i da, kao i njegove kolege, ostaje dok se i zadnji plamen ne ugasi.

Predsjednik opštine Mojkovac, Dejan Medojević, rekao nam je da je prašuma već pretrpjela štete, koje je sada nemoguće procijeniti, ali da je, u ovom trenutku, najvažnije da je napad požara na srce Crnih Poda zaustavljen. On, međutim, upozorava da, ni izbliza, odbrana prašume nije gotova.

Prilaz Crnim podima pod znakom pitanja

-Sinoć je dobijena jedna velika bitka za Crna Poda, ali rat još nije. Vjetar se smirio, ali u trenutku sve može da se promijeni. Jedino višednevna, jaka kiša, koje nema na vidiku, mogla bi nam dati argumente da kažemo kako potpuno kontrolišemo situaciju. Sve je, znači, još uvijek neizvjesno. Na desetine hektara zahvaćeno je požarom. Gori svuda oko prašume crnih borova, starih i do pola vijeka, visokih i preko 50 metara. Najveći problem trenutno predstavlja požar koji se širi stranom, prema Bistrici, ali ne ugrožava selo, i spušta se prema regionalnom putu. Već su se na tom dijelu pojavili prvi odroni. Ako ih bude još, što je vrlo moguće, postoji opasnost od potpunog prekida prilaza Crnim Podima, jer su put iz pravca Đurđevića Tare odroni zatvorili već prvog dana. Tada ne bi mogli, sa vatrogasnim vozilima, prići prašumi, čiji najvredniji dio branimo sa zemlje. Šta bi to značilo, ne usuđujem se ni da pomislim, kazao je Medojević.

Sve do juče, požar koji je zapalio grom, prije osam dana, prašumu je, praktično, branilo samo desetak mojkovačkih vatrogasaca i čuvara nacionalnog parka, uz vazdušnu pomoć dva dromadera MUP-a Crne Gore, čiji je učinak prilično slab, jer se, od litica, ne mogu spustiti dovoljno nisko. Srce prašume, protekle noći, branilo je sa zemlje 50-ak ljudi, među kojima su bili i vojnici i radnici mojkovačke Šumske uprave. Da ta pomoć nije stigla, možda bi danas pričali o kraju Crnih Poda.

Moglo je i prije

Braniocima prašume stigla su, juče, u pomoć i dva helikoptera, iz Srbije. Iako nose duplo manje vode od „Dromadera“, pokazali su se, pričaju vatrogasci, znatno efikasnijim. Vodu uzimaju iz Tare i svakih pet minuta su iznad požarom zahvaćenog područja. Oni, za sada, uspješno kontrolišu kontakt zonu prašume. Gorivom s snabdijevaju u Mojkovcu, iz cistijerne vojske Crne Gore. Na drugoj strani, dromaderi po vodu lete u Berane, a za gorivo u Podgoricu, tako da, dnevno, intervenišu samo četiri do pet puta.

Vlada Crne Gore je, na jučerašnjoj sjednici, naložila angažovanje svih ljudskih i tehničkih resursa u državi, kako bi se rezervat Crna poda sačuvao od vatrene stihije, što je, vrlo brzo, dalo i konkretne rezultate na terenu. Moglo se mnogo toga, od uključivanja vojske i vatrogasaca iz nekoliko opština, do traženja pomoći sa strane, uraditi i mnogo prije sjednice Vlade. Ljudi koji su od starta u Crnim podima, ali i mještani susjednih sela, dobrilovine i Bistrice, smatraju da tu i leži odgovornost Sektora za vanredne situacije MUP-Crne Gore, i njegovog šefa Zorana Begovića, što će se, kako je obećao resorni ministara Ivan Brajović, prilikom jučeračnje posjete Crnim podima, detaljno analizirati, ali kad sve prođe.

Divljač u bijegu, krivolovci u potjeri

Požar u Crnim podima potpuno je rastjerao divljač sa tog dobro zaštićenog područja, ali i šire okoline, što je izuzetno zabrinulo ljude u lovačkom društvu „Milorad Bulatović“, jer su krivolovci krenuli u potjeru.

– Obilazili smo ovih dana ovo područje, do sada pravi raj za divljač. Ona se razbješala na pojavu prve vatre, i pitanje je da li će, uopšte, nešto uspjeti da preživi, jer su se pokrenuli i krivolovci, i počeli prave, besomučne potjere. Pojačali smo maksimalno kontrole, nastojimo da pokrijemo što više terena, ali sve ne možemo, tako da već stižu glasine o „uspjesima“ krivolovaca. Provjeravamo ih i tražimo način da, u saradnji sa policijom, zaustavimo uništavanje divljači, koja je morala napustiti svoja staništa, i pitanje je kad će se moći vratiti, rekao je sekretar lovačkog društva, Vučeta Rakočević.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.